Передплата 2024 ВЗ

«Особливою є кава, приготовлена коханою людиною...»

Львів очікує на Фестивалі кави до 100 тисяч гостей.

Ще задовго до відкриття Десятого ювілейного Lviv Coffee Festival на площі біля Львівської опери зібралися кавомани. Усі очікували на відкриття дійства - заварювання кави у величезній джезві, а також пригощання шматочками справжнього львівського торта.

Каву заварювали у величезній 20-літровій джезві, яку створили ковалі з міді та чорного металу спеціально до Lviv Coffee Festival. Минулого року у ній каву заварював італієць, чемпіон світу 2015 року з приготування кави у джезві Давіде Берті.

Організатори свята «створили» каву у гігантській 20-літровій мідній джезві.
Організатори свята «створили» каву у гігантській 20-літровій мідній джезві.

Цього року каву готували чотири пари рук. Це, зокрема, засновник компанії “Світ кави” Маркіян Бедрій, який розповів, що у джезву засипали два кілограми кави сорту Нікарагуа. “Творила” каву і спеціальна гостя — диригент Баварської державної опери Оксана Линів. Вона зазначила, що особливою є кава, приготовлена коханою людиною. Сама ж вона дуже любить каву, приготовлену у джезві, яку вона зі собою забрала зі Львова і тепер подорожує з нею Європою. Гості, яких вона частує кавою, в захопленні від її особливого смаку.

Творила каву і директор кав’ярні-кондитерської «Лігумінка» Роксолана Плахтій. Вона почастувала всіх львівськими тістечками. У їхньому складі — шоколад, горіхи, масло, яйця, какао... Основний інгредієнт — це душа. Їх можна придбати у кав’ярнях і везти зі собою як частинку Львова.

Четвертим кавоваром був організатор свята, директор Lviv Coffee Festival Андрій Сидор. Він розповів “ВЗ”: “Можна сказати, що Львів є кавовою столицею світу”. На свято до Львова з’їхалися виробники кави і кавового обладнання не тільки з України. Є і турки, німці, японці.

На фестивалі можна придбати «каву і до кави».
На фестивалі можна придбати «каву і до кави».

“Наскільки я володію інформацією, то вже немає місць у готелях, хостелах, квартирах. Усе заброньовано на вихідні у Львові”, — каже Андрій Сидор.

Незважаючи на те, що це був робочий день, людей на відкриття зібралося кілька сотень. Усі чемно стояли в черзі за своєю порцією кави і тістечка. Почастувавшись смаколиками, усі переходили в павільйони, де можна було придбати “каву і до кави”.

Гості з Києва розповіли журналісту “ВЗ”, що вони не вперше у Львові і часто відвідують подібні фестивалі. Однак львівський фестиваль, на їхню думку, особливий, бо організатори зробили його на високому рівні.

Свято триватиме чотири дні. За цей час можна придбати каву і тістечко до неї, на майстер-класах навчитися, як її приготувати, намалювати малюнок на каві.

Львів’яни та гості міста вирушать у тур кав’ярнями міста, оберуть найкращу.

На гостей чекає Міський день еклерів, а також багато інших заходів.

Фото Євгена КРАВСА

Схожі новини