Передплата 2024 «Добра кухня»

Для дітей з особливими потребами – палац-теремок

Новий реабілітаційний центр відкрили у Стебнику.

Ще вісім років тому на базі трускавецького санаторію «Джерело» запрацював Львівський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Усе було б добре, якби не висока орендна плата за користування санаторною площею та приміщень для маленьких пацієнтів. Одночасну реабілітацію в «Джерелі» могли пройти лише 16 дітей. У департаменті соцзахисту населення Львівської ОДА, якому належить центр, зрозуміли, що доведеться знайти інше приміщення. У розташованому по сусідству з Трускавцем Стебнику порожніло ціле «крило» тамтешньої школи. Місцеві депутати, задовольнивши прохання ЛОДА, проголосували за передачу приміщення на баланс обласного департаменту соцзахисту населення.

Ремонтні роботи тривали кілька років. Урешті-решт, приміщення привели до ладу. Минулого тижня відбулась урочиста посвята споруди. Треба було бачити переповнені радістю дитячі очі! Малеча не могла повірити, що житиме, навчатиметься у цьому теремку-палаці, де обладнано навчально-реабілітаційні класи та кабінети. До послуг теперішніх і майбутніх пацієнтів — наповнені сучасним реабілітаційним обладнанням кабінет лікувальної фізкультури та масажна кімната з сучасним лікувальним ліжком «Нуга-Бест», яке центру подарували спонсори з Бельгії. Свої приміщення отримали психолог та дефектолог. І про сенсорну кімнату подбали. На окремому поверсі розташовано спальні бокси, приміщення матері та дитини, маленький зал для денного перебування дітей. Усе блищить, милує око в туалетних кімнатах, душових з гарячою та холодною водою. По-домашньому затишно в ізоляторі.

У центрі дітки мають можливість навчатися елементів комп’ютерної грамотності, дівчатка оволодівають азами швейної справи. За час існування закладу соціальну реабілітацію пройшли 547 дітей з Львівщини, а також 8 маленьких гостей з тимчасово окупованих областей України. Тут добре пам’ятають тріумф 11-річного Володі зі Стебника, коли хлопець уперше вимовив слово «мама». Після дворічного перебування в Центрі свої перші самостійні кроки зробила Ілонка з Дрогобича. Ані слова понад чотири роки не вимовляла Аня з Трускавця. Тепер дівчинка успішно навчається в загальноосвітній школі. На церемонії відкриття увагу гостей привернула чотирирічна Юля з Сокальщини. Дівчинка пересувається в інвалідному візку, вчетверте проходить реабілітацію. Будемо сподіватися, що їй також допоможе реабілітація. Ці та інші приклади знімають всякі сумніви — потрібен чи ні такий центр у нашому краї, де проживає близько 10 тисяч дітей з особливими потребами.

Одночасну реабілітацію в Стебнику можуть пройти 50 пацієнтів. Із дітьми постійно працюють викладачі та студенти соціально-гуманітарного факультету Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка. Маленьких пацієнтів для оздоровлення та реабілітації щодня везуть до Трускавця. Особливу радість та втіху діти отримують від водних процедур (два рази на тиждень у басейні водно-спортивного комплексу «Спортовець»), «процедур» на кінно-спортивній базі санаторно-готельного комплексу «Карпати». На черзі зустрічі й спілкування з морськими тваринками у курортному дельфінарії. Важко переоцінити користь від співпраці з колективом всесвітньо відомого закладу — Клініки реабілітації професора Володимира Козявкіна.

Схожі новини