Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Двісті тисяч туристів!

На День Незалежності у Львові був туристичний бум — приріст на 12,5%, попереду –  «оксамитовий» фестивально-форумний сезон.

На День Незалежності до Львова приїхало близько двохсот тисяч туристів з різних куточків України та з-за кордону. Саме стільки гостей очікували і прогнозували працівники управління туризму Львівської міської ради. На святкові паради, тематичні екскурсії приїхали переважно жителі Львівської області. Не обійшлося без київських гостей, для яких є традиційним відзначення Дня Незалежності саме в культурній столиці України. Українці їдуть до Львова за відчуттям атмосфери гостинності, традицій. Серед іноземців - поляки, німці, італійці, іспанці, білоруси, чехи, литовці, турки. Було чимало представників української діаспори - аргентинці, американці, бразилійці.

Експерти кажуть про туристичний бум: приріст на 12,5%. І це при тому, що минулих років було більше офіційних вихідних. Цьогоріч вихідний випав посеред тижня —

24 серпня. Але святкові заходи у Львові, приурочені до 25-річчя Незалежності, тривали десять днів і фінішували 28 серпня.

Яке святкове “меню” було на День Незалежності? Цього року святкували дещо скромніше, ніж минулих років. Пивний фестиваль “300-фест”, фестиваль “Етновир”, ярмарок “Кухня народів світу”, парад трамваїв... У різних районах Львова були концерти. На святкові заходи з міської скарбниці викрої­ли смішну суму — 195 тисяч гривень. Тож ставку робили на гастрономічні фестивалі, які організовували представники бізнесу, наприклад, Львівська пивоварня.

“Гасло святкувань 25-ї річниці Незалежності у Львові - “Неподарована Незалежність”, - розповів “ВЗ” заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко. - Робили акцент на усіх роках Незалежності. Відновили фестиваль “Етновир”, який демонструє традиції України та багатьох народів світу. На площі Музейній була спеціа­льна інсталяція, яка показувала етнос країни. На Левандівці відбувався фестиваль Параджанова, який зібрав понад п’ять тисяч гостей”.

Туристи бронювали житло заздалегідь - через електронні системи, зокрема через booking. За півтора тижня до вакацій у Львові було заброньовано 70% номерів у готелях, а за день до Дня Незалежності — 90%. У період святкових вакацій у попиті була подобова оренда квартир — на три-п’ять днів. Житло подорожчало удвічі. “Така тенденція не лише на День Незалежності, а й на усі свята високого туристичного сезону, - сказала “ВЗ” ріелтор Олена Міщанчук. Цього року на День Незалежності однокімнатна квартира в центрі коштувала дві тисячі гривень на добу, а поза межами історичного кварталу (вул. Франка) — від 800 гривень на добу”.

Як розповіла “ВЗ” заступник начальника управління туризму Львівської міської ради Галина Гриник, з кінця серпня у Львові стартує оксамитовий туристичний сезон. За прогнозами експертів, цього року “оксамит” буде високим, оскільки у вересні очікуємо чимало знакових фестивалів. З 22 по 25 вересня відгримить десятий ювілейний фестиваль “На каву — до Львова!”, 14-16 жовт­ня — Свято шоколаду, 21-

23 жовтня — Свято сиру і вина, 18-20 листопада — фестиваль свічок. Головним “магнітом” туристів буде Форум видавців, театральний фестиваль “Золотий Лев”.

“Маємо чималі очікування на оксамитовий сезон, - додав Андрій Москаленко. - Восени заплановано тиждень актуального мистецтва, фестиваль партнерства (захід презентує мистецьке життя польських міст та воєводств, a також творче наповнення Львова та Львівської області. - Авт.). Восени очікуємо чимало бізнесових подій. До Львова їдуть не лише за атмосферою. Місто притягує людей науки та бізнесу, щороку кількість конференцій суттєво зростає. Діловий туризм для нас важливий”.

Фото з архіву «ВЗ»

Схожі новини