Передплата 2024 «Добрий господар»

Біда Максима з Лемберга австрійців не розчулила...

Їхня реакція на біду хлопця, який потребує термінової пересадки кишечнику, шокувала навіть українського посла.

17-річного Максима Стасіва — хлопця, який через невчасно діагностовану вроджену ваду втратив кишечник, - обстежують індійські медики. Шукають для нього донора. Спершу планувалося, що важкого пацієнта відправлять на лікування в Австрію, у клініку в Інсбруку. Паралельно велися переговори з німецькими, данськими, індійськими, американськими, італійськими, канадськими, французькими і хорватськими трансплантологами. Чітку відповідь отримали лише від австрійців та індійців. Зупинили свій вибір на Австрії (хоча б тому, що Максиму не довелось би 12 годин летіти літаком).

Мама хворого хлопця, пані Богдана, залишила сина у львівській лікарні, а сама подалася до Києва по австрійську візу. Візи їй не дали. Як з’ясувалося, фінансова дирекція лікарні в Інсбруку не полінувалася зателефонувати в австрійське посольство у Київ і попросила не видавати візи, поки не будуть виконані всі її вимоги. По-перше, українська сторона мала сплатити 250 тис. євро за лікування хлопця. По-друге, переказати на випадок “непередбачуваних обставин” ще 250 тис. євро. Також мусили сплатити борг інших (?!) українських пацієнтів — загалом 61 тис. євро. Однак і цього австрійцям виявилося замало. Вимагали, аби їм надали гарантії, що Максим... не залишиться в їхній країні!

Розгорівся скандал. Про “Максима С. із Лемберга” написала австрійська преса. А під матеріалами, розміщеними на сайтах видань, з’явилися обурливі коментарі австрійців. “Друзями і “донорами” українців є німці і американці. Чого вони хочуть від Австрії?”; “Лікарня вчинила правильно, бо скоро до нас на безкоштовне лікування будуть з’їжджатися з цілого світу”; “Австрія — це вам не благодійний фонд!”; “Якщо дитина з України, чому не лікується там?”; “У вас є купа олігархів — хай вони платять!”. У ЗМІ ніде не звучало, що Максима будуть лікувати безкоштовно (за лічені дні українці зібрали для хлопця 6 млн. гривень). Але це, схоже, пройшло повз увагу “добрих” австрійців.

“Реакція австрійських ЗМІ і коментарі пересічних австрійців шокують. Але не хочу із цього приводу висловлюватися. Вже достатньо негативу”, - прокоментував “ВЗ” посол України в Австрії Олександр Щерба.

Нам вдалося поспілкуватися із кардіохірургом із Земельної лікарні в Інсбруку Орестом Шевчиком (на фото). Пан Орест — наш співвітчизник. Займався організаційними питаннями, допомагав збирати кошти на лікування Максима.

- Українці були шоковані позицією клініки та позицією деяких австрійців. Хоча заради справедливості треба сказати, що окремі коментатори обрали нетипові австрійські нікнейми. Наприклад, один із “критиків”, який написав “Скиньте на Луганськ і Донецьк на 2-3 бомби менше, - і вам вистачить грошей на лікування хлопця”, сховався під нікнеймом medwed9876.

- Це не була позиція австрійського суспільства. Це — лише позиція двох людей з адміністрації лікарні. Лікарі відділення трансплантологіі в Інсбруку (всі без винятку) були зацікавленні у лікуванні Максима. Вони назвали цю можливість “ідеальним випадком для трансплантації”. Проблема пересадки кишківника полягає не в хірургічній складності, а у поганих післяопераційних результатах і складності післяопераційного ведення пацієнтів. Наприклад, 50% пацієнтів помирають через два роки після трансплантації внаслідок злоякісних пухлин, оскільки ці пацієнти потребують удвічі вищої дози імуносупресії (пригнічення імунітету, аби не відбулося відторгнення пересадженого органа. - Авт.). Через те провідні клініки світу різко зменшили кількість таких оперативних втручань після 2009 року. Найбільший центр у США у Флориді проводить тепер максимум 8-10 операцій на рік. Решта клінік — 1-2.

- Лікарі виявили професійний інтерес до випадку Максима. А от пересічні австрійці бідою хлопця, схоже, не перейнялися. Взагалі не захотіли вникати у суть проблеми. Думали, що юнака хочуть лікувати за їхній кошт. Пропонували, щоб операцію оплатив Кличко чи Фірташ...

- Мені телефонували кілька знайомих австрійців, які були обурені позицією адміністрації лікарні.

- Деякі українські ЗМІ повідомляли, що борг — 61 тис. євро — залишився після лікування бійця АТО.

- Це не так. Було кілька пацієнтів, які приватно приїхали лікуватися в Інсбрук і не розплатилися повністю за своє лікування.

- Допоки борг не буде погашений, клініка не прийматиме пацієнтів з України?

- Не знаю справжніх мотивів адміністрації лікарні, чому вони відмовили.

Схожі новини