Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У Грибовичах ледь не найбільша смертність в Україні!»

Як «аукнеться» сміттєвий колапс майбутнім поколінням та як захистити своє життя сьогодні

В розмові з журналістом “ВЗ” хімік-токсиколог, кандидат фармацевтичних наук Зофія Кубрак робить акцент на збереженні здоров’я людей. “Всі новини починаються з Грибовицького сміттєзвалища, такого “чуда” в Європі немає”, - наголошує хімік.

Сміттєзвалище у Грибовичах діє з 1956 року і вже майже втричі “переросло” свій допустимий вік. Воно є одним з найбільших забруднювачів навколишнього середовища на території України. Мер міста Андрій Садовий сказав, що туди вивозили сміття не лише зі Львова і області, а й з місцевих підприємств. Не виключається, що із військових також, і це підтверджують екологи. Пані Зофія наголошує, що в Україні немає і не було підприємств для утилізації токсичних відходів, ми і сьогодні возимо їх на утилізацію до Польщі, Німеччини, Ізраїлю. “Сміття має властивість тліти і постійно самозайматись. Там є пластмаса, поліетилен, поролон та різна органіка. І багато відходів, що містять важкі метали, такі, як ртуть, стибій, вісмут, цинк, мідь. На військових та інших підприємствах виготовляють вимірювальну апаратуру, застосовуючи ртуть. Сьогодні я маю пересторогу, що там може бути один із найбільш токсичних металів - талій”, - наголошує хімік. Як вона пояснила, важкі метали потрапляють в ґрунт, просочуються у криниці, і це підтвердилось. Всі вони згубно діють на центральну нервову систему, нирки, впливають на зміну формули крові, при гострих отруєннях можуть викликати гемоліз крові. Найбільш небезпечним є талій. Навіть невелика його кількість в організмі призводить до алопеції (облисіння), ураження нирок, периферичної та центральної нервової систем. Талій є ферментативною отрутою, порушує функцію ферментів, синтез білків, зупиняє клітинне дихання, але це у випадку гострого отруєння, а в нинішній ситуації маємо хронічні ураження. До речі, сполуки талію використовуються в мишиній отруті. (1 грам талію є смертельною дозою). Талій входить до складу оптичного скла, фотоелементів, низькотемпературних термометрів для металевих сплавів. Тому існує ймовірність, що відходи з його вмістом можуть бути у смітті.

- Яку загрозу для здоров’я становить пожежа на Грибовицькому сміттєзвалищі?

- Якщо ви бачите при згорянні клуби чорного диму і відчуваєте сильний неприємний запах, — це отрути. Кінцевими продуктами згоряння є вода і вуглекислий газ, але на сміттєзвалищі через недоступ повітря усередину відбувається неповне згоряння, внаслідок якого виділяється токсична речовина, чадний газ. Деякі важкі метали, як-от кадмій, талій і, звичайно ртуть, при високій температурі стають леткими і, потрапляючи на траву, продукти харчування, добре сорбуються ними.

Побічним продуктом згоряння органічних речовин можуть бути надзвичайно токсична ціаниста кислота та інші отруйні речовини… Оскільки сміттєзвалище існує багато років, там відбуваються процеси гниття і самозаймання — внаслідок накопичення великої кількості газів та самозаймистих і легкозаймистих речовин. Під час гниття виділяються аміак, сірководень, метан, оксиди сірки та азоту та інші речовини... Вони дуже небезпечні, особливо для тих, хто зараз перебуває безпосередньо на сміттєзвалищі, - для рятувальників. У першу чергу ці речовини пошкоджують слизову горла та гортані. Можуть викликати набряк гортані, голосових зв’язок і навіть легень. Крім того, можуть викликати раптову зупинку дихання і порушення кровообігу. Тому хлопці, які там працюють, повинні часто змінювати один одного, працювати у респіраторах і протигазах з підвищеним ступенем захисту. Крім того, оксиди азоту, сірки, які випаровуються під час гниття чи горіння, в повітрі з’єднуються з водяною парою і утворюють кислоти, що випадатимуть у вигляді кислотних дощів, — на Жовкву, Львів чи Грибовичі, залежно від того, куди подме вітер. До речі, а хто перевіряв на сміттєзвалищі радіацію? А варто було б перевірити…

- Однак деякі екологічні організації, служби, фахівці переконані, що в повітрі немає токсичних речовин…

- Про те, що задимлення не шкодить життю людей, сказав нещодавно головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка. На своїй сторінці у «Фейсбуці» він написав, що спеціалісти разом з фахівцями Державної екологічної інспекції та комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління» Львівської міськради зробили аналізи повітря на території полігона та в довколишніх селах і дійшли висновку, що токсичних та шкідливих речовин у повітрі немає. Такого просто бути не може. Адже сміттєзвалище постійно тліє і димить - і влітку, і взимку, навіть у сильний мороз. Там відбуваються процеси самозаймання, і отруйні речовини виділяються весь час. Крім того, Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що під час спалювання міського сміття виділяються діоксини. А коли горять тонни сміття заввишки з двадцятиповерховий будинок, то виділяється їх величезна кількість. Але у Грибовичах їх ніхто не досліджує. Оскільки це високотоксичні речовини, то для їх визначення повин­на бути організована спеціальна лабораторія з високим рівнем захисту. Такої лабораторії, на жаль, у Львові немає, можливо, є у Києві, але це спецлабораторія, яка може існувати хіба що при спецслужбах. За кордоном такі аналізи роблять, але вони дуже дорогі.

- Як впливають діоксини на організм людини?

- Пригнічують репродуктивну функцію як у чоловіків, так і у жінок, тобто знижують народжуваність. Крім того, знижують імунітет та вражають ендокринну систему. Негативно впливають на центральну нервову систему і порушують психіку. При отруєнні діоксинами в першу чергу страждає печінка. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, смертельна доза при отруєнні діоксинами для людини становить 70 мікрограмів на кілограм тіла (1 міліграм має 1000 мікрограмів. - Авт.). Тобто це ультратоксичні речовини.

Діоксини синтетичні стійкі речовини, які добре переносяться повітрям і водою, нерозчинні у воді та органічних розчинниках, але добре розчиняються у жирах, тому, потрапляючи в організм, накопичуються в його жирах і зберігаються там роками, - 10, 20, 30 років, згубно діють на нього, оскільки діоксини є хлорвмісткими сполуками-канцерогенами. Тому невдовзі ми матимемо справу з так званими віддаленими результатами. Як сказав сільський голова Грибовичів, у них там ледь не найбільша смертність в Україні. Аж на 10 людей більше помирає, ніж народжується.

Найнебезпечніше те, що отруєння хімічними речовинами проявляється як запальні процеси, звичайне ГРЗ, грип, неприємні відчуття у горлі, може бути кашель, головний біль, розлади шлунково-кишкового тракту. Такою аварією не можна легковажити, бо її наслідки — непередбачувані.

Крім того, біля сміттєзвалища є водойми, де накопичуються гудрони, - це продукти переробки нафти, теж особливо небезпечні. До складу гудронів входять ароматичні вуглеводні, які під дією світла у воді можуть утворювати діоксини і без горіння, і без високої температури.

- Як захиститися від негативного впливу небезпечних хімічних речовин?

- Якби я жила у Грибовичах і мала дітей, то виїхала б сама і вивезла би звідти дітей. Особливо дітей до 14 років, бо у них ще не сформована система крові, організм дуже чутливий до всякої отрути… Панікувати, звісно, не варто, просто треба вживати відповідних заходів. Але хто це робитиме? Наша мерія, яка відмовила 43 інвесторам, які хотіли побудувати сміттєпереробний завод? Та коли б був лише один інвестор, йому треба було кланятись в ноги і казати, щоб брався до будівництва. Адже такий завод переробляв би сміття без шкідливих викидів. Окрім екологічно чистого повітря й води, у нас би було безкоштовне біологічне паливо, якого вистачило б як мінімум на Львівську область.

Для нейтралізації кислот у повітрі, що пошкоджують слизову оболонку носової, ротової порожнини, зубну емаль, потрібно пити лужні води: «Плосківську», «Лужанську», «Поляну Квасову», «Поляну Купель», «Боржомі».

І важливо, щоб вода була газована. Вилийте її в посудину, перемішайте, випускаючи газ, і тоді пийте. Негазованої не вживайте, в ній є стабілізатори - хімічні сполуки, що вбивають мікробну флору, і навіть антибіотики. Вживайте багато пектинів, які містяться у желе з чорної та червоної смородини. Не виходьте без потреби надвір, хоч це малоймовірно, бо люди щодня їздять на роботу. Покривайте тіло одягом, щоб отруйні речовини не всмоктувалися через шкіру. Пийте багато молока, бажано не з тієї місцевості, де горить сміттєзвалище. Як відомо, кінцевим продуктом переробляння молока є сир. Слід зауважити, що в сирах, зокрема твердих, як правило, накопичується найбільше важких металів та інших токсинів, тому людям, які живуть біля сміттєзвалища, бажано вживати менше цього продукту, особливо під час сильних пожеж.

«Над сміттєзвалищем — повітряна воронка»

Керівник громадської екологічної організації Діана Попфалуші розповіла «ВЗ», що до незалежних екологічних досліджень не допустили ні поляків, ні німців…

Екологи вважають, що підземні води з Грибовицького смітника течуть у два водозабори «Зарудці» та «Завадів» (розташовані за шість кілометрів від Грибовичів, постачають водою Шевченківський район Львова. - Авт.), від палаючого сміття у Грибовичах та довколишніх селах забруднене повітря, шкідливі інфільтрати просочилися в ґрунт. Деякі експерти посіяли паніку, мовляв, Грибовицька трагедія — другий Чорнобиль. Та державні екологічні інстанції переконують, що усе в межах норми…

Про екологічну ситуацію у Грибовичах, заборону проводити там незалежні екологічні дослідження за участі іноземних фахівців “ВЗ” розповіла координатор громадської організації “За ЕКОрозвиток” Діана Попфалуші.

Діана понад два роки досліджує тему Грибовицького сміттєзвалища: утилізація твердих побутових відходів, сортування сміття. Свого часу організовувала у Грибовичі виїзди експертів, які досліджували екологічний стан. “Відхилення екологічних показників у повітрі існують у Грибовичах уже 10-15 років, - запевняє Діана Попфалуші. - Та найгостріша картина виникла тоді, коли на смітнику трапилася пожежа. Ситуація з кислими гудронами та інфільтратами критична — є відхилення від норми.

- У самому селі не настільки критична ситуація з екологією, - продовжує розмову пані Діана. - Але якщо підійти ближче до смітника, то одразу стає важко дихати. На смітнику згорає пластик, випаровуються інфільтрати. Над Грибовицьким сміттєзвалищем утворилась повітряна воронка. Повітря застоюється над полігоном, потім відбувається дифузія. Воронка потрохи переноситься у Грибовичі та довколишні села. Повітряну воронку виявили екологічні експертизи, зокрема експерти “Екології права людини” (правозахисна організація, яка з 1994 року працює у сфері охорони довкілля). Експерти цієї організації виявили біля смітника масу відхилень від екологічних норм. Санепідемслужба каже, що з екологією у Грибовичах все о’кей. Це неправда! Це велика техногенна катастрофа!

Коли сміттєзвалище горіло, від екологічного лиха нас рятували дощі. Принаймні у повітрі не було відчутно сильного смороду. Але продукти згоряння смітника ніде не діваються, все йде в землю. У річці Малехівці поздихала уся риба (деякі експерти списують це на січневий витік гудронів. - Авт.). Річка отруйна. Городину, яку вирощують у Грибовичах, не варто їсти. Нечистоти зі смітника стікають у городи. На жаль, городина з Грибовичів потрапляє на ринки Львова.

- За шість кілометрів від Грибовичів є два водозабори, які постачають водою один з районів Львова. “Львівводоканал” заперечив чутки, що вода забруднена важкими металами.

- Вода з цих водозаборів справді заражена важкими металами. Все поширюється через ґрунтові води. “Львівводоканал”, як і санепідемстанція, стверджують, що все гаразд, аби не сіяти паніку.

- Ходять чутки, що екологічний стан у Грибовичах хотіли досліджувати польські фахівці. Я особисто зателефонувала в різні інстанції (Львівську ОДА, санстанцію), там кажуть, що вперше чують про це…

- Не тільки польські фахівці хотіли досліджувати... У Грибовичі хотіли приїхати і німці, але їм не дозволили... Не отримали дозволу від профільних управлінь. Іноземці все одно хочуть приїхати, щоб принаймні подивитися на стан справ.

- Чи впливають Грибовичі на Львів?

- Думаю, що так. Зі Львова нікуди возити сміття, контейнери переповнені. Зараз необхідно провести рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. Один з варіантів — створити сміттєсортувальну лінію, а потім звести сміттєпереробний завод.

А тим часом…

Як повідомив на брифінгу міський голова Львова Андрій Садовий, Львів перебуває у сміттєвій блокаді. Кілька днів поспіль сміття частково вивозять у Київ. Була спроба блокувати майданчик на вул. Городоцькій, де відходи перевантажують з малих у великі машини.

“Нам заблокували вивезення сміття у Луцьк, Житомир, - сказав Андрій Садовий. - Дякую пану Кличку, громаді Києва, яка простягнула руку допомоги. Тиск триває, але мета, яка була поставлена, — завалити Львів сміттям, не вдалась. Львів прибирають, хоча є труднощі”.

Схожі новини