Передплата 2024 ВЗ

Замість жеків – муніципальні компанії?

До 1 липня львів’яни мають обрати управляючих своїми будинками. Багато мешканців про це навіть не чули...

До 1 липня 2016 року мешканці багатоквартирних будинків мають створити муніципальні управляючі компанії - як альтернативу діючим ЛКП. Якщо цього не зроблять самостійно (на зборах мешканців), управляючого призначатиме міська рада. Суть реформи — ліквідувати існуючі жеки, щоб люди самостійно займалися господаркою у своїх будинках.

У Львові вже давно працюють об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Сьогодні їх 605. Деякі ОСББ мають на балансі кілька будинків, інші — по одному-два. Є керівник, який отримує за цю роботу зарплату, вирішує усі комунальні питання. Думки львів’ян розділилися: дехто підтримує жеки, інші готові об’єднуватися в ОСББ... Чимало львів’ян, у яких я запитувала, чи знають щось про нову реформу, лише знизували плечима.

Двірничка біля смітників неподалік Привокзального ринку каже, чула, що жеки хочуть ліквідувати. Але офіційно їх про це не повідомляли. “Я добре роблю свою роботу, тому всі мешканці за мене і за жеки”, - каже жіночка. В ЛКП на вул. Героїв УПА — неприйомний день. Застаю лише головного інженера. Про ліквідацію структури, у якій працює, він нічого не знає. Нібито це питання відклали ще на рік, тому не переймається тим, що може залишитися без роботи. “Якби люди хотіли створити власне підприємство чи ОСББ, давно би це зробили”, - переконаний він. У їхньому районі лише у двох будинках люди керують самостійно, інші, якщо аварійна ситуація у будинку, — біжать у жек...

Чи зникнуть ЛКП як явище? Чи зміниться лише вивіска? Керівник відділу супроводу ОСББ міськради Галина Когут каже, у законі не зазначено, що жеки мають бути ліквідовані. У документі мова про те, що мешканці мають обрати управляючого своїм будинком, а якщо цього не зроблять, це має зробити міська влада. “Думаю, буде серйозніша трансформація, ніж просто зміна назви, - переконує Галина Когут. - Основне питання, яке хвилює мешканців: хто буде прибирати у будинках, якщо не буде жеків? Хочу заспокоїти, міська рада знай­де можливість, як це зробити. Санітарний стан буде у нормі”.

Розпитую у чиновниці, скільки коштів мають на руках (точніше, на банківському рахунку) мешканці ОСББ, і скільки можуть витратити на місяць. “Якщо це будинок на 70-100 квартир, з ліфтом, мешканці сплачують 2,70-2,80 грн. за кв. м свого житла. Виходить сума близько 14-15 тисяч грн. на місяць. Достатньо, аби виконати у будинку ремонтні роботи”. “Яку зарплату утримує керівник?”. “Зарплата встановлюється на загальних зборах мешканців, - пояснює Галина Когут. - Усе залежить, якою кількістю квартир чи будинків керує управляючий. Знаю, в новобудовах керівник ОСББ отримує 5-6 тисяч грн. Є керівники, які мають 2-3 тисячі грн., 600-700 грн., у невеличких будинках навіть працюють без зарплати”.

Будинок моєї знайомої, пані Валентини, ось уже дванадцять років не належить жеку. У мешканців зростає незадоволення роботою керівника ОСББ (у його підпорядкуванні два будинки). “У будинку, де він живе, роботи проводяться, - каже жінка. - В іншому - труби течуть, ніхто нічого не робить. А гроші справно збирає з усіх мешканців. Щось крутить-мутить”. Пані Валентина сплачує 125 грн. щомісяця, її квартира має 58,4 кв. м (так звані комунальні послуги). Чи відбулись суттєві зміни у цьому будинку? Найбільше досягнення — на подвір’ї виклали бруківку. Хто має машину, здавав 500 грн., хто не має — 200 грн. “Яку зарплату має голова?” - запитую. “2,700 грн. Він на пенсії, йому підходить. Звільнятися не хоче”. Утім, люди готуються до загальних зборів, аби звільнити керівника-халявника...

Галина Когут зауважила, якщо людей не влаштовує управляючий, на загальних зборах можуть його усунути від роботи. “Був випадок зловживань у житлово-будівельному коо­перативі (ЖБК). Для керівника все закінчилося плачевно. За рішенням суду у нього забрали квартиру. Житло продали і повернули вкрадені кошти”.

Житель Львова, пан Василь, каже, коли будинки з часом почали розвалюватися, влада придумала скинути їх на плечі мешканців. “У моєму будинку живуть самі пенсіо­нери, отримують від держави субсидії, вони ні копійки не дадуть на ремонтні роботи, - каже чоловік. - А якщо станеться якась серйозна аварія? Хто буде платити? ОСББ доцільно створювати у новобудовах, де мешканці знають, що у ремонт житла треба вкладати кошти, вони мають для цього мінімальні статки. Що робити з жеками, питання залишається відкритим...”.

Схожі новини