Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Волині висихають Оконські джерела, де вирощують форель

Біля труби, до якої з бутлями йшли місцеві та з каністрами приїжджали навіть із Луцька, у вересні стало сухо.

Оконські джерела, що у Маневицькому районі Волині, називають поліським дивом. Вони не лише тримають сталу температуру води протягом року, ніколи не замерзають, ще й завдяки своїй кришталевій чистоті підходять для розведення такої примхливої риби, як форель. Вода тут смачна, аж солодкувата на смак. Тож здавна обабіч траси «Луцьк-Маневичі» біля Оконська вишиковувалися автомобілі, а люди подовгу вистоювали у чергах, аби набрати додому кілька бутлів. Та на початку вересня тут стало порожньо. З головної труби, що видавала воду на-гора, не витікало ані краплинки.

Громада забила на сполох. Навіть комісію з району викликали, аби розібралися у ситуації, — куди ж поділася їхня вода?

— І раніше в спекотну пору року джерела давали менше води, — каже Петро Ярута, сільський голова села Оконська. — Але так обміліли вперше. Одна труба, яка піднімала воду на поверхню, зовсім ослабла. Може, це тенденція загальна, адже скрізь у районі падає рівень води. Друга версія — міг обвалитися шмат глини і перекрити джерело.

Селяни нарікають не на примхи природи, а на активну господарську діяльність Науково-виробничого центру «Форель», що бере воду з їхніх джерел. Упевнені, що саме через комерційну діяльність їхнє природне диво й зміліло. Бо раніше такого, щоб з труби не капало взагалі, не пам’ятають. А на форелевих ставках, що поруч, вода аж фонтанить!

Звинувачувати у недобросовісній роботі форелеве господарство сільський голова не поспішає. Хоча й зізнається:

— Працівники центру били на території свердловини і з них пробували качати. Тоді в трубі, з якої люди беруть воду, вона зовсім пропадала. Але, побачивши, що ситуація складна, таке викачування більше не практикують.

Петро Мойсейович кілька років сам працював у рибгоспі, що колись діяв на цих джерелах. Каже, тримали рівень води на рівні 20-25 сантиметрів вище над трубою, якою користуються люди. Відповідно, був потрібний тиск і вода добре текла. Кілька років тому це місце отримало приватного власника. Контролювати його роботу сільрада не в змозі, оскільки центр «Форель» розташований поза межами населеного пункту.

— А ще труба, з якої йде вода, потребує заміни, — каже голова. — Ми опікуємося джерелами, скільки можемо, але не все у нашій компетенції. Прибрати навколо — так. А от трубу замінити — ні. Бо треба її розкопувати, а Оконські джерела — це охоронна зона (має статус заповідника місцевого значення. — Авт.), копати там не маємо права.

Тим часом місцеві жителі розповідають, що раніше була спроба повністю обгородити територію, аби не те що доїхати — дійти до труби не можна було. Та перекрити доступ до джерела не вдалося. Підозрюють, щоб віднадити від цього місця люд, знайшли інший спосіб — зумисне знижують рівень води.

Фото автора. Волинська область

Схожі новини