Передплата 2024 ВЗ

«Полуничкам» та стриптиз-клубам скажуть «нафіг з пляжу»?

Серед депутатського корпусу Львівської міської ради з’явилися борці з аморальністю.

Напередодні старту високого туристичного сезону у Львові пустили «мильну бульбашку» про нібито закриття стриптиз-клубів, інтим-бутиків. З такою «ініціативою» виступив на сесії Львівської міської ради депутат від фракції Українська галицька партія Мирослав Данилків. Крім «полуничок» та закладів, де виступають оголені дівчата, пану Мирославу заважають білборди із непристойними зображеннями. Таку рекламу депутат пропонує прибрати із зупинок громадського транспорту та поблизу шкіл. «Саме такі магазини, заклади й реклама сприяють моральному розбещенню львів’ян, — зауважив на сесії Мирослав Данилків. — До мене, як депутата, звернулися представники громадських організацій та християнських спільнот Львова, які попросили очистити місто від аморальних речей, що згубно впливають на дітей. Майже відразу за школою №53, що на проспекті Чорновола, 6, розташовано два інтим-бутики. Не маємо права творити подвійні стандарти моралі й духовності».

Депутати інших фракцій міської ради ніяк не відреагували на запит колеги. У сесійній залі запанувала тиша та очікування... іншого депутатського запиту. Відсутність реакції депутатів та чиновників мерії на запит про заборону «полуничок» — прогнозована. Адже новоспечений міський обранець Мирослав Данилків, вочевидь, не знає, що забороняти «полунички» та стриптиз-клуби — не в компетенції Львівської міської ради. Цим питанням можуть зайнятися профільні міністерства, правоохоронні органи.

Хто ж такий цей борець з аморальністю та розпустою у Львові? 56-річний Мирослав Данилків — релігійний активіст. З 2005 року пан Мирослав є головою громадського об’єднання «Християнська Україна», а з 2006 року — член Апостольства молитви. Мирослав Данилків працював на різних посадах у підприємствах торгівлі і громадського харчування.

Заборона стриптиз-клубів та інтим-бутиків — безглузда річ. Такі заклади працюють у всьому світі. На кожен товар — свій покупець. Стриптиз-клуби відві­дує спеціальна публіка, зазвичай іноземні туристи. Дітям туди — зась! Якщо це заборонити — це неабияк вдарить по туристичному потенціалу Львова.

«Якщо у Львові не буде стриптизу, то навіщо нам їхати сюди відпочивати? — сказав «ВЗ» турок Емре. — Ми сюди їдемо заради дискотек у нічних клубах, стриптизу та інших розваг. Залишаємо у ваших закладах сотні доларів. Бо у вас дешевше і краще! Ваші дівчата — найкрасивіші».

Чи варто у Львові закривати «полунички» та стриптиз-клуби, журналіст «ВЗ» розпитала в експертів. Депутат Львівської міської ради Григорій Козловський гостро відреагував на запит Мирослава Данилківа: «Вони би одразу ще й секс заборонили... Хіба справжній мужчина міг би до такого додуматись?».

Експерт з економічних та політичних питань Василь Дворецький вважає запит депутата міськради безглуздим та некомпетентним піаром. «Ініціатива щодо закриття стриптиз-клубів некоректна і неефективна, — каже він. — Швидше це може скомпрометувати Львів, ніж принести користь у вигляді покращення моральності молоді. Міська рада не має повноважень закривати інтим-бутики і стриптиз-клуби. Власники цих закладів звернуться до суду і спокійно продовжать свою роботу. Якщо ж припустити, що їх офіційно справді закриють, то вони все одно працюватимуть неофіційно, в тіні. Бо у нас заборонена і проституція, і торгівля наркотиками... Але чомусь і повії є, і наркотиками торгують. Тому заборона стриптиз-клубів та «полуничок» нічого не дасть, окрім нищівного удару по іміджу Львова як ліберального міста».

Адміністратор нічного клубу Андрій каже, що заборона стриптиз-шоу призведе насамперед до втрати десятка робочих місць. «Танцівниць просто викинуть на вулицю, — зауважив пан Андрій. — Ця сфера послуг нікому не заважає! Навпаки, має попит серед туристів і не тільки. Люди мають робочі місця, заклади — заробітки. Якщо закриють інтим-бутики та клуби, де є стриптиз-шоу, що подумає про нас Європа? Львів вважатимуть «зашореним» містом. Можемо назавжди забути про туристів! Заборона нічого не дасть — заклади працюватимуть у тіні. Ніхто не буде сплачувати податки. Будь-яка заборона призводить до погіршення контролю в тій чи іншій сфері».

Адміністратор стриптиз-клубу Олег додав, що такі заклади — це установи закритого типу, де збираються лише поціновувачі топлес-шоу. «У нас відбуваються еротичні танці, а не проституція, — каже він. — Відвідувачів стриптиз-клубів ретельно фільтрують. Вхід туди платний — від 100 гривень. Мені смішно чути, що депутат міської ради хоче закрити також інтимні магазини. Такого безглуздя ще ніколи не чув! Туди ходять люди, щоб надати гармонії своєму інтимному життю, або навпаки — знайти вихід із інтимної проблеми».

«Немає нічого поганого в тому, що у Львові є спеціалізовані магазини еротики та стриптиз-клуби, — сказав «ВЗ» громадський активіст Дмитро Козак. — Погоджуюся, що розташування таких закладів поблизу школи — це аморально. «Прошу міського голову закрити у Львові стриптиз-клуби та інші заклади, що впливають на свідомість та мораль дітей. Очистити місто від поліграфічної та рекламної продукції аморального змісту» — це надто гучні слова для такої справи. Ніхто і ніколи не прибере цю рекламу з вулиць. Стриптиз-клуби — це бізнес».

Володарка титулу Miss Internаtional-Ukraine-2015, переможниця соцпроекту «Міс Львів-2016» Ніна Горинюк вважає, що закривати інтим-магазини не варто, бо це тягне за собою чимало наслідків. Забавки для дорослих у деяких випадках зміцнюють сім’ю та стосунки закоханих... «А ось зовнішня реклама еротичного змісту, на мій погляд, має бути повністю ліквідована, — каже Ніна Горинюк. — Діти повинні бути захищені від цього. І хто, як не ми, про це потурбується?.. Вивісок та рекламних афіш у таких закладах бути не має. Пускати туди потрібно відвідувачів тільки після досягнення встановленого віку та за пред’явленими документами».

Юрист Віталій Надашкевич погоджується з тим, що роботу «полуничок» та стриптиз-клубів варто обмежити або принаймні прискіпливо контролювати. «Можливо, ці заклади не потрібно забороняти цілковито, однак вони мали б бути сконцентровані в одному місці, на одній вулиці (за прикладом Європи, де є вулиці «червоних ліхтарів». — Авт.). Такі заклади мають працювати не у середмісті та не в межах історичного ареалу. У місті вже є позитивна практика нічного «сухого закону». Окрім того, потужним інструментом у руках міської ради є погодження вивісок та зовнішньої реклами. Відповідна художня рада ще раніше негативно ставилася до зображень, які пропагують куріння, алкоголь, розпусту. Звісно, у Львові є чимало підприємців, які навіть пробували судитися з міською радою. Та ці судові процеси — безперспективні, адже місто діє в рамках Закону України «Про місцеве самоврядування».

Фото автора та з архіву «ВЗ»

Схожі новини