Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У європейському Львові парки ще не європейські...

Річний бюджет утримання «зелених легень» міста  - 4,5 мільйона гривень. Плюс півмільйона на саджанці

24 травня відзначають Європейський день парків. Свято започатковане 1999 року з ініціативи Федерації “Європарк” (об’єднує охоронні природні території в 36 європейських країнах). Дата обрана не випадково: 24 травня 1909-го у Швеції було створено перший з дев’яти Європейських національних парків.

У Європі шанобливо ставляться до зелених оаз, зокрема в містах-мегаполісах. Там парки чисті, “причесані”, комфортні для відпочинку. Європейці відпочивають у парках не лише у вихідні. Катаються на роликах по спеціальних паркових доріжках, вигулюють собак.

У Львові торік не бракувало прикрих випадків, коли вандали нищили нові зелені насадження в парках (кущі, квіти), вночі рубали дерева і вивозили їх на продаж...

Правоохоронці не можуть знайти винних. А чиновники мерії, які мають відповідати за охорону зелених зон, лише знизують плечима... Є окремі зауваження до чистоти львівських парків. Деякі парки прибрані, хороша інфраструктура (лавочки, доріжки). Але окремі зелені зони, зокрема алеї, — вкрай занедбані. Серед таких — сквер Святого Юра, що на площі з однойменною назвою. Торік там планували зрубати кількадесят дерев, щоб прокласти дорогу для громадського транспорту. Громадським активістам вдалося відстояти сквер, зрубано кілька дерев, а не майже п’ятдесят. Через ремонтні роботи техніка понищила сквер Святого Юра. Зараз там переритий ґрунт, поламані гілки дерев, немає доріжок…

Хтось відбив літеру у назві на таблиці.
Хтось відбив літеру у назві на таблиці.

Як розповів “ВЗ” начальник управління екології та благоустрою Львівської міської ради Андрій Галушка, у Львові є 28 парків, скверів, алей. Найстаріший парк — імені Івана Франка, наймолодший — парк Архангела Михаїла, що на вул. Стрийській (біля автовокзалу). Цю зелену оазу заклали два роки тому.

На утримання парків з міського бюджету виділять 4,5 мільйона гривень на рік. Ці кошти використовують на санітарні речі — прибирання, вивезення сміття, сезонну обрізку крон, косіння трави, прибирання доріжок від снігу та посипання їх піскосумішшю. Частина цієї суми йде на придбання саджанців для поповнення колекцій “зелених оаз”. Головне правило — на місці дуба потрібно садити дерево саме цієї породи, а не іншої. Андрій Галушка переконує, що у Львові цього дотримуються. Цього року з міської скарбниці виділено додаткових півмільйона гривень для купівлі саджанців у парки, які мають статус природно-заповідних об’єктів: Стрийському, парку імені Івана Франка. Також у мерії розширюватимуть алеї сакур. На площі Петрушевича планують досадити дві нові сакури, на вул. Кониського — 10, на Зеленій-Водогінній — три.

А тим часом…

На озері Стрийського парку плаває пара лебедів - самець і самка. Раніше там були два самці, бо лебедиха покинула “кавалерів”. Тепер одного самця зі Стрийського парку переселили на Левандівське озеро, а звідти до Стрийського парку забрали самку. Про це розповів “ВЗ” головний інженер ЛКП “Зелений Львів” Володимир Чишинський. Крім пари лебедів, до озера Стрийського парку часто навідуються качки. Прилітають, щоб покупатися, і гайда шукати іншого місця для розваг.

Схожі новини