Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Зміна ще не закінчилася, а у списку – 150-й пільговик...»

Голова ЛОДА Олег Синютка домовився з перевізниками Львівщини про те, щоб усіх пільгових пасажирів надалі возити безкоштовно

З п’ятниці, 15 квітня, перевізники Львівської області хотіли суттєво зменшити кількість пільгових категорій пасажирів. Замість десятка пільговиків, право на безкоштовний проїзд на приміських і міжміських маршрутах хотіли залишити лише чотирьом категоріям: учасникам бойових дій (інваліди АТО), членам сімей загиблих в АТО, інвалідам першої групи загального захворювання, інвалідам першої групи із зору з особою, що їх супроводжує. Решту пільговиків мали платити половину вартості проїзду. Голова Львівської ОДА Олег Синютка викликав «на килим» власників маршрутів. Домовилися, що з 15 квітня жодних змін щодо оплати вартості проїзду в маршрутках не буде. Синютка пригрозив: умови проїзду залишити незмінними.

«Я особисто зустрівся з пе­ревіз­никами Львівщини, вдалося зберегти сьогоднішні умови проїзду для малозабезпечених верств населення, — повідомив Олег Синютка. — Львівська ОДА, Львівська обласна рада та Асоціація перевізників Львівщини підпишуть відповідний меморандум».

Як розповів «ВЗ» голова Львівської обласної асоціації перевізників Іван Велійка, ідея з обмеженням пільгових категорій спричинена тим, що президент України заветував зміни до закону про держбюджет на 2016 рік, де була передбачена компенсація з держбюджету за перевезення пільговиків. Виходить, перевізників кинули: з державної скарбниці — не компенсують, з обласної — теж. «Перевізники купують нові автобуси за кредитні кошти, сплачують у банк відсотки і чомусь мають безкоштовно возити певні категорії пасажирів, — наголошує пан Велійка. — Ми домовилися з головою ЛОДА та головою облради про те, що вони знайдуть 25 мільйонів гривень на компенсацію за пільгові перевезення. Ми їм повірили на слово. Крім того, була інша домовленість з ЛОДА — працювати з Верховною Радою та Кабміном щодо впровадження системи адресної грошової допомоги потребуючим категоріям. Це буде пілотний проект у Львівській області».

Журналіст «ВЗ» була свідком си­туа­ції, коли о 20-й вечора в маршрутку №133 (Львів-Солонка) зайшов пільговик. Водій показав пасажирам спеціальний зошит, де записує кількість пільговиків за зміну. «Зміна ще не закінчилася, а у моєму списку вже 150-й пільговик», — розчаровано сказав водій маршрутки.

Схожі новини