Передплата 2024 ВЗ

На українців чекає другий вибух епідемії грипу

Медики прогнозують: у кінці лютого — на початку березня захворюваність знову почне зростати.

Від ускладнень грипу в Україні померло 220 людей. Це — станом на вчора, 8 лютого. “Серед померлих — троє дітей віком до 17 років і одна вагітна”, - повідомили у Міністерстві охорони здоров’я. Від “свинячого” грипу, спричиненого вірусом А/H1N1, — 183. Від грипу А нетипового — 34. Життя ще двох забрав вірус грипу серотипу В. Останній, зазвичай, не викликає масових спалахів захворювання, мутує у 2-3 рази повільніше за серотип А і рідко дає ускладнення.

Найбільше летальних випадків зафіксовано в Одеській області — 38. “Своєчасно по медичну допомогу звернулася третина померлих. Жоден із них не був щепленим від грипу”, - уточнюють у міністерстві. Тенденція така, що з 1000 українців вакцинованими є... лише троє.

Усього на грип перехворіло 3,2 млн. українців (фактично кожен десятий). До слова, у минулорічному епідсезоні на грип та ГРВІ перехворіло 5,4 млн. людей (понад 13% населення). Тоді епідеміологи попереджали про повернення “свинячого” грипу і прогнозували, що хвороба може вкласти у ліжко 8 млн. людей.

Захворюваність поволі іде на спад в усіх регіонах країни, поновлюється навчання у школах (хоча, наприклад, на Житомирщині карантин продовжили до кінця цього тижня). Однак медики попереджають про другу хвилю епідемії грипу - у кінці лютого — на початку березня. Циркулюватимуть віруси А/Швейцарія (H3N2) та В/Пхукет. Ці патогени — не нові, вперше їх виділили у 2013 році. ”Швейцарський” грип може давати ускладнення у вигляді пневмоній. Грип В/Пхукет відзначається меншою агресивністю, але оскільки циркулюватимуть одночасно, ризик зараження є високим. Крім того, у людей із групи ризику ці віруси також можуть викликати небезпечні ускладнення.

Схожі новини