Передплата 2024 «Добра кухня»

У пазурах 200-кілограмового ведмедя

  • 29.03.2016, 11:00
  • 10.8K

У пошуках оленячих рогів заробітчанин з Трускавця пішов до карпатського лісу і опинився у реанімації

Кожної весни, як тільки зійде сніг, жителі гірських районів Львівщини (переважно — безробітні) вирушають у глухі урочища Карпат у пошуках оленячих рогів. “ Корона” оленів, якої позбуваються самці, - дорогий сувенір для туристів. Після відповідної обробки за нього можна виручити дві і більше тисячі гривень. Оскільки з оплачуваною роботою у горян проблеми, охочих підзаробити на рогах — багато. Але, вирушаючи у пошуки за цими трофеями, їх шукачі в азарті забувають про безпеку... Забув про неї і пан Микола із Трускавця, який працює вахтовиком у Сибіру. Того дня він разом з товаришами із батьківського села Головського подалися в урочище Кочанів, що у Майданському лісництві. Йшли на певній відстані один від одного, щоб охопити пошуками більшу площу.

Раптом із гущавини на Миколу з голосним ревом накинувся ведмідь і почав, у прямому значенні слова, дубасити “непроханого гостя” у своїх володіннях. Бив по голові, по ногах, по всьому тілу, жбурляв ним до землі, шматував кігтями, кусав. Зав’язалася справжня “рукопашна”. Як розповів автору цих рядків лісничий Михайло Феденець, у цій боротьбі пан Микола і ведмідь, який важив більше двох центнерів, скотилися у потік. Потовчений і скривавлений чоловік став гукати про допомогу. Зачувши його волання, підбігли двоє інших односельців, які теж шукали за рогами. Дрючками атакували ведмедя, намагалися відволікти його від товариша. Ведмідь “воював” одразу на три фронти. Не витримавши нападу з тилу, клишоногий врешті-решт покинув свою жертву, відступив. Але ненадовго. Через кілька хвилин повторив атаку. Гуртом цей напад вдалося відбити…

Внаслідок цієї сутички у Миколи Федитника рани голови, лівої руки і ноги. Є перелом невеликої кісточки на нозі — напевно, від того, що звір вдарив його лапою нижче коліна. Покаліченого “ведмежатника” доправили до Дрогобицької міської лікарні №1, де йому надали всю потрібну допомогу. Як розповів кореспондентові “Високого Замку” завідувач реанімаційного відділення Петро Возняк, зараз стан пацієнта стабілізувався, його здоров’я іде на покращення. Вчора, у понеділок, пана Миколу з реанімації перевели у травматологію.

Напад ведмедів на шукачів оленячих рогів трапляється на Львівщині четвертий рік поспіль (двічі звірі нападали на тих самих “мисливців”). Чотири рази ми попереджали наших читачів про фатальність таких побачень. Зокрема, кілька тижнів тому цій темі було присвячено публікацію “Високого Замку” - “Не будіть у ведмедеві звіра...”. Однак щоразу ці застереження любителі гострих відчуттів пропускають мимо вух. Тому й розплачуються за це відрядженням у реанімацію...

Коментар для «ВЗ»

Василь БАНДЕРИЧ, директор Національного природного парку “Сколівські Бескиди”

Цей драматичний випадок — чергове попередження людям. Ми не раз застерігали їх: ведмеді (а їх на теренах нашого парку обліковано 26) після зимової сплячки є виснаженими, збудженими, а тому — небезпечними. Влітку, коли довкола вдосталь корму, зустріч з ведмедями, як правило, обходиться без пригод, вони відступають. А от навесні, коли кормів їм бракує, побачення цього голодного звіра з людиною його дражнить, провокує напад люті. Треба дати спокій ведмедям у цю пору! Щоб не повторилися подібні випадки, уклінно просимо горян не ходити зараз до лісу.

Схожі новини