Передплата 2024 ВЗ

Ходова риба на базарі — короп, щука, форель...

Екзотичні сорти купують неохоче. Бо ціни стартують від 150 гривень за кіло

Після святкового «Рамадану» більше налягаємо на легку їжу. Страви з важкої свинини поступово відходять на другий план. Та через кризу та шалені ціни риба не кожному по кишені. За кілограм мороженого хека просять близько 60 гривень, мойви за 20 гривень давно не купиш... Журналіст “ВЗ” дізнавалася, звідки до нас привозять морепродукти, які сорти риби корисно їсти і яку рибу найчастіше купують українці.

На Привокзальному ринку рибний сектор чути здалеку. Треба йти на специфічний аромат… Деякий товар на полицях — непрезентабельний. На око видно, рибку по кілька разів розморожували. Набираю в пакет хека. Продавчиня повчає: “Пані, не перебирайте так сильно, риба вся гарна. Свіжа, щойно з моря”. Уточнюю, звідки привезли рибку. Продавчиня каже, що частину возять з Норвегії, частину — з Китаю. Уточнюю, яка китайська, мовляв, чула, що пангасіус “нашпиговують” гормонами. Жінка вдала, що вперше чує про “нашпигований” пангасіус. “Та я кілька років їм тільки цей сорт і жива-здорова”, - віднікується.

Деякі власники гуртівень не на диктофон підтвердили “ВЗ” шкідливість пангасіуса. Цю рибу справді годують гормонами, вирощують у забруднених водоймах. “Його не бажано їсти, про це каже багато людей”, - зауважив власник гуртівні Данило.

Кілограм хека — 56 гривень, салаки — 23. Зауважила, серед рибного товару — морожені курячі спини (19 гривень за кіло). Запитую, чим виправдане таке сусідство. Продавці розводять руками. Одна пані видала: “Пані, вам тут не магазин чи супермаркет! Не хочете — не купуйте!”. Продавчиня шокувала: «За кілька днів риба подорожчає на 10-20 гривень. Кажуть, долар буде по 30 гривень. Отож купуйте рибу зараз, бо потім буде дорожче”…

На гуртовому ринку “Шувар” працює термінал “Риба та морепродукти”: від найдешевшої риби до елітної. Живу рибу можна власноруч виловити з великих акваріумів. Продавці скаржаться, що продаж цього товару знизився. Більшість риби привозять з-за кордону, тому вартість залежить від курсу долара. Не беруть ікру, лосося... Лише поодинокі ресторани можуть взяти гуртом п’ять кілограмів дорогої риби по 130-170 гривень за кілограм.

Ціни на рибу на “Шуварі”: короп (живий) — 51 гривня за кілограм, щука — 85-90, форель — 125-130. Лосось, акула, сібас (морський вовк), дорадо — від 150 гривень за кілограм. Свіжоморожене філе пангасіуса - 54 гривні за кілограм, тушка хека — 60 гривень, філе хека — 105-110.

Фото автора та Галини ЯРЕМИ
Фото автора та Галини ЯРЕМИ

Як розповів “ВЗ” начальник відділу маркетингу гуртового ринку “Шувар” Євген Мокрик, ходовий товар — короп, щука та форель. А ось екзотичних акул, лосося, дорадо купують неохоче. Рибу на гуртівні везуть майже з усього світу. Наприклад, хек є з Китаю, Північної та Південної Америки. Серед покупців популярна тушка хека, а не філе. Серед закордонної риби — Норвегія, Іспанія (середземноморська). Є чимало риби з Одеської області, Херсонщини, з Дніпра (Київщина). Риба місцевого “розливу” - це переважно короп та форель. Наша риба продається охолодженою. Імпортний товар переважно заморожений.

— Підприємці, які мають ятки у рибному терміналі “Шувару”, нарікають, що новачкам туди зась. Тобто умови вход­ження на рибний ринок — складні...

— Неправда! Вибити собі місце під «торговим сонцем» нескладно. Треба підписати договір оренди — і все. Зараз на терміналі працюють 33 павільйони. Усі зайняті. Якщо хтось звільняє місце, приходить інший підприємець. Ласкаво просимо! Про орендну плату не скажу, бо не знаю. Вона не вища, ніж на інших ринках.

Схожі новини