Передплата 2024 ВЗ

«Відколи працюю директором ЛКП «Лев», м’яса не їм. І новому директору цього бажаю»

Олег Мацех – про те, що змінив у роботі специфічного комунального підприємства і як ця робота змінила його.

З останніми днями зими завершується і робота Олега Мацеха на посаді директора ЛКП “Лев”. Майже рік тому відомий підприємець та громадський діяч очолив цю комунальну установу.

Коли вперше відвідала ЛКП “Лев” після ремонту, була вражена змінами. Карантинну зону розпізнала лише за територіальним розміщенням. Уся обкладена плиткою, з виокремленими місцями нагорі та знизу для кожної тварини. Спеціальні датчики регулюють дезінфекцію кімнати. Рухаюся далі — приміщення для стерилізації, хірургії, перетримки, терапевтичне відділення, приймальня, кімната для зберігання ліків, - усе поремонтоване, чисте. Не кожна приватна ветеринарна клініка має у своїх стінах стільки сучасного обладнання, як у ЛКП. “Це підвіконня потрібно протерти ще раз”, “Майте завжди при собі телефон, будьте постійно на зв’язку”, “Зачиняйте двері щільно”, “Собак перевіряли?”, - невтомно напучує працівників. Наше інтерв’ю переривали дзвінки з проханнями забрати збиту на дорозі собаку, уточненнями, коли можна простерилізувати кота та коли можна прийти і забрати тварину-безхатька.

- Ви якось сказали, що ЛКП “Лев” - найскладніший проект у вашому житті...

- Коли прийшов сюди, побачив собаку, що фактично гнила у власних фекаліях. Шокували сморід і безлад. Приходив додому і відчував, що тхну сечею... Усюди було розкидане сіно, метал, територією бігало кілька собак. Усі допоміжні приміщення були захаращені. З горища викинув з півтисячі паличок для натяжки шкір. Там сантиметровими шарами лежали кістки. Заходив у карантинну зону, а аміак роз’їдав мені очі, собаки пісяли під себе, не було каналізації. Ніхто нічого не змивав.

Почав з того, що разом із волонтерами заповнили кілька вантажівок сміттям. А згодом виграли європейський грант.

У волонтерів є своє бачення, як має працювати ЛКП. Але це бачення не підтверджується жодними ресурсами. Ніхто не прийде і не скаже: “Це треба робити так і так. Я зроблю це”. Всі тільки радять нам, що маємо робити. Це буде ключовою проблемою нового директора. Якщо він піде на поводі зоозахисних організацій, пропаде головна функція ЛКП — відловити стільки-то собак, простерилізувати, провакцинувати їх, вивести кліщів, блох та інших паразитів і якомога більшу кількість прилаштувати. Торік ми прилаштували 300 собак. Це — показник діяльності ЛКП “Лев”. Ще позаторік, якби озвучили таку цифру, усі б тішилися. Нині починають вимагати більшого — вирішити проблему вигульних майданчиків, розв’язати питання із циганами та собаками... Підприємство має працювати таким чином: “ні” евтаназії здорових тварин, “так” вакцинації, обробці від паразитів, прилаштуванню.

- За які гроші зробили ремонт в ЛКП?

- За кошти міської ради, європейського гранту та благодійників. Ми створили інфекційне відділення, зони для лікарів, доглядальників (показує дві пральки та сушки. В одних — одяг для працівників, в інших — підстилки для тварин. - Авт.). 31 грудня, за декілька годин до Нового року, до ЛКП завітав міський голова. Приїхав без журналістів. Коли все побачив, прийняв рішення, що у 2016 році треба збільшити фінансування для установи. На цей рік з міського бюджету нам виділили 2 мільйони гривень. Ці кошти йдуть на відлов та стерилізацію собак. Ще 2,5 мільйона з бюджету розвитку підуть на комунальні потреби, зарплати працівникам, майбутнє будівництво центру адопції (прилаштування) та закупівлю спеціального автомобіля, що виїжджатиме на виклики.

Найближчим часом запустимо сайт, де буде пряма онлайн-трансляція із кожної кімнати на підприємстві. Камери уже підключено. Кожен охочий у будь-який час зможе подивитися, що відбувається в ЛКП.

- Що ЛКП “Лев” нині робить із собаками?

- Коли до нас потрапляє собака, вводимо їй чіп — електронний внутрішній пристрій, інформацію з якого зчитує спеціальний сканер. Це європейська практика. За допомогою цього чіпа можна дізнатися індивідуальний номер тварини, довідатися, коли вона проходила вакцинацію, обробку від паразитів, стерилізацію.

Створюємо електронну базу обліку собак. У момент відлову усіх безхатьків фотографуємо. Спеціальна програма визначає точне місце, де була зроблена світлина, і вона автоматично потрапляє до реєстраційної бази. Найближчим часом будь-хто з львів’ян може переглядати цю базу. Намагаємося прилаштувати собаку. Якщо це не вдається — відпускаємо на точне місце відлову і знову фотографуємо.

- Ви підключили патрульну поліцію до вашої роботи. У чому полягає співпраця?

- Створюємо так звану службу порятунку собак. Оскільки маємо лише одну автівку, не можемо оперативно охопити усі виклики — збита тварина, поранена, покалічена... Нам допомагає патрульна служба. Патрулі можуть доїхати на виклик набагато швидше, аніж наша одна автівка. Патрульні виїжд­жають на виклик, забирають собаку та привозять нам. Якщо тварина поводиться агресивно, патрульні мінімізують територію, якою вона пересувається, і чекають нашого приїзду. У зв’язку з цим ми змінили робочий графік. Раніше працювали з 8-ї до 16-ї, з понеділка до п’ятниці. Тепер — з 8-ї до 20-ї без вихідних. За таким графіком працюють і наші фельдшери, і ветеринари. У планах — працювати і вночі. Для цього потрібно буде збільшити штат ветеринарів та фельдшерів.

- Хто буде новим директором ЛКП “Лев”?

- Можу когось рекомендувати, але “просувати” нікого не буду. Знайти фахового директора — завдання міської ради. Мерія планує збільшити зарплату керівника з 2 тисяч 800 гривень до 7 тисяч гривень. За ці гроші можна знайти доброго менеджера. Не треба шукати якогось зоозахисника чи волонтера. Має бути людина, для якої правила, принципи — перш за все. Тоді виграють собаки. Людина, яка очолить ЛКП, не повинна мати псів-улюбленців, має любити усіх тварин. Бажано не їсти м’яса.

- А ви не їсте?

- Ні, відколи тут працюю. На цій посаді я дуже змінився.

Фото автора

Схожі новини