Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чи можливо оженити на собі закоренілого холостяка?

Чому деякі чоловіки навідріз відмовляються від штампа у паспорті.

Холостяк у 30 років? Цим нікого не здивуєш. Не поспішає зв’язувати себе путами Гіменея, бо шукає ідеальну жінку. Але чим довше тривають такі пошуки, тим менш ймовірно, що поведе когось під вінець. Самотність стає стилем життя, від якого чоловіку не так легко відмовитися.

Представникам сильної статі у принципі важко зважитися на такий крок як одруження. Потрібно брати відповідальність — уже не тільки за себе, а й за дружину та дітей. Доведеться регулярно виносити сміття (а не тоді, коли воно вже вивалюється з пакета), вчасно ремонтувати крани і міняти лампочки. Не посидиш із друзями за гальбою пива як колись, не зірвешся на вихідних і не поїдеш на риболовлю. Треба відпрошуватися у дружини — так, наче ти мала дитина, а не дорослий чоловік. І не факт, що відпустить, адже для тебе завжди знайдеться “свіжа” робота. Он, теща вже п’ятий тиждень просить, щоб ти допоміг їй вибрати у магазині якісний телевізор. Ти ж мужчина, ти ж на тому розумієшся!

Одружені колеги постійно скиглять, що їх вдома обдирають як липку. Куди не сховають заначку — кохана всюди знайде!

Наслухавшись таких історій, закоренілий холостяк ще більше утверджується у думці, що прийняв правильне рішення — не обтяжувати себе тривалими стосунками. Всі важко зароблені гроші залишаються на його банківському рахунку та у гаманці. Не треба ні з ким ділитися і ні перед ким звітувати. Жінки за статистикою заробляють на чверть менше за чоловіків. “От і норовлять всістися своїм благовірним на шию, - міркує холостяк. - Деякі взагалі не хочуть з декретної відпустки виходити. Дивляться серіали і “висять” на телефоні. Про що з такими говорити?”

Секс — на “п’ятірочку”, поки пара офіційно не оформить стосунки. У шлюбі жінка “перегоряє”, припиняє стежити за собою, не зваблює чоловіка. Який сенс — і так уже домоглася свого. Зате завжди може зриватися на своєму благовірному. Збігло молоко на плиту? Чоловік винен — вештається по квартирі без діла, міг би й припильнувати! Купила неякісну туш? Чоловіку знову перепаде на горіхи. Якби заробляв більше, могла б дозволити собі дорогу косметику! Холостяк живе у полоні стереотипів і ще більше утверджується у думці, що ніколи не одягне обручку.

“Є дівчата, які готові зустрічатися без зобов’язань. Секс — і нічого більше. Якщо дівчина починає порпатися у моїх речах, випитувати, скільки у мене братів-сестер і що я люблю їсти на обід, - вказую їй на двері. Не люблю, коли хтось посягає на мою свободу. Намагаюся проводити з кожною дівчиною максимум 2-3 ночі. Якщо більше, починають прив’язуватися, - пише на одному з форумів 35-річний холостяк. - У мене є пральна машина. Вмію користуватися праскою. Прибирає у квартирі жіночка. Плачу їй 800 гривень на місяць, і вона готова мені за це цілувати руки. Харчуюся у кафе і ресторанах (можу собі це дозволити). Часом забігаю до мами — завжди пригостить чимось смачненьким.

Коли жінки мене бачать, стеляться скатертиною. У них якийсь інстинкт боротьби вмикається. Кожна хоча показати, що краща за інших. Можу крутити головою наліво і направо. Ніхто не буде пхати мене ногою під столом і сичати як змія, коли розглядатиму офіціантку. Не розумію, навіщо мені дружина. Побратися із кимось — це як поховати себе заживо. А я себе люблю і вдаватися до суїциду не збираюся”.

Чому деякі чоловіки навідріз відмовляються від штампа у паспорті та чи можливо оженити на собі закоренілого холостяка, “ВЗ” розпитував у психолога, психотерапевта, члена Української спілки психотерапевтів Віктора Кудрявцева (на фото).

- Холостяки скептично ставляться до шлюбу (та й до жінок взагалі), позиціонують себе як самодостатні особистості. Це вони так бажають вирізнитися з-поміж собі подібних?

- Наші люди змушені вирішувати багато проблем. Немає впевненості у завтрашньому дні. Все це накладається на пережитий негативний досвід. Людина мала важке дитинство, зазнала психологічних травм, які потім переносяться у доросле життя. Підтримки немає. Ніхто їй не співпереживає. Тому тікає від “злого і недоброго” світу. Кожен із нас робить це по-різному. Деякі обирають безшлюб’я.

Але шлюб — також не ліки від самотності. Бачив інформацію, що по-справжньому щасливими є лише 2-3% сімей. Психологічно травмований чоловік зустрічає таку ж жінку, і вони починають ятрити рани одне одного. Мотузка продовжує витися: їхні діти також зазнають травматизації.

- Але шлюб має багато плюсів.

- Погоджуюсь, проте над стосунками треба постійно працювати. Тільки так можна скористатися усіма перевагами подружнього життя.

- Читала, що у холостяків — менша тривалість життя. Це тому, що харчуються сосисками і магазинними пельменями?

- Людина — істота соціальна. Має дві основні потреби — у самоутвердженні (знайти їжу і дах над головою, потоваришувати із кимось, реалізуватися професійно, створити сім’ю, народити дітей) і прив’язаності, емоційному і соціальному зв’язку із собі подібними.

Нервова система ділиться на дві — симпатичну і парасимпатичну. Вони і забезпечують реалізацію цих потреб.

Симпатична приводить тіло у стан готовності до активних дій, наприклад, до оборони чи втечі в екстремальних ситуаціях. Парасимпатична активується, коли людині, навпаки, потрібно відновити запаси енергії — заспокоїтись, розслабитись. Мама прикладає дитину до грудей — в обох виділяється окситоцин, гормон ніжності. Нам потрібна ця ніжність, відчуття спокою і у дорослому житті — щоб хтось обійняв, поцілував, полежав поруч, щоб було до кого притулитися. Холостяки позбавлені цієї розкоші, тому і живуть менше.

- А ще — навіть вихідні проводять на роботі...

- Багато працюють, щоб бути серед людей. Шукають спілкування з собі подібними, стають членами різних соціальних груп. У такий спосіб забезпечують дві основні потреби — у самоутвердженні і прив’язаності. Це — краще, ніж людина намагалась би заглушити самотність алкоголем чи наркотиками, бо таке теж, на жаль, буває.

- Монахи приймають целібат, стають відлюдьками, обмежують спілкування з “колегами по цеху”. Але ж якось то витримують?

- Одинокість відкриває можливість до саморефлексії. Людина розмірковує над своїми думками, словами та вчинками, молиться чи медитує. Це допомагає їй відшукати гармонію. Є певний тип людей, яким це підходить, які, ведучи такий спосіб життя, будуть відчувати радість, адже бачитимуть у тому глибинний сенс.

- Якщо жінка зустріла свого “принца”, а він — затятий холостяк, у неї є шанс...

- “Охомутати”? Якщо жінка йому сподобається, то чом би й ні? Питання у тому, навіщо їй це потрібно? Для деяких жінок холостяк — це виклик. Такі можуть намагатися звабити священика чи гомосексуаліста тільки заради того, щоб переконатися у власній неповторності. Якщо у такий спосіб жінка намагається самоутвердитися, не варто й старатися — не треба псувати людині життя. Якщо шукає справжньої близькості, можна спробувати. Багатьом це вдається!

Найвідоміші холостяки світу

Їхні серця — досі не зайняті...

Принц Генрі Уельський (31 рік). Британський престол навряд чи колись посяде — у списку престолонаслідування займає п’яте місце (після батька, старшого брата, племінника та племінниці). Закінчив Королівську військову академію. Відслужив в одній із провінцій Афганістану авіаційним навідником. Чотири роки зустрічався із Челсі Деві, батько якої володіє прибутковим сафарі-бізнесом у Зімбабве. Однак дівчина заявила, що “життя дружини принца — не для неї”, і пара розійшлася.

Джек Ніколсон (78 років). Голлівудський актор стверджує, що переспав... із двома тисячами жінок. Виконавець головної ролі у фільмі “Пролітаючи над гніздом зозулі” має п’ятьох дітей від чотирьох жінок. Одруженим був лише раз. Холостякує уже... 48 років!

Кіану Рівз (51 рік). Ніколи не був одруженим. Його батьки (мама — англійка, працювала стриптизеркою, тато — наполовину гаваєць, наполовину китаєць — геолог) розлучилися, коли актору було 13 років. Мав кілька романів (зокрема, ходили чутки, що зустрічався з одним із кінопродюсерів - відомим гомосексуалістом). Найвідоміший його роман (і найтрагічніший) — із асистенткою режисера Девіда Лінча, яка завагітніла від Кіану. Дитина народилася мертвою. Через якийсь час жінка загинула у ДТП. Актор важко пережив обидві втрати. На стосунках із жінками хрест не поставив, але так і не наважився узаконити із кимось стосунки.

Шейх Хамдан бін Мохамед бін Рашид Аль Мактум (33 роки). Член королівської родини емірату Дубаї, кронпринц (успадкує у майбутньому трон). Чоловік, м’яко кажучи, не бідний. Має на своїх рахунках 18 млрд. доларів. Веде активний спосіб життя (захоплюється дайвінгом, соколиним полюванням, сноубордингом, велоспортом тощо), пише вірші, тримає екзотичних тварин, багато часу приділяє благодійності (фінансово допомагає інвалідам і хворим дітям, закуповує медичне обладнання для лікарень). Навчався у Дубайській урядовій школі. Потім вступив до Королівської військової академії, після чого закінчив Лондонську школу економіки. У різних рейтингах фігурує як найбажаніший наречений планети. Крім нечуваного багатства, серед його “козирів” - гарна освіта та непогані зовнішні дані. Яка красуня встоїть перед таким “набором”?

Підготувала Власта КОЛОДИНСЬКА.

Схожі новини