Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Pokеmon Go вже популярніший за порно...

Світ шаленіє від нової гри. «ВЗ» дізнавався, чим небезпечна ця забавка.

Гра Pokеmon Go набирає все більшої популярності у світі. За день приносить своїм розробникам близько 1,6 млн. доларів. Pokеmon Go - це поєднання віртуального світу і реального життя. Гравці можуть ловити покемонів просто на вулицях свого міста, а потім тренувати їх та навчати битися.

У пошуковиках забава стала популярнішою за порно. Програма показує, де у вашому місті ховаються покемони, а ваше завдання - дістатися у «засідку» і відловити монстрів на мобільні пристрої. За кілька днів гра захопила мільйони прихильників, остаточно зробивши їх рабами смартфонів. У США зареєстровано перше ДТП через ... покемона. 28-річний молодик їздив машиною, намагаючись знайти побільше монстрів. У підсумку зіткнувся з деревом і дивом залишився живий. У протоколі написано: не впорався з керуванням. Але от питання — хто, чим і ким керував у цей момент? У Штатах місцем для однієї з битв покемонів обрали баптистську церкву Вестборо, яка виступає проти гомосексуалізму. Там гравці розмістили рожевого монстра з ім’ям «Любов є Любов». Церква відповіла серією дописів у соціальних мережах, називаючи покемона содомітом... На адресу творців гри вже летять сотні гнівних листів з вимогою прибрати з віртуальної карти ті місця, де грати - блюзнірство. Гравці приходять, наприклад, у вашингтонський музей Голокосту чи до меморіалу 11 вересня 2001 року, і там ловлять покемона Коффінга. Приїжджають на Арлінгтонське кладовище, щоб на могилі правозахисника Медгара Еварса і колишнього держсекретаря Олександра Хейга отримати нове віртуальне спорядження...

Добралась покемономанія і до України. Хоча офіційний реліз відбувся лише в Австралії, США та Новій Зеландії, українці вже встигли збожеволіти в гонитві за кумедними істотами. За статистикою, найбільше зацікавилися грою у Київській та Херсонській областях. А от в окупованому Криму, вочевидь, не до покемонів. Хоча Полтавська область у топі не фігурує, цей регіон вже встиг потрапити у покемонські хроніки. Покемонів відшукали у кабінетах губернатора Валерія Головка і його заступника Андрія Песоцького.

Не оминули покемони і Львова. Львів’яни, які вже встановили собі гру, кажуть, що місця, де з’являються покемони, здебільшого генеруються випадковим чином. Відтак деякі покемони живуть лише в парках, деякі — біля водойм, а деякі з’являються тільки вночі. Львівські ловці покемонів спілкуються у чаті месенджера Telegram. Там діляться власними ігровими досягненнями, дають поради, обговорюють останні новини гри. Також говорять про можливу зустріч фанів гри наприкінці літа. “Як їду з Личаківської на Сихів, часто нових покемонів “зустрічаю”, - пише користувач Андрій. “У маршрутках добре ловити. Поки їхав із Сихова в центр, вже штук 15 впіймав”, - тішиться Маркіян.

Тим часом на сайті президента України з’явилася петиція проти цієї забавки. Порошенка просять «не дозволяти випуск в країні гри Pokemon Go». На думку авторів петиції, поява гри Pokemon GO призведе до подальшої деградації школярів і студентів, спричинить колосальну залежність, схожу з наркотичною. Вони підкреслюють, що це може призвести до зміни свідомості і психічного стану молоді.

Коментар для “ВЗ”

Галина Капшій,

психолог

Будь-яка гра — втеча від реальності. У віртуальному світі легко здобути перемогу, отримати нові враження, створити ілюзію прив’язаності. Pokemon Go приваблює гравців тим, що вони легкою ціною здобувають звання лідера (збирають покемонів, яких потім тренують для битв між собою. - Авт.). Задоволення людини від того, що її вказівки беззастережно виконують вигадані істоти, довго не триває. Після закінчення гри залишається відчуття порожнечі. Нікуди не зникають і ті проблеми, від яких геймер намагався втекти. Коли треба бити на сполох? Якщо гра займає увесь вільний час, людина зменшує соціальні контакти (рідше і неохоче спілкується з близькими та друзями), звужує коло своїх інтересів. Крайня форма — коли гравець звільняється з роботи чи припиняє відвідувати заняття у школі чи університеті та всю увагу приділяє улюбленій забавці. Така поведінка вказує на те, що людина узалежнилася від гри. Без допомоги психолога чи психотерапевта у такій ситуації не обійтись.

Довідка

Покемони — віртуальні (мультиплікаційні) істоти, яких зазвичай тренують для битв між собою “тренери” покемонів. Найвідоміший у світі покемон - електричний жовтий гризун Пікачу. Кишенькові монстри вперше з’явилися в іграх Nintendo ще в 1990 роки, ставши потім героями манга, аніме, колекційних карткових ігор.

Картки з їхнім зображенням були дитячим «хітом». А першим покемоном був Чибурашка — персонаж радянського мультфільму.