Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Спостерігала, як комунальники чистять каналізацію. І тут її осінило...

17-річна львів’янка Єлизавета Подкопаєва винайшла пристрій для очистки стічних труб і отримала за це золоту медаль міжнародної наукової олімпіади.

У Львові вирішено проблему неприємного запаху з каналізації! Учениця Львівського технологічного ліцею Єлизавета Подкопаєва винайшла оригінальний і простий спосіб позбутися неприємного запаху у місті. За свій винахід 17-річна Ліза отримала золоту медаль міжнародної наукової олімпіади у Тбілісі. Суть винаходу така: у пластмасовий ківш об’ємом 150 літрів набиратиметься дощова вода. Коли ківш наповниться, він автоматично перевернеться і вода виллється потужною хвилею у каналізацію, очищаючи її від твердого сміття. Після цього ківш повертатиметься у вихідне положення. Такий пристрій можна встановити в каналізаційний колодязь, а за потреби — легко демонтувати через люк.

Ліза розповіла журналісту «ВЗ», що з дитинства любила точні науки — математику, фізику. Улюблені предмети у школі їй легко давалися, але про наукову діяльність вона не думала. У 9-му класі познайомилася зі своїм нинішнім науковим керівником, викладачем Львівського технологічного ліцею Віктором Колдуном. Він запропонував завершувати середню освіту в ліцеї. Дівчині сподобалося — в навчальному закладі є лабораторії, можливість займатися науковими дослідженнями.

Для наукової роботи Ліза обрала вирішення проблеми неприємного запаху у місті. Адже не секрет, що королівське місто Лева час від часу накриває зовсім некоролівськими хмарами смороду, який виходить із каналізації. «Живу у районі вулиці Новознесенської, — розповідає Єлизавета журналісту «ВЗ». — На моїй вулиці виникла проблема із каналізацією, неприємно тхнуло. Я спостерігала, як робітники чистили каналізацію і подумала, що вони лише усувають наслідки, але не причину цієї проблеми. Тому з науковим керівником вирішили розробити цю тему».

Над темою викорінення смороду Ліза і Вік­тор Петрович працювали три (!) роки. Чому так довго? Пробували різні варіанти пристрою, який би вирішив проблему. На перший варіант — сифонну систему — витратили багато часу. Але виявилося, що вона не дуже надійна. Другий варіант — поплавкова система. Вона була працездатна, але потребувала додаткової фільтрації дощової води. Остаточний варіант — асиметричний ківш — це частина імпульсного сантехнічного модуля. З цим проектом дівчина пішла на учнівську предметну олімпіаду з екології (спочатку на міський етап, потім на обласний, а далі — на всеукраїнський). На національному етапі (всеукраїнському науково-технічному конкурсі Intel Еко Україна-2016) зайняла друге абсолютне місце (розрив із першим місцем — 0,25 бала), що дало можливість представляти Україну на міжнародній олімпіаді «IYIPO 2016» у Тбілісі.

А у столиці Грузії дівчину чекала абсолютна перемога — золота медаль! «У Тбілісі був надзвичайно високий рівень організації конкурсу, — ділиться враженнями Ліза. — В олімпіаді взяли участь понад тридцять країн світу, було представлено 150 проектів. Було багато знайомств, переважно спілкувалися з колегами-учнями англійською мовою. Сподобалося, що там не було відкритого суперництва, а панувала тепла дружня атмосфера. Хоча кожен учасник представляв свій проект».

Маючи «в кишені» перемогу в IYIPO 2016, Єлизавета Подкопаєва пакує валізи для поїздки на наймасштабніший у світі міжнародний конкурс Intel ISEF, який відбудеться у травні у місті Фініксі (штат Аризона) у США. Ліза вилітає у Штати вже 6 травня. Разом із Єлизаветою право змагатися у цьому конкурсі вибороли кияни Денис Головань та Євген Бутенко і львів’янин Андрій Рабець. Ціна питання — більш ніж серйозна: переможець цього конкурсу отримає гарантоване право на навчання у будь-якому вищому навчальному закладі Америки!

У Фініксі Єлизавета також представлятиме свій «диво-ківш». Отже, про проблему львівського смороду з каналізації довідаються і в Америці. Спеціально для американських подіумів дівчині довелося терміново вдосконалювати конструкцію. Оскільки там під час демонстрації винаходу не можна буде використовувати воду, то з ковша «виливатиметься» сім’я льону або пшоно.

Своїм високим досягненням дівчина завдячує не тільки керівництву технологічного ліцею, а й батькам (тато Лізи працює у приватній фірмі, мама — домогосподарка). У скарбничці Єлизавети ще декілька престижних нагород в олімпіадах у галузі екології і техніки. Зокрема, цього року вона посіла третє місце у конкурсі «Всеукраїнський юнацький водний приз». Змагання проводилися у Києві, під патронатом Королівської родини Швеції.

Цього року Єлизавета закінчує ліцей, іде на срібну медаль (до золотої дівчина недотягує, оскільки величезним навантаженням є участь у різноманітних олімпіадах). Після проходження ЗНО планує вступати в один із технічних вузів (на механіко-математичний факультет чи прикладну математику). Хоча це і важко, але дівчина встигає викроювати час і на хобі — написання віршів і гру на фортепіано й гітарі.

Схожі новини