Передплата 2024 «Добрий господар»

Сукні напрокат для випускних бронювали ще зі січня

Умова застави – половина суми від вартості дрес-коду. Ці кошти віддадуть клієнту після того, як товар буде повернуто в салон

Настала гаряча пора випускних вечорів, весіль, вечірок та розваг на тему пляжного сезону. Красуні сушать голови: у що одягнутися, так, щоб не надто спустошити гаманець. Справжні принцеси ніколи не одягнуть на вечірку сукню, в якій уже були раніше або яка була сфотографована в соцмережах. Придбати нову сукню не кожній модниці по кишені. За найскромнішими підрахунками, на ринку за нову сукню витратите понад тисячу гривень, у магазинах, бутиках — у рази дорожче. Вихід — прокат. Тепер можна взяти у тимчасове користування не лише сукню, костюм, а й вишиванку, аксесуари (клатч, біжутерію). Журналіст «ВЗ» дізнавалася, де у Львові можна взяти одяг напрокат.

Завітала у салон «Попелюшка», що на вул. Личаківській. Знайома сказала, що там можна орендувати плаття на вихід за доступну ціну. «Вибачте, у нас чотири роки тому змінилися власники, тепер не даємо сукні напрокат», - розчарувала продавець. Запропонувала мені купити сукню на будь-який смак і гаманець. Звернула увагу на червоне плаття-костюм: топ з довгою спідницею за дві тисячі гривень. Були трохи дешевші варіанти: від білих суконь з чорним декором з гіпюру — до літніх з квітковим принтом. Продавець запропонувала сукню у стилі літа (близько тисячі гривень). Однак такий варіант мені не надто підходить. Сукня невечірнього формату, хіба що на роботу можна ходити.

На Краківському ринку, де торгують весільними сукнями, можна знайти різні варіанти вечірніх. Торгують турецькими сукнями дорогого сегменту — 3-4 тисячі гривень. Оздоблені камінням, паєтками, гіпюром. Прокату вечірнього одягу на Краківському не практикують. Кажуть, послуга була актуальна кілька років тому, тепер - невигідно. У різних салонах вечірнього одягу теж не можна взяти сукню напрокат.

Власниця салону весільного одягу пані Ольга пояснила, що бізнес прокату суконь у Львові не розвинений. Сукню можна хіба що позичити у подруги чи взяти напрокат через окремі групи у соцмережах.

Професійні салони вечірнього одягу прокатом не зай­маються. І річ не в тім, що салонам невигідно співпрацювати з хімчистками. Середня вартість хімчистки — від 119 до 500 гривень. «Хімчистка — крапля в морі, - каже пані Ольга. - Цей бізнес — складний. Складно працювати на довірі, бо люди різні. Нищать сукні так, що потім їх складно відреставрувати. Коли показуєш дефекти клієнту, можуть зверхньо сказати, мовляв, це ваші проблеми, чим ви мені доведете, що сукня такою не була. Мовляв, я з вами жодного договору не підписував... Деякі сукні повертали брудні, навіть хімчистка не допомагала. Плями від воску, червоного вина і мазуту нічим не виведеш. Чимало суконь дуже понищені після новорічних вечірок, коли гості палять бенгальські вогні, феєрверки. Були випадки, коли люди невчасно повертали товар у салон. І потім поясни клієнтам, що сукня — позичена, треба вчасно повертати. Треба укладати угоди, де має бути прописано усі правила. Інакше салон прокату буде в мінусах”.

Уже більш ніж півроку у Львові працює студія прокату та продажу суконь Miss Princess, що у ТЦ «Роксолана». Свого часу журналіст «ВЗ» брала там напрокат сукню на вечірку. Серед «плюсів» - великий асортимент суконь: від коротких, по-літньому яскравих - до розкішних зі шлейфами. Продавці-стилісти допомогли мені обрати саме такий образ, який не лише в тренді, а й підкреслив переваги фігури. Вони запитали, які саме аксесуари, колір туфель, клатч планую на вечірку. Консультант принесла мені до дзеркала червоний клатч, щоб “зацінити”, чи все гармонуватиме. Як виявилося, це єдина студія міста, де можна взяти напрокат не лише плаття, а й аксесуари — клатч, біжутерію та ще й доповнити цей образ зачіскою та макіяжем.

Менеджер студії Miss Princess Христина Стадник розповіла “ВЗ”, що сукні на цьогорічний випускний бронювали ще зі січня. Найпопулярніші - короткі сукні у стилі Барбі. «Це хіт сезону, фасон Барбі усім пасує, - продовжує розмову Христина. - Ще взимку у нас була лише рожевого кольору. Але зі зростанням попиту ми розширили асортимент. Закупили різну кольорову гаму та сукні різних брендів. Середня ціна прокату такої сукні — 1400 гривень. На вечірки, весілля радимо сукні-трансформери. Вони мають спеціальні паски, які можна зав’язувати по-різному. Такі сукні популярні серед дружок, оскільки зараз у тренді однакові сукні. Якщо дівчатка обирають сукні-трансформери, то вони одночасно і в одному кольорі, з одного матеріалу, але, разом з тим, зав’язані по-різному, вони відрізняються одна від одної».

Христина пригадує, що до випускних вечорів дівчата готувалися ретельно і завчасно. Приходили на примірки по п’ять-шість разів. “Ми аналізували, що цього року на випускний резервували сукні дорожчого сегменту - за ціною прокату 700-2500 гривень, - наголошує Христина Стадник. - Найдешевший прокат на випускні — від 400 гривень. Ціна прокату залежить від бренду сукні. У нас є сукні відомих європейських, американських, турецьких та вітчизняних брендів, деякі екземпляри коштують 20 тисяч гривень”.

Щоб забронювати сукню, потрібно оплатити 30% вартості прокату. Бронювання — це гарантія того, що сукня буде твоєю на певну дату. Сукня надається в прокат на одну добу, а дві доби даються у подарунок (за кожен наступний день користування — 20% від вартості прокату). Забрати зі студії можна за день до події або в день «паті». Застава - 50% від повної ціни сукні та 100% від вартості аксесуарів. Серед обов’язкових моментів прокату - продавець-консультант з клієнтом ретельно оглядають сукню у день прокату. Дивляться, чи сукня не має дефектів. Після цього - укладання договору прокату. Після повернення товар теж ретельно оглядають. Мінімальні пошкодження на кшталт “сукня розійшлася по швах, відпали бісеринки, камінчики”, входять у вартість прокату. Не дозволяється самотужки виводити плями, підшивати по фігурі, по довжині.

Схожі новини