Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Грип переносять на ногах. В аптеку по ліки самі приходять...

Купують стільки медикаментів, аби вистачило на день лікування, бо не мають грошей.

За даними Міністерства охорони здоров’я, від ускладнень грипу в Україні померло майже 250 людей. Загалом на грип перехворіло 3,5 млн. українців. Високу захворюваність і смертність чиновники пояснюють тим, що українці не хочуть вакцинуватися від грипу (з 1000 людей зробили щеплення у середньому троє), а при появі перших симптомів - не поспішають звернутися по допомогу. Однак фармацевти кажуть: самолікуванням люди також не займаються. Купують жарознижувальне, коли температура піднімається вище +38°С.

«Це — добра тенденція, бо до +38°С температуру збивати не можна. На противірусні препарати, які у 2009 році кульками виносили з аптек, також немає попиту. Коли з’явилися повідомлення про перші смерті, продавали цих засобів на 500-700 гривень на день. Тепер — одну-дві упаковки. Беруть оксолінову мазь. Вона — дешева (коштує трохи більше восьми гривень). Одноразову маску купують, тільки якщо йдуть у поліклініку. Користуються нею, поки не загублять або поки вона не втратить товарного вигляду. Все це — для “галочки”. Здорову людину маска від грипу не врятує”, - каже завідувач однієї з аптек Надія Зотова.

За минулі вихідні вторгувала 4 тис. гривень. Каже, у перші тижні епідемії за суботу-неділю могла продати ліків на 20-25 тис. Через тотальне зубожіння люди не купують медикаментів про запас. Вітаміни, які колись брали для хворих для зміцнення імунітету, — взагалі не ходовий товар. Немає попиту навіть на дешевші вітчизняні аналоги. “Чаїв, які збивають температуру, купують один-два пакетики. Льодяники від болю у горлі — по одному блістеру. Їх можна зрозуміти. Психологічно легше щодня залишати в аптеці по 30-40 гривень, ніж за один раз “вивалити” 500-600. Всі болячки переносять на ногах. У 2009 році такого не було. Люди більше вилежували свої хвороби, не розносили віруси, хоча тоді також була криза”, - ділиться спостереженнями фармацевт.

“Працюю офіціанткою без оформлення. Графік - тиждень через тиждень. Коли злягла з циститом, то приймала антибіотики пачками — тільки б оклигати за кілька днів. Не вийшла би у понеділок — на моє місце заступила би інша дівчина. Мама також ходить з температурою на роботу. Отримує зарплату у конверті. “Набіло” - тільки мінімалку, тож лікарняні їй би виплатили мізерні, а жити за щось треба”, - каже Інна (прізвища не називає). Дівчина бере одну упаковку препарату для симптоматичного лікування грипу і ГРВІ за 20 гривень. Чотирьох таблеток її мамі має вистачити на день. “Купують ліки у повному об’ємі тільки заможні діти для своїх стареньких батьків і батьки для дітей, які виїхали за кордон, - каже аптекар. - Там усе дорожче. Деяких препаратів взагалі немає у продажу, вони не такі ефективні (організм також до чогось звикає) або їх не відпускають без рецепта, а візит до лікаря дорого коштує. Такі покупці беруть одним чеком ліків на 1-2 тис. гривень. Переважно — всіляку дрібноту (як-от активоване вугілля, аспірин чи валеріану)”.

Захворюваність на грип поволі іде на спад у всіх регіонах країни, поновлюється навчання у школах. Однак медики попереджають: у кінці лютого — на початку березня слід очікувати другої хвилі епідемії грипу. Циркулюватимуть віруси А/Швейцарія (H3N2) та В/Пхукет. Ці патогени — не нові, вперше їх виділили у 2013 році. Грип В/Пхукет відзначається меншою агресивністю, але у людей із групи ризику також може викликати ускладнення.

Лікарі нагадують: захворіли — залишайтеся вдома. В аптеку може сходити хтось із близьких. А ще краще, якщо у домашній аптечці буде мінімальний набір ліків для симптоматичного лікування грипу і ГРВІ. Якщо температура — вища ніж +38°С, викличте лікаря. Якщо не збивається, попри те, що прийняли жарознижувальне, телефонуйте на “швидку”.

Фото: tsn.ua

Схожі новини