Передплата 2024 ВЗ

«Золотий Дюк»  – за «Гніздо горлиці» 

Стрічка, яку знімали на Буковині, стала найкращим повнометражним українським фільмом на Одеському міжнародному кінофестивалі.

“Золотий Дюк”, овації, визнання акторів і призовий фонд у 50 тисяч гривень. Не дожили до цього моменту актор Віталій Линецький, який знявся у стрічці, та сценарист “Гнізда горлиці” Василь Мельник…

Фільм “Гніздо горлиці” має вийти в український прокат восени цього року. Це перша повнометражна стрічка 40-річного режисера Тараса Ткаченка. Фільм розповідає історію жительки одного з буковинських сіл Дарини. Вона приїжджає з Італії на Різдвяні свята, і ретроспективно глядачі знайомляться, як непросто було їй увійти в річище італійського життя, у роль наймички в сім’ї генуезця Алессандро та його матері Вітторії (у цих ролях і італійські актори Мауро Кіпріані та Ліна Бернарді).

А вдома чоловік Дмитро (Віталій Линецький). Безробітний, але не сидить склавши руки: дім новий будує на зароблені Дариною євро. До сонячної Італії в головної героїні була чудова родина - коханий чоловік та донька. Спочатку чоловік втратив роботу, дитина підросла, того заробітку, який вона мала на власній роботі, вкрай не вистачало. Тому, коли хтось із знайомих запропонував поїхати на заробітки до сонячної Італії, поміркувавши, погодилась. І от зараз вона повертається на рідну Буковину. Однак в її очах немає радості, а під грудьми б’ється маленьке серденько, та вона повертається...

Роль Дарини зіграла Римма Зюбіна, актриса Київського Молодого театру. Вона вже давно знімається у кіно, але, як відзначають фахівці, саме у “Гнізді горлиці” вона отримала роль, гідну її таланту.

Зйомки фільму відбувалися здебільшого у Чернівцях та околицях Буковини, зокрема у Вижниці. Сценарій до фільму написав чернівчанин, відомий дитячий письменник Василь Мельник. У 2012 році за кіносценарій “Гніздо горлиці” Мельник став дипломантом конкурсу “Коронація слова”.

- Василь Мельник — дитячий письменник, але все життя мріяв бути кіносценаристом, - розповідав Тарас Ткаченко. - Він просто прийшов на майданчик, де ми знімали фільм “Іван Сила”, і вручив сценарій продюсерові Володимиру Філіпову. Фільм стосується дуже важливого явища - заробітчанства.

А тим часом...

Львівський режисер Юрій Грицина отримав диплом Одеського кінофестивалю

Диплом Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI) за найкращий український повнометражний документальний фільм “Varta 1, Львів, Україна” отримав львів’янин Юрій Грицина.

У фільмі Юрія Грицини показано події так званої Ночі гніву з 18 на 19 лютого 2014 року у Львові. Тоді було захоплено Львівську облдержадміністрацію, Головне управління міліції Львівської області та інші адміністративні будівлі. Щоб зберегти порядок, активісти організації “Varta 1” перебрали на себе функції правоохоронців і патрулювали місто.

Документальним фільм Юрія Грицини можна назвати хіба що формально. Це — сміливий кіноексперимент. За словами режисера, для створення картини він мав 45 годин записів, з яких нарізав чотири години звуку, і лише потім відібрав матеріал на годину і вибудував сюжет.

Схожі новини