Передплата 2024 ВЗ

Між озерами і калабанями

У вихідні містяни тягнуться до води, орієнтуючись на вміст власного гаманця.

Де освіжитися у спеку львів’янину, спраглому водного відпочинку? Це сезонне питання особливо актуальне зараз, коли температура повітря часом зашкалює за 30 градусів. Якщо не зациклюватися на таких “крутих” водних оазах, як пляж “Кавальєр-бутик готелю”, спортивно-розважального комплексу “Медик” у місті чи водойми “Озерного краю”, “Бухти вікінгів” чи “Едем-резорту” в районах, то можна виокремити низку традиційних, але цілком доступних за співвідношенням “ціна-якість” відпочинкових пропозицій.

Озеро “Байкал” у Миколаївському районі вважається місцем із найчистішою водою.
Озеро “Байкал” у Миколаївському районі вважається місцем із найчистішою водою.

Озеро “Байкал”, або Задорожне, у Миколаївському районі торік стало ньюзмейкером відпочинкового сезону завдяки політичній складовій: саме там група громадських активістів знесла десятки парканів, якими власники крутих апартаментів загородили прохід до води посполитим громадянам. “Розрулювати” ситуацію довелося голові Львівської ОДА Олегу Синютці, який зробив декілька виїздів на озеро. В результаті було досягнуто консенсусу, згідно з яким підприємці — власники і орендарі приватних пляжів — згодилися виділити частину території для безкоштовного відпочинку “трудящих”.

Результат не забарився — цього року Задорожне привабило до себе основні маси відпочивальників. Мінусом цієї місцевості можна вважати хіба не дуже зручне добирання — треба їхати машиною або електричкою, а якщо маршруткою, то ще перейтися пішки. “Уже другий рік їздимо компанією на Задорожне, - розповіла “ВЗ” письменниця Людмила Чижович. - Подобається, що вода там чиста, температура нормальна, парканів уже немає. Щоправда, про безплатний вхід ми не чули... Нас було шестеро осіб, їхали туди на “газельці”, тож домовилися, щоб нас пропустили за 60 гривень. А взагалі там вхід по 15 гривень з людини плюс 30 грн. за машину. Оренда дерев’яного будиночка на день - 300 грн. З інфраструктури - катання на човнах і на “банані”, стрибки з вишки. Нижча вишка - безкоштовна, вища за гроші, але з неї теж дозволяють стрибати безкоштовно. Народу не дуже багато, більшість будинків пустувала. Переважно відпочивають люди з дітьми, все тихо, мирно...”.

“Цього року “Байкал” дуже облагородився, - розповів “ВЗ” працівник дачного комплексу пан Михайло. - В останню неділю було багато людей. А загалом у будні людей нема — хіба з десяток. Паркани справді позносили, зробили громадський безплатний пляж зі сторони Демні - завезли землі, облаштували автостоянку. Але, зрозуміло, підприємці мають тут бізнес. Зрештою, вони й облагородили це озеро, бо колись тут було все у смітті. А зараз чисто, безпечно, працює рятувальна служба. До речі, людей найбільше відпочиває там, де найдорожчий вхід, — 100 грн. Це яхт-клуб, там є стоянка, волейбольний майданчик, люди туди заздалегідь записуються по Інтернету. Бо як буде безплатно, то буде так, як у громадських туалетах...”

Класикою львівського водного відпочинку залишається озеро “Винниківське”. До водойми, розташованої за вісім кілометрів від центру міста, можна хвилин за сорок доїхати звичайною міською маршруткою. “Тут приваблює піщаний пляж, близькість до траси, можливість орендувати альтанку (100-200 грн. на день), рятувальний пост, різноманітні «забігайлівки» з фаст-фудом та магазинчики, де можна купити щось перекусити. Вхід на територію - 15 грн. з людини, - розповідає “ВЗ” львів’янка Олександра Ольшевська, яка тут постійно відпочиває. - На озері можна орендувати катамаран або човен. Добре, що нарешті зробили нормальні туалети на пляжі. А от роздягалки ті самі, “совдепівські”.

Старі добрі Брюховичі, здається, втратили пальму першості серед відпочинкових уподобань львів’ян. Декілька останніх років цю курортну місцевість струшували земельно-озерні скандали. Активісти стали на стежку війни проти орендаря озера №1 “Львівського”, буцімто він засипає водне плесо землею на догоду забудовникам, які хочуть спорудити тут котеджі. Та зараз, схоже, конфлікт владнався. “Ми дали шанс і хочемо вірити орендареві озера, - розповіла “ВЗ” жителька Брюховичів, активістка Христина Каспшишак. - Він розповів, що має великі плани з облаштування озера, зокрема, спорудити тут ресторан-корабель. Розуміємо, що це колосальні кошти. Тому хочемо подивитися, як він виконуватиме свої обіцянки. Наразі більшість того, що він нам обіцяв, виконав. Зокрема, спорудив дерев’яний бордюр навколо озера, облагородив зупинку громадського транспорту, створив робочі місця для двох сторожів, іде назустріч людям - комусь треба день народження відзначити, комусь шашлик посмажити тощо. Нехай він покаже, що він може. Якщо не виправдає шансу, тоді вже будемо більш радикальними”.

За словами пані Христини, відпочивати на озері №1 можна, але натовпів відпочивальників у попередні вихідні вона не бачила. Крім “першого озера”, у Брюховичах є ще два. Друге озеро, на якому був знаменитий мотель “Колиба”, тепер має іншого власника, депутата місцевої сільради. Він переобладнує його — тепер тут не можна буде відпочивати, а тільки ловити рибу. Третє озеро до минулого року було доступним для купання, а тепер там спорудили вейк-парк - платформу для водних екстремальних розваг, облаштували підйомник, човники. У будні перебування тут цілий день (з 8.00 до 18.00) коштує 100 грн., у вихідні — 150. Проводять різні тематичні вечірки та інші “розважайлівки”. Діє система абонементів і знижок.

А ось ще одна родзинка Брюховичів - “Чебуречна” - працює й далі у старому доброму форматі. Цей заклад харчування відомий ще з радянських часів і досі приваблює до себе більшість львівських відпочивальників.

У самому Львові залишається усе менше місць, де можна відпочити біля води. Серед нових місць, які небайдужі львів’яни намагаються довести до ладу, - озеро на Левандівці, так званий “Холодильник” (колишня технічна водойма холодкомбінату). “Торік водойму почистили, знайшли для цього спонсорів, - розповідає мешканка Левандівки пані Ольга. - Бо раніше тут була справжня калабаня. Хоча і зараз тут брудно. Але люди все одно тут відпочивають. На водному плесі є навіть два лебеді, але обидва — самці. “Високий Замок” писав, що міськрада шукає для них самицю, але наразі безрезультатно. Після публікації у вашій газеті для птахів поставили будиночок. Є тут ресторан на березі, дитячий майданчик, якась ілюзія відпочинкового життя...”

Ще одна калабаня у “кам’яних джунглях” - озеро «Кірпічка» на початку вулиці Володимира Великого. Назву свою отримало за йменням цегляного заводу. Раніше тут могли дешево і сердито відпочити мешканці вулиць Володимира Великого і навколишнього житлового масиву. Могли тут розвернутися і міські рибалки — щороку ініціативна група проводила зариблення водойми мальком, купленим за свої кошти. Зараз цегляний завод розібрали, а озерце настільки обступили новобудови, що важко навіть знайти прохід до нього...

Фото Марії Деркач

Схожі новини