Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Четверта двійня!

Усіх дітей Наталя Кудрич народила природним шляхом у районній лікарні.

Півтора року тому я їздила у Нижню Яблуньку, що розляглася між горами у Турківському районі. У цьому величезному, забутому Богом і міськими чиновниками селі, Наталя Кудрич народила третю двійню. Я собі уявляла, що побачу змучену життям, господаркою і роботою жінку. Натомість назустріч вийшла усміхнена, щаслива молодиця, а за нею, наче з величезного мішка, висипали на подвір’я гарненькі діточки. А у старенькій хаті на дивані солодко посапували тритижневі немовлята... Кілька днів тому мені зателефонувала Наталя Кудрич і повідомила, що у їхній родині — поповнення. Вона народила ще одну двійню — четверту за рахунком! Тепер у їхній родині дев’ятеро дітей.

Наталія і Микола одружилися дванадцять років тому. Через рік у подружжя народилася донечка Алінка. Так дівчинку назвав тато. Коли Алінці минуло чотири роки, у сім’ї народилася перша двійня — Оля і Настя. Ще через два роки Бог дав їм ще одну донечку, яку тато на честь коханої дружини назвав Наталочкою. Після Наталочки жінка завагітніла знову. Цього разу другою двійнею. Та, на жаль, одна дитинка з цієї двійні не вижила. Іванко виявився сильнішим і з’явився на світ білявим хлопчиком. Через рік і дев’ять місяців Наталя народила третю двійню — Софійку і Соломійку.

- Коли сказали, що у мене буде перша двійня, ми з чоловіком дуже тішилися, - каже Наталя. - Коли під час наступного обстеження мені повідомили, що вагітна другою двійнею, була шокована. Коли йшла до лікаря під час наступної вагітності, навіть не сумнівалася, що у мені б’ється аж два сердечка.

Через півтора року після третьої двійні Наталя Кудрич зробила королівський подарунок своєму чоловікові. 28 грудня 2015 року на світ з’явилося двійко богатирів — Миколка з вагою 3300 грамів і на 100 грамів важчий від братика Василько. Хлопчики мали при народженні 52 сантиметри зросту. Усіх дітей Наталка народила у Турківській районній лікарні природним шляхом!

Господарка у цієї сім’ї велика. Тримають двох свиноматок, щоб родили поросят — для себе і на продаж, корову і коня. Ані курей, ані качок не мають. Не ведуться, каже Наталя. Тому яєць домашніх не мають, доводиться купувати.

- Може, сусіди допомагають час від часу?

- Та де там! Ніхто нічого нам не дає, - каже Наталя. - Ні сусіди, ні родина, ні сільський голова... У хаті згорів телевізор, а новий купити не маємо за що.

Подружжя Кудричів живе у старій хаті. Коли одружилися, купили розвалюху за чотири тисячі гривень. Підлатали-підремонтували, та не подумали, щоб цю хатину оформити згідно з законом. Тому документів на це житло не мають. Кинулися оформити субсидії бодай на світло, а бабуся, у якої придбали хату, давно померла. Є онуки-спадкоємці, яким та хата сто літ не потрібна, бо живуть у Дніпропетровській області. Наталя телефонувала до них і просила, щоб надіслали їй бодай копію свідоцтва про смерть тієї жінки. Відповіли, що не мають часу цим займатися.

Води у старенькій хаті нема. Криниця — на подвір’ї, тож доводиться багатодітній матері прати все руками. Газу також нема. Добре, що навколо ліси. Але ж і лісу всього не вирубаєш. Вугілля — дуже дороге. Родині доводиться тулитися в одній кімнатці, бо обігріти дві кімнати для них фінансово недоступно.

П’ять років тому Кудричі почали зводити двоповерхову кам’яницю. Там має бути вісім кімнат, ванна і кухня. Та добудувати її не можуть. Не мають за що. За відкладені гроші провели у новобудові парове опалення. Тепер ще більше переживають. Бо хатину звели на обійсті, на яке не мають документів.

Держава наразі не може визнати Наталю Кудрич матір’ю-героїнею, бо, за українськими законами, таке звання присуджують жінці, яка народила і виховала до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей. Коли ще ті діточки повиростають, щоб досягти восьмирічного віку? А те, що жінка у сільській глибинці встановила своєрідний рекорд в Україні і народила чотири двійні поспіль, - у нашій країні героїзмом не вважається. Голова сільської ради села Нижня Яблунька Василь Хорт досі не подав документів на реєстрацію рекорду у Книгу рекордів України. На моє запитання: “Чим ви допомогли багатодітній родині?” - Василь Дмитрович обурився: “А чим ми можемо допомогти? Самі ледве виживаємо”.

Наталя і Микола Кудричі кажуть, Бог дав дітей, тож з Божою допомогою поставлять їх на ноги. На моє запитання, може, знають якийсь секрет, чому саме у них народилося чотири двійні поспіль, Наталя усміхнулася: “Тут нема ніяких таємниць. Діти родяться у любові”.

Схожі новини