Передплата 2024 «Добрий господар»

Курортне: жахливі спуски, зате чисте море 

А ще - довжелезні піщані пляжі і високі ціни.

Окупація Кримського півострова «навернула» любителів моря до Одеси. Щоліта, від 2013 року, тут втішаються стрімким збільшенням кількості туристів. Оскільки особливої альтернативи для українців сьогодні немає, то пляжі в пікові місяці (липень-серпень) аж тріщать. Проте сервіс гостям пропонують кепський. Навіть «за грубі гроші» він суттєво відстає від елементарних турецького чи єгипетського.

Доки росіяни не хапнули Крим, я десять років пос­піль щоліта зі старшим сином по місяцю проводила на його узбережжях. Об’їздили від Керчі до околиць Ялти усе. Зупинялися у скромних хатинках «на курячих ніжках» у Рибачому та цілком пристойних номерах за кілька кілометрів від курортної столиці Криму Ялти, у Симеїзі... Пригадую, мій знайомий, що звик відпочивати за кордоном, вперше поїхав зі сім’єю у Крим. Винайнявши номер у межах сто доларів за добу, був здивований, що йому під двері поставили… віник, аби сам прибрав. «Ноги моєї там більше не буде», — обурився. А я на такі дрібниці особливої уваги не звертала. Аж поки не спробувала сервіс «одеський». Він — ще гірший!

Подруга вмовила мене податися з дітьми у селище Курортне, що неподалік Одеси. «Це один із найбільш сонячних та унікальних курортів одеського узбережжя», — пишуть на одних сайтах. «Селище в екологічно чистому районі Одещини», — заманюють туристів на іншому. Одне слово, повелася...

Наприкінці червня з Одеси в Курортне до обіду вирушали лише два автобуси (для прикладу, на Затоку курсують щопівгодини). Вільних місць у салоні не було. 95 кілометрів їхали дві з половиною години — водій звинувачував міст, що його підіймали у Затоці для якогось судна. Виморені дорогою, зійшли на кінцевій зупинці. А там на лавочках сиділи кілька сімей, що прибули з інших куточків України і вже кілька годин не могли знайти вільних кімнат для нічлігу!

Ми залишили дітей на тій зупинці дивитися фільми на ноутбуці, а самі з подругою вирушили на пошуки номерів поблизу моря. Як виявилося, таких у Курортному… нема. Не тому, що запізно ми приїхали чи зарано, їх просто бути не може. Бо селище розташоване на кручі, а море — відразу під обривом. Розуміючи, що іншого варіанта нема (щоправда, кілька готельних комплексів розміщені на Будакській косі — з одного боку море, з іншого лиман із цілющими грязями, але там сила-силенна комарів та ціни одні з найвищих у селищі), подалися вглиб.

Страшнючі корпуси розкидані на величезній території — безцінній землі, де могли б вирости красиві пансіонати з гарною «набережною» та кафешками. Якби там був господар і хотів усе довести до ладу. А так всюди непрохідні хащі! Пробратися до приватного сектору довелося крізь вузенькі доріжки між тими жалюгідними, понищеними часом та людьми корпусами. А там вже почали вигулькувати хатки з євровікнами, а з них долинав регіт відпочивальників. Добралися!

Зупинилися на одному з оглянутих варіантів (гості «понаїхали» з перших днів літа, власники садиб готували номери похапцем, перед самісіньким заселенням гостей). Забрати дітей та валізи люб’язно погодився господар. Бо таксі у Курортному нема.

Номер «без зручностей», зате з власним холодильником коштував у червні 80 гривень з особи. У липні господарі підняли до 120. З дітей до 6-річного віку без зайняття окремого місця — півціни. Якщо хочете окреме ліжко — повна вартість навіть за малюка. Туалет надворі, душ — літній, від сонця. Кімнати типу «люкс» (з невеличким душем з піддоном та унітазом, а також телевізором) у червні цінували по 200 гривень з людини. З дітей до шести років — ті ж півціни. У липні просили вже 250. Кімнати «стандарт» та «люкс» за площею однаковісінькі, меблі у них також.

До кінця серпня на нашому обійсті усі двадцять номерів були заброньовані по вінця. Інші садиби теж кишіли відпочивальниками... Найдорожчі номери, які бачила, сягали півтори тисячі з кімнати за ніч. Це просто кімнати з добротним ремонтом та мінімальними зручностями. Правда, з більшою кількістю техніки, зокрема кондиціонером. Якби замовляти номери з харчуванням, довелося б до відпочинкових добових додати ще 150 гривень з особи. Швиденько підрахувала: якщо сім’я з трьох осіб їде на десять днів у Курортне і хоче більш-менш комфортного відпочинку, то має витратити на житло 15 тисяч. На харчі — майже п’ять, плюс ще на пляжні пиріжки-кукурудзу, фрукти та пиво-рибку зо три. Плюс дорога забере не менше двох тисяч… Виходить, треба викласти… тисячу доларів. А найскромніший відпочинок на трьох у Курортному обійдеться у 9-10 тисяч гривень (залежно від кулінарних забаганок).

Але повернімося до головного, за чим їхали, — до моря. І центральний спуск, і боковий — це щось із чимось. Такого в житті не бачила. Щоб сходи майстрували просто перед ногами відпочивальників! На центральному — клали металеві «серцевини», і їх заливали бетоном (до середини липня так і не довели східці до «підніжжя»), на боковому «ліпили» бетонні сходи паралельно із… глиняними — раз через раз. Спуск дуже крутий. Чи то на цементі вирішили зекономити (сходи слід було робити серпантином), чи просто поспішали. Коли пішов дощ, частину їхньої праці, «глиняну», змило у море. І на тих ділянках туристам доводилося ковзатися, як по багнюці. Це, до речі, основний спуск для відпочивальників санаторію...

Хоча є й переваги пляжів Курортного. Одна з них — довга протяжність, місця вистачає всім. А от із тезою, що це один із найбільш сонячних курортів, я б посперечалася. Можливо, біля будинків, де люди живуть, — так, але не біля моря. Тут круча, і сонечко ввечері швидко ховається за нею. Аби довше поніжитися у його променях, доводиться йти далеченько, мало не до самісінької Будакської коси. Зате море чисте, далеко від промислових зон, рибки плавають, немає медуз, водорості — рідкість. Це вам не «портова» Одеса (гуляючи там набережною, з відразою дивилася на відпочивальників, які гребли, розганяючи руками целофанові пакети та пластикові пляшки).

Море у Курортному мілке, з пологим дном. Тож дітям тут - рай, бо можуть хлюпатися сміливо навіть за кілька метрів від дорослих (як на озері Світязь).

Не так давно у Курортному відкрився невеличкий супермаркет, де можна невибагливому покупцю придбати майже все й розрахуватися карткою. У дрібних магазинчиках чи на ринках ходить лише готівка. Банкоматів на селище — жодного. Є пункт обміну валют, де лише скуповують долари, за ціною не вище 23 гривні за один.

Вибір кафешок — мізерний. Якось зайшли на «італійську піцу», то були вражені непрофесійним її приготуванням, а також розведеними до непристойності усіма напоями — від соків фруктових та овочевих до пива. Зате ціни — удвічі дорожчі, ніж у наших хороших піцеріях! За шашлики правили по 120 гривень за невеличкий шампур — неапетитний, пригорілий, тож ми маринували та смажили м’ясо самі.

Вартість продуктів дещо вища, як удома (та навіть у їхньому райцентрі Білгороді-Дністровську), однак не критично. Кілограм м’яса — 100-120 гривень, магазинні яйця по 10 гривень за десяток, по 20 - домашні. Масло — понад 30 (домашнє — 120), олія - менше 30… Крупи більш-менш за таку ж ціну, як і в нас. Зокрема, гречка у супермаркеті — 41 гривня. Багато різноманітної морської рибки, креветок та мідій.

Коли у нас були помідори по 10 гривень, то тут удвічі дорожчі. Коли поцікавилася у продавців, чому так, це ж південний овоч, ті у відповідь лише буркотіли: «Що хочете? Ми тут вас усіх годуємо!». Бажання їхати туди наступного року миттю відпало.

Схожі новини