Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зі Львова до Парижа — за півтори години?

У недалекому майбутньому надшвидкісні залізничні поїздки стануть реальністю.

Канадсько-американський винахідник, “батько” електромобіля “Тесла” і космічної корпорації SpaceX, мільярдер Ілон Рів Маск, статки якого оцінюються у понад 12 млрд. доларів, анонсував випробування чергового винаходу — високошвидкісного трубопровідного пасажирського транспорту Hyperloop. Він долатиме відстань 1100 км... менш як за годину!

Свою розробку Ілон Маск називає “чимось середнім між “Конкордом” (надзвуковим пасажирським літаком), рейкотроном (імпульсним електроїдним прискорювачем мас) та... столом для аерохокею”.

Втілити задум Маска у життя зголосилися дві незалежні американські компанії — Hyperloop Transporation Technology та Hyperloop One. Над поверхнею Землі планують прокласти трубопровід, який триматиметься на опорах і всередині якого зі швидкістю від 480 до 1220 км/год. (залежно від ландшафту) з інтервалом 30 секунд (як у метро) переміщатимуться транспортні капсули завдовжки 25-30 м. Перевозитимуть як пасажирів, так і вантажі.

З труби викачають повітря, але створять не повний, а попередній, технічний вакуум. Це дозволить частково уникнути проблеми тертя і зустрічного спротиву повітря. Енергію, необхідну для руху, отримуватимуть від сонячних батарей.

Загальна вартість проекту — 7,5 млрд. доларів (хоча експерти озвучують інші суми — навіть до 16 млрд.). На окупність вийде через 20 років, бо квитки будуть недорогими — до 18 доларів (475 гривень).

Першими планують сполучити два американські міста — Сан-Франциско і Лос-Анджелес. Відстань між ними — понад 600 км. За ідеальних умов на авто її можна подолати за 5 год. 30 хв. На літаку — за 1 год. 15 хв. Hyperloop доставить пасажирів за півгодини!

Також компанії, що займаються реалізацією проекту, планують розгорнути свою діяльність за межами США. Уряд Словаччини вже заявив про наміри збудувати надсучасну дорогу між Братиславою і Будапештом. Відповідну угоду з компанією Hyperloop Transport Technology підписали два місяці тому.

Компанія Hyperloop One анонсувала, що до кінця цього року добудує тестову ділянку, протяжністю кілька кілометрів, і проведе повноцінні випробування у трубі зі зниженим тиском на швидкості 1100 км/год. Попередні пройшли у пустелі Невада неподалік Лас-Вегаса. Поїзд розвинув швидкість до 185 км/год., проїхавши по треку 475 м завдовжки. Метою цього експерименту було продемонструвати потенційним партнерам, як далеко просунулася технологія за короткий проміжок часу. Результати високо оцінили Національна компанія французької залізниці SNCF та основний залізничний оператор Німеччини Deutsche Bahn.

Компанія SpaceX пообіцяла влітку оголосити результати відкритого конкурсу на створення шатла для Hyperlop.

Найбільш швидкісний поїзд, який існує сьогодні, - поїзд на магнітній подушці, творіння японських інженерів. Його ще називають “поїздом-кулею”. Максимально розганяється до 580 км/год. Середня його швидкість — 480 км/год.

Інфографіка DailyMail

Схожі новини