Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У культурній столиці України – шарпанина з матюками

Кому було вигідно зірвати львівський концерт Макса Барських?

У Львові вибухнув черговий скандал. Групка радикально налаштованих осіб у далеко не тверезому стані зірвала концерт українського виконавця Макса Барських. Концерт мав відбутися в Еvent-hall «Кіно». Пунктуальні шанувальники Макса Барських почали збиратися перед входом до залу «Кіно» за годину до початку концерту. Декому пощастило потрапити до середини, а ті, хто вирішив подихати свіжим повітрям і не поспішав заходити, так і залишилися на вулиці. За сорок хвилин до початку невідомі особи заблокували вхід до залу. Однією з основних причин бойкоту вони назвали пісні російською мовою у репертуарі артиста. До «захисників української мови» вийшли організатори концерту і намагалися пояснити, що Макс Барських перед концертом у місті Лева випустив новий трек українською саме про Львів — «Досі люблю». Однак сп’янілі молодики їх не слухали...

В одного з «борців» у руці був папірець, з якого він прочитав: однією з причин бойкотування концерту є підпис Макса Барських під петицією проти законопроекту номер 3822 про квоти в українському радіоефірі. Не впевнена, що цей чоловік взагалі розумів, за що він «воює» і що таке квоти загалом...

Коли до протестувальників вийшли представники співака, підігріті оковитою і явно чиїмось фінансуванням, хлопаки з піною в роті і триповерховими матами доводили, що Львівська міська рада «прийняла закон, який забороняє артистам, що виступають у Росії, давати у Львові концерти». І почали показувати папірець, який вони назвали «законом», на якому не було ані печатки міського голови, ані його підпису.

Справді, на сесії Львівської міської ради було прийнято ухвалу, згідно з якою у місті заборонено виступати артистам, які підтримують агресію Росії і пропагують сепаратизм в Україні. Однак конкретних прізвищ в ухвалі вказано не було. За інформацією противників Макса Барських, співак виступав з концертами у Москві в березні 2014 року, коли почалась окупація Криму Росією. Водночас на сайті співака зазначено, що у березні 2014 року співак дав камерний концерт у Москві, який почав з пісні українською мовою. Відтоді ані в Росії, ані в анексованому Криму він не виступав.

Чоловіки, які вирішили не допустити слухачів в Еvent-hall «Кіно», поводилися агресивно: ображали дівчат та жінок, попри те, що деякі з них прийшли на концерт з дітьми і просили поважати їхнє право послухати улюбленого артиста, а також погрожували фізичною розправою директору Барських. Правоохоронці, які прибули на місце події після десятків дзвінків від обурених глядачів, не зуміли розблокувати вхід та зупинити безлад. Навпаки, тримались осторонь від гущі подій, чекаючи, за їхніми словами, на підкріплення. Глядачі, побачивши бездіяльність поліції, самоорганізувались і перекрили проспект Чорновола, вимагаючи дотримання свого права на відвідання концерту. Серед тих, хто купив квитки на концерт, були й іноземці, і люди з інших міст, які спеціально залишились у Львові на виступ Макса Барських.

Через дві години очікування менеджмент артиста таємно зумів провести кілька десятків прихильників з квитками на концерт через службовий вхід. Але, за словами очевидців, радикали зупинили директора Макса Барських зі словами: «Ще раз так зробиш, ми тебе поріжемо».

З поваги до тих, хто потрапив у зал, Макс Барських вирішив розпочати концерт. Виконав українською пісню «Небо». Але заспівав лише три пісні, бо адміністрація закладу наполегливо просила зупинити виступ. Розлючені хлопаки, почувши, що концерт вже почався, погрожували увірватися в зал. А всередині разом із дорослими були і маленькі діти... Тому в терміновому порядку концерт довелося зупинити.

Кому була вигідна шарпанина перед Еvent-hall «Кіно», яку багато людей знімали на відео? Ці відеосюжети з коментарями, як у Львові бандерівці «присікають» російськомовного співака, облетіли і Крим, і Рим, і всю Україну. Тепер деякі справді проросійські співаки на всіх закамарках вигукуватимуть, який Львів нетолерантний...

Коментар для «ВЗ»

Алан БАДОЄВ, режисер, продюсер Макса Барських

Насамперед, дякую чудовим львів’­я­­нам за те, що їх не зупинила купка осіб. Дякую за те, що ви зрозуміли, що жалюгідна банда організованих кимось людей не має права обмежувати ваші права і псувати репутацію міста з великою історією.

Схожі новини