Передплата 2024 «Добра кухня»

Не хочеш, щоб друг став ворогом, – не їдь з ним відпочивати!

А якщо вже їдеш, то програму відпочинку треба спільно обговорювати заздалегідь, а не в процесі. А ще – вміти чути одне одного і йти на поступки.

Хочеш перевірити стосунки хлопця на міцність — поїдь з ним на море. Те саме стосується і найкращої подружки, з якою ви роками ділитеся найпотаємнішим... Спільна поїздка на відпочинок, як правило, підриває дружбу і часто закінчується “смертельною сваркою”. Чому так?

«Цього року поїхала з найближчою колежанкою на море у Болгарію, - розповіла “ВЗ” працівниця салону краси Олена. - Їхали зі своїми чоловіками моєю машиною. У готелі ночували у сімейному номері. Про цю поїздку мріяла давно, готель забронювала ще з нового року. Але на морі сталося непоправне — посварилася зі своєю подругою. Вона мене там так нервувала. Щоранку заходила в нашу кімнату, кликала на сніданок, щоб потім разом піти на море. Ввічливо сказала їй, що хочу ще трохи поспати, мовляв, немає чого снідати о 8-й, якщо це можна зробити до 10-ї. Коли вона дошкуляла мені черговий раз, сказала їй у грубій формі: “Слухай, я сама знаю, що мені робити! Йди снідай, а нам не заважай з чоловіком поспати!”. З моря поверталися ворогами, ледь витримала в машині напружену атмосферу. Зараз колишня подружка навіть не телефонує до мене...».

“Зустрічалася з хлопцем півтора року, посварилися, коли поїхали відпочивати, - розповіла свою історію 30-річна Ангеліна. - Його на курорті як підмінили. З першого дня метушився, дратувався через дрібниці. Прискіпувався до мене, чіплявся до слів. Я не звертала уваги, думала, що це стрес після переїзду літаком, мовляв, треба акліматизуватися. Час від часу мій коханий “виходив зі себе”. У нього раптом пропав апетит. Якщо раніше набирав на тарілки все, що бачив, то на третій день відпочинку на морі майже не їв. Під вечір він без причини зірвався на мені, почав ображати. На цьому наші стосунки завершилися...”. Ще один небезпечний варіант курортного відпочинку, кажуть психологи, - “два плюс один”. Якщо хочеш відпочити на морі зі своїм коханим — їдьте вдвох, не беріть за компанію колежанку. По-перше, від пліток заздрісників не обберешся, по-друге, посваритеся усі. Пригадую, колежанки на каві жваво обговорювали курортні поїздки наших спільних знайомих: “Ти чула, Олька поїхала на відпочинок зі своїм бойфрендом і взяла зі собою колежанку Христю! Цікаво, а вони жили в одному номері чи в різних? А хлопець Олі не заглядався на Христину?

Зауважила, чимало молодих людей їдуть на курорти Туреччини та Єгипту по одному. Не беруть за компанію кращих друзів чи коханих половинок. Запитала у кількох відпочивальників, чому вирішили поїхати на море самі? Усі в один голос відповіли, що так комфортніше. Ніхто не контролюватиме твої плани на курорті, не рахуватиме курортних романів, не вказуватиме, до котрої години ночі гуляти на дискотеці. “Одного разу поїхав відпочивати з другом, посварилися через те, що він по-дружньому радив мені їсти менше, - розповів Олексій. - Розумію, що система “Все включено” змушує трохи переїдати, але неприємно чути від найкращого друга такі речі. З того часу відпочиваю або сам, або з родичами”.

Як розповіла “ВЗ” психолог Марта Пивоваренко, коли люди проводять спільне дозвілля на довгій часовій дистанції і перебувають у нетиповій ситуації (відпочивають на морі), тоді знімають зі себе маски. На поверхню вилазять найпотаємніші вади характеру, насамперед реакція на ті чи інші побутові речі. Так може “на рівному місці” початися сутичка. Мовляв, чому шкарпетки не на тому місці, чому горнятко брудне, чому постіль вчасно не заправлена... У хід ідуть докори, мовляв, ти керуєш моєю програмою дозвілля, а твої пропозиції мені не цікаві.

Марта Пивоваренко радить не піддаватися на відпочинку гендерним стереотипам. Мовляв, чоловіки мають придумати план дій і запропонувати жінці їздити туди, куди він скаже. Організацією дозвілля мають займатися і чоловік, і жінка, обговорювати усі нюанси. Кожен має привнести в подорож свій колорит, а не очікувати, що хтось зобов’язаний все організувати. Водночас не можна нав’язувати іншим своїх звичок, свого бачення дозвілля. Спільний відпочинок потребує компромісів.

“Під час подорожі проаналізуйте, чи варто надалі продовжувати стосунки, - радить Марта Пивоваренко. - Якщо конфлікти виникають через дрібниці, то, можливо, під час подальшого спільного побуту будуть серйозніші проблеми”.

Психотерапевт Валентина Волга додала, що однією з причин конфліктів на відпочинку може бути брак психологічного простору. У звичайному житті закохані мають свої робочі клопоти, вирішують певні справи і лише кілька годин на добу приділяють одне одному. А на відпочинку доводиться спільно проводити час цілодобово. І люди на підсвідомому рівні починають надокучати одне одному, дратуватися через дрібниці.

На відпочинку можуть активізуватися ревнощі. На пляжі відпочиває багато молодих розкутих людей, хтось із пари може не так на когось глянути...

Висновок психологів: не хочеш, щоб друг став ворогом, — не їдь з ним відпочивати! Радять ретельно обирати людей, з якими варто їхати на курорт. “Коли друзі домовляються про відпочинок, то кожен будує свою “картинку” дозвілля, має свої очікування, - наголошує Валентина Волга. - Програму дозвілля треба спільно обговорювати заздалегідь, а не в процесі. Хтось любить лежати на пляжі, а хтось хоче поїхати на екскурсію. Хтось — спати, а хтось до ранку тусити на дискотеці. Якщо все це вирішувати на місці (а не заздалегідь), виникають конфлікти. У кожного є свій ритм, свої уподобання. Замість того, аби все обговорити, щоб безболісно вийти з конфліктної ситуації, люди просто ображаються одне на одного, не розмовляють. Коли образи нагромаджуються, “зриває дах”. І друзі стають ворогами”.

Колаж Ігоря НЕСТЮКА

Схожі новини