Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Від кульової блискавки не втечеш!

У дім непрохана гостя може пробратися навіть... крізь вентиляційний отвір

Пенсіонер зі села Гранки-Кути Миколаївського району, що на Львівщині, Зіновій Мисів пережив справжній шок, коли минулого вівторка у його будинок через комин влетіла кульова блискавка. “Бахнула як феєрверк за півметра від мене! - розповідає про пережите чоловік. - Згоріло два телевізори, решта електроприладів, поплавилися запобіжники в електрощитку, загорівся стрих — добре, що встигли вчасно загасити. Трохи себе у тому виню, бо не зачинив вікна-двері, зробив протяг. Завітала блискавка і до сусідів. Сусідка якраз подвір’я замітала, коли влучила у неї. Полетіла нещасна в один бік, а віник — у другий”…

Неприємну пригоду пережила також жителька Черкас Юлія Фомічова. З кульовою блискавкою жінка “зустрілася” у своїй квартирі. “Під час грози проігнорувала рекомендацію зачинити вікна. Живемо на третьому поверсі триповерхового будинку, - розповіла “ВЗ” Юлія. - Влітку у помешканні завжди душно, а кондиціонер ввімкнути не можемо через маленьку дитину. Буря почалася о 15.00, а блискавка залетіла у дім аж через годину! Збирала дитя на прогулянку, поклала її на пеленальний столик (донечці — дев’ять місяців) - аж раптом почула звук, ніби луснула повітряна кулька. Повернула голову. Двері з кімнати були прочинені у коридор. У дверному отворі побачила вогняну хмарку. Схопила дитину на руки і відвернулася до стіни. Це було інстинктивне рішення. Нічого подібного у житті не бачила, тож, зрозуміло, не знала, як поводитись. Потім ще довго не могла оговтатись від пережитого. Хвилювалася, чи не сховалася кульова блискавка у якомусь закутку квартири. Однак її вже й сліду не було, лише запах горілого. Потім виявилось, що згоріли рушникосушарка, бойлер, ноутбук і праска — те, що було увімкнене в розетку і працювало на той момент. Мікрохвильова піч і холодильник вціліли. Після цієї пригоди кілька днів поспіль не відходила від дитини”.

0,01% - такою є ймовірність, що хоча б раз у житті побачите кульову блискавку. Невеликий рухомий згусток плазми може видавати звук, схожий на шипіння, і потрапляти у дім під час грози не лише через прочинене вікно. Очевидці описували випадки, коли блискавка “пролазила” крізь вентиляційні отвори і навіть крізь маленькі шпаринки, як-от між дверима та порогом. Утікати може через кватирку, розетку (тоді горить вся проводка), через зливний отвір - услід за водою... У будь-якому разі непрохана гостя поспішає покинути чотири стіни і вирватися на волю. Це — настільки рідкісне природне явище, що науковці досі не можуть дійти згоди, як вона зароджується. Достеменно відомо, що це — одна з форм електричного заряду. Фактично це блискавка, тільки неправильна, “мутована”.

Під час грози рятувальники радять зачинити вікна і вимкнути електроприлади, а тим, хто перебуває просто неба, - не ховатися під поодинокі високі дерева (особливо під дуб чи тополю). А як вберегтися від кульової блискавки? Однозначної відповіді фахівці дати не можуть — це природне явище ще потрібно вивчати. Рекомендують уникати протягів — вони можуть затягнути кульову блискавку всередину будинку. Поки триває гроза, найкраще взагалі позачиняти всі вікна (у тому числі кватирки). Якщо опинилися із вогняною хмаркою віч-на-віч (а трапитися це може і на вулиці), не робіть різких рухів, не намагайтеся втекти. Кульова блискавка чутлива до будь-яких завихрень повітря і може піти слідом за вами. Замріть, а якщо це неможливо (куля йде на вас), повільно зійдіть з її шляху.

Віруючі радять у негоду палити громничну свічку. Християни східного обряду освячують її у церкві на Стрітення (15 лютого). Знаючі люди кажуть, що захистити дім може також свічка, освячена у Чистий четвер.

Схожі новини