Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Найбільше витрат – на розваги, найменше – на музеї

Портрет туриста: допитливі, люблять атракції, кавувати та «тусити» в нічних клубах.

27 вересня Україна традиційно відзначає Всесвітній день туризму. Львів, як туристична Мекка країни, щороку нарощує потужності. Цього року у місті Лева очікують понад два мільйони туристів (торік було близько двох мільйонів, позаторік — 1,7 мільйона, у 2013 році — 1,6 мільйона, у 2012-му — 1,4).

Намітилася тенденція — до нас поступово повертається польський турист. Польський туристичний ринок ми суттєво втратили через драматичні події на Майдані та неспокій у зоні АТО. Натомість отримали більше охочих приїхати до міста Лева на екскурсію з Центрально-Східної та Південної України. Експерти заговорили про такий термін, як «дипломатичний туризм», функції якого — розвінчувати міфи про бандерівців, західняків, східняків... Ще у Львові трохи побільшало китайців, а з відкриттям авіарейсів до Мінська — білоруських мандрівників. Яким є турист Львова, чим тут цікавляться, на що витрачають кошти і як організовують своє дозвілля, з’ясовувала журналіст «ВЗ».

Як розповів “ВЗ” гід Анатолій Крислов, усе частіше туристи приїжджають по одному-двоє, а не великими туристичними групами, як це було колись. Індивідуальний туризм має майбутнє. Якщо їдуть туристичними групами, то невеликими — максимум до десяти осіб. Експерти кажуть, це пов’язано з чималими витратами на автобус. За словами пана Анатолія, левова частка мандрівників уже не користується послугами турфірм. Житло бронюють через портал Booking, екскурсоводів замовляють на місці. “Переважно користуються послугами гідів, які пропонують свої послуги на площі Ринок, зокрема екскурсії на чудо-поїзді, — каже пан Анатолій. — Поляки допитливі, вступають у дискусію з гідами, іноді навіть жваво дискутують. Турки — мовчазні, уважно слухають і кивають головою. Усі дуже люблять атракції, відвідують концептуальні кафе Холдингу емоцій “!Фест”, пробують “послуги” ката, фотографуються біля Мазоха. Ще одна особливість туриста, який приїжджає до міста Лева, — любов до кави. Після екскурсій із задоволенням кавують, купують на згадку каву, шоколад та інші солодкі сувеніри. Дехто витрачає на каву кількасот гривень (за період подорожі). Ввечері туристи йдуть у нічні клуби, прогулюватися містом, дехто “зависає” у ресторанах.

Екскурсовод з багаторічним стажем Сузанна Кубацка проводить екскурсійні програми переважно для поляків. “Чому до нас їде стільки поляків? Бо це важливе місто — полікультурне, багаторелігійне, — пояснює пані Сузанна. — Весь смак Львова у тому, що тут поєднане те, чого немає деінде: ні в Кракові, ні у Варшаві. І поляки це чудово знають і розуміють. Тут народжувалися найвідоміші постаті їхньої історії. Полякам цікаво побачити місто, де поставали найвищі розуми, найвищі серця, найвища польська література. Їх тішить, що тут можна гарно провести час, — послухати гарну музику, смачно і дешево поїсти. Львів для поляків — шматочок історії”.

Згідно з результатами досліджень центрів туристичної інформації Львова та ЛКП “Інститут міста”, вік туристів, які приїжджають до Львова з метою відпочинку та здобуття нових вражень, — 26-35 років (33,8%), молодята (59,3%), також це жінки, наймані працівники. Більшість туристів залишаються у місті на 1-3 дні (60,6%), середня тривалість перебування туристів у Львові — три дні. Майже кожен третій турист (29,5%) відвідує Львів вперше.

Зазирнемо у гаманець мандрівника, який приїжджає до Львова. Середні витрати на поїздку — 171 євро. Витрати одного туриста за увесь період перебування — 120 євро, витрати на сім’ю (двоє дорослих і діти) — 264,86 євро. Середні витрати одного туриста на один день перебування у Львові — 47 євро. Цікаво, що на розваги в клубах, відвідання кафе та інших розважальних заходів турист витрачає майже половину свого бюджету, а на походи у музеї — мінімум.

Загалом середні витрати іноземного туриста у Львові за всю подорож — від 217 євро, а українського туриста — 136 євро. Іноземці переважно мешкають у готелях (три-чотири зірки), українці орендують квартири чи тимчасово живуть у друзів, родичів.

На що нарікають туристи, чи подобається їм сервіс, рівень обслуговування? Анатолій Крислов каже, що найбільш скарг — на циган та безхатченків, які чіпляються до гостей, іноді нахабно просять милостиню. “Тепер гості жаліються на сміття, брак сміттєвих урн, — продовжує пан Анатолій. — Критикують погані львівські дороги, скаржаться на брак якісних громадських туалетів. Одного разу турист із Німеччини сильно обурювався, що вбиральня на площі Ринок смердить, там великі черги і ще за це гроші деруть. Хтось ходить в туалет лише у кафе. Нарікають також на напівзруйновані кам’яниці, понищений громадський транспорт, нестачу парковок, особливо в центрі. Європейці кажуть, що у Львові немає цілодобових магазинів, комусь бракує у Львові банкоматів”.

Схожі новини