Передплата 2024 «Добрий господар»

За «польське коріння» платять до двох тисяч доларів

Власникам Карти поляка, які переїдуть до Польщі, обіцяють по 600 злотих на місяць. А також громадянство уже через рік перебування в сусідній країні

Українці, особливо у західних областях, масово шукають докази свого польського походження. Сейм Польщі прийняв зміни до закону про Карту поляка, за якими власники Карти не лише зможуть безкоштовно навчатись у Польщі та отримувати візи за спрощеною процедурою, а й максимально швидко отримати громадянство Польщі. Якщо власник Карти поляка переїде на історичну батьківщину, оформить дозвіл на постійне проживання, то впродовж дев’яти місяців йому виплачуватимуть допомогу у розмірі 600 злотих (приблизно 140 євро) на місяць. А уже за рік він зможе оформити польське громадянство.

Автор змін до закону, керівник парламентської Комісії зі зв’язків з поляками за кордоном Міхал Дворчік, переконаний, що програма фінансової підтримки етнічних поляків, які переїдуть до Польщі, запрацює уже з 1 січня 2017 року. (Треба дочекатись, аби прийняті зміни до закону набули чинності). За словами пана Дворчіка, основна мета нововведень — показати полякам за кордоном, що вони важливі для польського уряду. Одним із поштовхів до прийняття цих змін стали бойові дії в Україні. “Останній рік показав, що бракує правових підстав для евакуації і надання допомоги власникам Карти поляка в ситуаціях, які загрожують їхньому життю і здоров’ю”, — заявив Міхал Дворчік. Відтак, за однією з норм закону, у випадку екстраординарних ситуацій, які загрожують життю і здоров’ю, власників Карт поляка будуть прирівнювати у правах до громадян Польщі.

Та, мабуть, головною причиною прийняття нововведень є демографічна ситуація у Польщі. Визнає це і автор закону. За оцінкою Головного управління статистики РП, до 2050 року населення Польщі скоротиться до 34 мільйонів, з яких 10,5% становитимуть особи, яким за 80 років. Згідно з найсвіжішими даними соціологічного опитування польських студентів, 43% молодих поляків думають про еміграцію, з них 7% переконані, що хочуть розвивати свою кар’єру поза Польщею. Польський ринок праці доведеться рятувати за рахунок мігрантів. Зміни до закону про Карту поляка, сподіваються над Віслою, дозволять упродовж десяти років повернути до Польщі близько 200 тисяч етнічних поляків.

“Карту поляка запровадили ще у 2008 році. З того часу її отримали близько 70 тисяч громадян України. У масштабах нашої країни — це дрібниці. Більше карт отримали громадяни Білорусі. Навіть у Литві, яка є членом ЄС, і громадяни якої не мають проблем з візами, видали близько 10 тисяч Карт поляка. Бо це насамперед документ, який засвідчує приналежність до польського народу, — каже голова Громадської організації “Союз поляків “Білий Орел” Сергій Лук’яненко. — Вважаю, з 2008 року ті, хто хотів виїхати до Польщі на постійне проживання, уже це зробили. Зараз нововведеннями скористаються насамперед поляки зі Східної України. Їм все одно треба починати все з нуля, тому при виборі, залишатись десь в Україні чи їхати до Польщі, більшість оберуть Польщу”.

Тим часом українці, які ще не мають Карти поляка, але знають, що хтось з їхніх дідусів-бабусь був польського походження, почали штурмувати архіви. Як повідомив “ВЗ” начальник відділу використання інформації Центрального державного архіву у Львівській області Ігор Смольський, вони спостерігають справжній генеалогічний бум. Якщо 2008 року, коли почали видавати Карту поляка, за біо­графічними довідками звернулись 700 осіб, то торік було 300 тисяч запитів! Очевидно, це пов’язано з тим, що два роки тому Польща спростила оформлення дозволу на постійне місце проживання для власників карт поляка. За перший квартал цього року в архів надійшло більше тисячі таких запитів. Величезна кількість людей приходить в архів і шукає дані самостійно. Виник цілий бізнес — Інтернет рясніє оголошеннями від фірм, які за винагороду знайдуть підтвердження польських коренів. Якщо у людини справді є польське походження, і послуга зводиться лише до розсилання запитів по архівах, то коштуватиме вона близько 100 доларів. Але є й такі фірми, які пропонують документи, що підтверджують польське походження, навіть якщо його і близько нема. Тоді суми вищі — від 1000 до 2000 доларів. При цьому гарантії, що з цими документами ви таки отримаєте Карту поляка, ніхто не дає. Адже, окрім паперів, треба ще й пройти співбесіду у консуляті. А для цього треба знати польську мову, добре орієнтуватись в історії та культурі сусідньої держави.

“Уже з’являється багато інсинуацій на тему отримання Карти поляка, багато шахраїв. Фірмами, які пропонують підготовку документів на Карту поляка, має зай­матись поліція”, — каже Сергій Лук’яненко.

Українські ж демографи стурбовані іншим — якщо українці масово виїжджатимуть до Польщі, то хто працюватиме тут? Адже, окрім ситуації з власниками Карти поляка, у Польщі хочуть також дозволити українцям, білорусам та в’єтнамцям, які там перебувають (працюють чи навчаються), автоматично оформляти дозвіл на постійне перебування. За даними тамтешнього уряду, у Польщі лише офіційно працюють 650 тисяч українців.

“Польща через це пройшла: після її вступу до ЄС люди почали масово виїжджати на роботу до Західної Європи. Тепер пожинають плоди того відтоку кадрів. Україна зараз теж втрачає кваліфіковані кадри. З часом у нас може утворитись прогалина на ринку праці, яку буде дуже важко закрити, — каже завідувач відділу соціа­льних проблем ринку праці Інституту демографії Лариса Лісогор. — Ті ж Польща, Угорщина, Чехія активно пропонують освітні програми для українців. Вони дають можливість молодим талановитим студентам виїхати на навчання та стажування. Обдарована молодь легко знаходить там роботу і залишається. Таким чином Україна втрачає продуктивну групу населення. Державі обов’язково треба створити такі умови, аби люди, які їдуть за кордон на заробітки чи навчання, повертались. Треба створювати можливості для працевлаштування тут, показувати, що і тут є перспектива. Недооцінювати ризики трудової еміграції не можна”.

Схожі новини