Передплата 2024 «Добра кухня»

Вільні нині лише номери класу люкс

Працівники санаторіїв та готелів Трускавця заробляють від трьох до понад десяти тисяч гривень.

Минулого року курортний Трускавець прийняв понад 180 тисяч туристів з України та з-за кордону. “Географія” гостей змінилася. Якщо минулих років сюди на відпочинок та оздоровлення їхало чимало росіян, то тепер їх майже немає. Серед російських гостей — хіба ті, які мають у Трускавці родичів. Найбільше Трускавець відвідують українці з інших регіонів (крім двох окупованих), азербайджанці, німці, білоруси, поляки, молдавани, турки. Тепер Львів та Трускавець співпрацюватимуть у туристичній сфері. Обидва міста готують спільний екскурсійно-лікувальний тур.

Практика свідчить, що більшість туристів, які приїжджають лікуватися у Трускавець, потім їдуть на екскурсії до Львова. Про це розповів “ВЗ” спеціаліст Центру туристичної інформації Трускавця Олександр Боднар.

Востаннє відпочивала у Трускавці у квітні 2015 року. Тепер до списку “родзинок” курорту додався дельфінарій. Двічі на день (о 14-й та 16-й год.) там проводять шоу-програму, де виступають шість дельфінів та два морські котики.

“Львів і Трускавець можуть доповнювати один одного, ділитися туристами, - каже Олександр Боднар. - Останніми роками привабити туристів лише одним оздоровленням складно. У тренді — поєднання пізнавального з корисним. Наприклад, чимало туристів практикують відвідини Львова, дельфінарій “Оскар” у Трускавці та зоопарк “Лімпопо” у Меденичах. Є інший бік медалі: деякі гості нашого міста навіть не знають, з якою метою сюди приїхали, — попити води, відвідати SPA-центри чи розважитися. Туристично-інформаційний центр випустив буклет про те, що тут можна відвідати. ТОП-5 місць — бювет мінеральних вод, парк, санаторії, дельфінарій, місцеві ресторани”.

Запитала у кількох кафешках Трускавця, яку коронну місцеву страву можна спробувати туристу. Офіціанти рекомендують страви з карпатських грибів (від підлив до запіканок), чаї та приправи з місцевих трав.

Працівники туристичної сфери кажуть, що перевага Трускавця — спальний район, відділений від відпочинкового. Тому місцеве населення не «втомлюється» від туристів. Більшість санаторіїв, готелів, кафе і ресторанів зосереджені в одному мікрорайоні. Однією з проблем курортного міста є те, що воду з бюветів доставляють в готелі і санаторії. Але вона через дві години втрачає свої лікувальні властивості. У туристів є вибір: пити воду з бювету або в готелі. У попиті — оренда помешкань у приватному секторі (від 150 гривень за добу без харчування). Готелі не кожному по кишені. Найдешевший готельний номер — від 350 гривень (зі сніданками). Можна знайти і за 200 гривень за добу, але це санаторій радянського взірця з ненав’язливим сервісом... Зараз — період міжсезоння. Але, попри це, більшість готелів Трускавця заповнені туристами. Вільними є лише номери класу люкс та дорогі апартаменти (понад тисячу гривень за добу).

У туристичній сфері працюють переважно місцеві фахівці. Косметологи удосконалюють майстерність на курсах у Львові, Києві. Серед лікарів — і новоспечені випускники львівських медичних вишів, і фахівці з багаторічним стажем. Кажуть, до клініки професора Володимира Козявкіна ніколи не заростає стежка. Туди зі Львова курсують спеціальні трансфери з німецькими пацієнтами.

Запитала працівників кількох санаторіїв про зарплату. Ніхто не живе на “голу” ставку — 1300 гривень. Стараються “виїхати” на відсотках, преміальних та чайових. Деякі SPA-салони ставлять умову: 30-50% від суми замовлення — премія майстру, решта — на фірму. Спеціалістам-початківцям дають 10-20%. “Хороший спеціаліст може заробити на місяць понад 10 тисяч гривень, - каже працівниця одного із санаторіїв Трускавця Ірина. - Початківці — від трьох тисяч. Якщо ти профі — матимеш хороші чайові від клієнтів. У нашій справі є не лише професійність, а й ввічливість, уважне ставлення до клієнтів”.

Фото автора. Трускавець, Дрогобицький район

Схожі новини