Передплата 2024 «Добра кухня»

«Блаблакаром» подорожувати дешевше, ніж автобусом»

За три роки Ната Шевчук об’їздила кількадесят країн, витративши смішні кошти.

Португалія, Іспанія, Франція, Італія, Словенія, Угорщина, Словаччина, Чехія, Німеччина, Бельгія, Нідерланди, Люксембург, Білорусь, Туреччина, Ізраїль... Це неповний список тих держав, які протягом трьох років мандрівок, поєднуваних з роботою, відвідала 27-річна львів’янка Ната Шевчук.

«Уперше поїхала за кордон три роки тому, - розповіла “ВЗ” Ната Шевчук. - Це був польський Краків. Поляки, з якими познайомилася у Львові, запросили мене погостювати у них. Задумалася над тим, як добиратися. Знайомі порадили BlaBlaCar (водії пропонують вільні місця у своєму автомобілі, а пасажири, які планують вирушити у тому ж напрямі, бронюють їх і оплачують свою частину. - Авт.). Це набагато дешевше, аніж автобуси. Подорож до Кракова в обидві сторони обійшлася мені лише у сто злотих.

Перша поїздка BlaBlaCar пройшла успішно. У Кракові не лише ознайомилася з містом, а й довідалася від знайомих про CouchSurfing (учасники безкоштовно діляться одне з одним місцем для ночівлі під час подорожей. - Авт.). Це прекрасна можливість пожити в іншому середовищі”.

«Чим більше подорожую, тим частіше ловлю себе на думці, що не можу зупинитися».
«Чим більше подорожую, тим частіше ловлю себе на думці, що не можу зупинитися».

Кауч-серфінгом Ната вперше скористалася, коли поїхала з подругою у мандрівку Краковом-Прагою-Дрезденом-Парижем. Дівчата подорожували протягом місяця. “Найяскравішим був перший досвід CouchSurfing у Кракові, - продовжила розмову мандрівниця. - Нас приймав дуже цікавий чоловік. І до сьогодні ми підтримуємо зв’язок. CouchSurfing — це можливість побачити місто очима його постійного мешканця. Жоден готель чи хостел не надасть такої можливості. Пам’ятники, музеї — це одне. Але коли розумієш, чим і як живуть люди у конкретному місті, це неймовірно. CouchSurfing змінив моє життя. Нині активно приймаю людей з різних куточків світу у своїй домівці у Львові. Вони стали мені родиною.

Коли по CouchSurfing шукаю людей, які пропонують домівку, намагаюся знайти таких, з якими у мене спільні інтереси. Я не їм м’яса. Тож мені цікаво спілкуватися з вегетаріанцями, дізнаватися нові рецепти страв на рослинній основі”.

Як Ната “міксує” численні подорожі та буденну працю? Працює у туризмі, тож поєднує роботу і відпочинок. “Чим більше подорожую, тим частіше ловлю себе на думці, що не можу зупинитися, - каже дівчина. - Подорожування — дуже хороша залежність. Жодного разу за усі мої мандрівки не виникло форс-мажорів ні з BlaBlaCar, ані з CouchSurfing чи ще у якихось ситуаціях. Ніколи в це не вірила, але воно працює — відгуки та коменти! Думаю, завдяки цьому у мене не було поганого досвіду подорожей. Водночас завжди варто перестрахуватися. Тримайте у запасі додатковий маршрут (поїздом, автобусом) та варіанти житла (готелі, хостели)”.

Схожі новини