Передплата 2024 «Добра кухня»

Пиво як антидепресант

Норма для жінки – 330 мл пива на добу, для чоловіка – 0,5 л. Якщо вкладаєтесь у неї – алкоголіком не станете.

5 серпня — Міжнародний день пива

Дивовижним смаком пива людство насолоджується близько 10 тис. років — приблизно стільки ж, скільки їсть хліб. Не вино, як багато хто думає, а саме цей хмільний напій був першим алкоголем. Вподобання людей за цей час не змінилися. Пиво досі найпопулярніше спиртне у світі. А якщо брати загалом усі напої, — третє після води та чаю.

Маловідомі факти про відомий хмільний напій

~ Пиво запобігає утворенню каменів у нирках, стверджують американські вчені. Науковці запевняють: якщо щодня випивати пляшку, ризик утворення конкрементів автоматично знизиться на 40%. Цей дивовижний профілактичний ефект можна пояснити тим, що пиво діє як сечогінне.

~ У звичайному пиві міститься лише 5% об’ємної частки спирту. Але є пиво, після випитої гальби якого “нетренована” людина може потрапити до реанімації. Це — Snake Venom (“Зміїна отрута”), яку випускає шотландська компанія Brewmeister. Об’ємна частка спирту у цьому напої — 67,5%.

~ А ви знаєте, що таке зитологія? Це — наука про пиво та його виробництво (з грецьк. zhytos — “пиво” та logos — “вивчення”).

~ В якій країні споживають найбільше пива на душу населення? Ні, не у Німеччині (хоча там розташований кожен четвертий пивний завод у світі, загалом 1388 пивоварень, а з 1516 року діє закон про чистоту пива, згідно з яким цей напій можна готувати лише з чотирьох інґредієнтів — хмелю, солоду, води та дріжджів). Найбільшими любителями пива є чехи. Середньостатистичний житель випиває за рік 152 л хмільного напою — по 410 мл за день.

~ Найдорожче пиво у світі — бельгійське Vielle Bon Secours. Одна пляшка коштує... 1000 доларів США. “У пиві поєднано смак лимона, карамелі, цукерок-ірисок з відтінками лакриці (солодки) і анісу”, — описують палітру смаку VIP-напою ті, що його куштували.

~ 400 — стільки сортів пива існує у світі. Найбільше індивідуальних марок виготовляють бельгійці.

~ У Давньому Вавилоні недобросовісних пивоварів топили у цьому напої.

~ Наймасштабніший міжнародний фестиваль пива — Октоберфест, який щороку проводять у Мюнхені (Німеччина). Пивний ярмарок триває 16 днів (з кінця вересня до перших вихідних жовтня). Щороку у цьому заході беруть участь 6 млн. людей.

~ Найважливіша частина пива — пивна “шапка”. Утворюється у результаті складної реакції вуглекислого газу і є основним показником якості цього напою. Немає “шапки” — немає ні смаку, ні запаху.

~ Щоб отримати найдорожче у світі “мармурове” м’ясо, корів поять пивом, а зранку — роблять масаж.

Коментар для «ВЗ»

Владислав Сластін,

президент Ліги фітнес-дієтологів і нутріціологів, учасник симпозіуму у Бельгії Beer&Health (“Пиво та Здоров’я”)

Якщо не знати міри, може розвинутися пивний алкоголізм. Норма для жінки — 330 мл пива на добу, для чоловіка — 0,5 л. Це — за умови, що вони здорові. Людям із гострими (або хронічними, але такими, що є у стадії загострення) хворобами шлунково-кишкового тракту, серцево-судинними недугами, ендокринними патологіями пити пиво не можна. Протипоказаний цей напій тим, хто страждає на ожиріння. По-перше, пиво — висококалорійний продукт, по-друге, стимулює апетит. Звертали увагу, що зазвичай беруть люди до пива? Чіпси, сухарики...

Те, що пивом можна лікувати хвороби, радше міф. Хоча скандинавські вчені стверджують, що пиво у помірних кількостях володіє антидепресивним ефектом. Також є дослідження, які доводять, що у цьому напої містяться фітоестрогени — антиоксиданти, які пригальмовують процеси старіння, не дозволяють розвиватися раковим клітинам. Виховуйте у собі культуру пиття. Пийте пиво заради задоволення, а не заради того, щоб захмеліти. Смакуйте кожен ковток, а не випивайте залпом.

Схожі новини