Передплата 2024 «Добрий господар»

«Раніше боялися кнопку натиснути, а тепер імейли надсилають»

Єдина умова вступу в Університет третього віку – наявність пенсійного посвідчення

У Києві (є філії у Львові, Миколаєві, Харкові, Білій Церкві, Кам’янці- Подільському, Житомирі) функціонує Університет третього віку. Це — перший в Україні безкоштовний навчальний заклад для пенсіонерів, який функціонує з 4 вересня 2009 року. Сюди приймають усіх, хто має посвідчення пенсіонера. Про освітню та соціальну роль університету - розмова з його ректором Жанною Савриловою (на фото в центрі).

- Як виникла ідея відкрити університет для людей пенсійного віку?

- Я засновниця і ректор Університету третього віку. Коли ми відкривали громадську організацію “Кияни передусім!”, замислилися над тим, що людьми з інвалідністю, сиротами і дітьми з багатодітних сімей опікуються багато спільнот. А до пенсіонерів нікому нема діла. Так і виникла ідея з університетом. Коли тільки відкрилися, мали 270 студентів. На початку 2010 року їх було 700, а нині щороку випускаємо близько 1500 пенсіонерів лише у Києві.

- Що вивчають ваші студенти?

- Вони отримують хороші знання з комп’ютерних технологій. Пенсіонери теж хочуть спілкуватися скайпом, користуватися поштою, флешками, працювати в Інтернеті. На жаль, їхні діти та внуки не мають часу їх цього навчати. Тому це робимо ми. Раніше боялися кнопку натиснути, а тепер імейли надсилають, переписуються зі своїми друзями. А раніше діти-внуки не дозволяли навіть підходити до комп’ютера. Були такі, що купили собі власний, та користуватися все одно не вміли. Факультет інформаційних технологій - один із найзатребуваніших у нашому закладі. Також дуже популярним є філологічний факультет. Наразі викладаємо англійську та німецьку мови. Іноземні мови тренують пам’ять. Для старших людей вивчення мов — це просто “бомба”. Загалом в університеті п’ятнадцять факультетів, серед яких психологія, культурологія, дизайн, літературно-художній. У закладі викладають 194 педагоги-волонтери.

- Університет виконує не лише освітню функцію, а й соціальну. Напевно, багато ваших студентів знайшли собі нових друзів. А є такі, що знайшли любов?

- Є такі. Але вони не одружуються, а просто зустрічаються, ходять разом до театру, їздять відпочивати. Ми ж не лише навчаємо наших студентів, а й шукаємо для них різноманітні розважальні та відпочинкові програми з суттєвими знижками. Найстаріший наш студент, який перетнув кордон, мав 89 років.

- Жанно Леонідівно, як давно ви займаєтеся соціальними проектами?

- У цій сфері я з початку 2000-х років. Матеріально допомогти пенсіонерам не можемо, але дати їм можливість поспілкуватися — у наших силах. В університеті студенти знаходять собі подругу, друга, ходять одне до одного в гості, в кафе. Погодьтеся, одна старша людина далеко не завжди зайде, до прикладу, в «Макдональдс». Соромиться, боїться, що не так щось зрозуміє. А коли вони заходять вдвох-втрьох — це вже сила. У таких ситуаціях завжди згадую слова великої Раневської: “Не дай Боже дожити до того віку, коли вдома є телефон, а дзвонить лише будильник”... Щоб цього не було, є ми.

Довідка «ВЗ»

Ректор Університету третього віку, активістка громадського руху “Кияни передусім!” Жанна Саврилова народилася 1963 року. У 2010 році здобула нагороду “Киянка року”. Жанну Леонідівну визнано переможницею у номінації “За внесок у розвиток сфери соціального захисту”. Нагороджена почесною грамотою головного управління соціального захисту населення Києва за самовіддану бездоганну працю та високі досягнення у сфері соціального захисту населення. Їй також присуджено нагороду Leader She European Awards. Жанна Саврилова є однією з шести видатних жінок Болгарії, Угорщини, Польщі, Хорватії, Румунії та України, вибраних членами журі Forum Invest.

Схожі новини