Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не тримайте ноги у холоді, а шлунок — у голоді!

Чи можливо пережити зиму без рецидивів запальних захворювань?

У 70% випадків запальні захворювання виникають або дають рецидив внаслідок переохолодження. Щоб злягти з ангіною, пієлонефритом чи радикулітом, достатньо постояти у мороз довго на зупинці або пробігтися по калюжах у відлигу.

Кінцівки починають замерзати першими. Це - найбільш віддалені від серця частини тіла. Кровотік у них не такий інтенсивний, обігрів відтак менший. У такий нехитрий спосіб організм економить ресурси — підтримує сталу температуру життєво важливих органів (серця, мозку, печінки, нирок, легень) за рахунок менш значущих кінцівок.

Найчастіше причиною застуд стають не обмерзлі руки, а промоклі ноги. Якщо взуття не є достатньо теплим, пропускає вологу чи тисне, якщо надаємо перевагу синтетичним шкарпеткам замість вовняних, хвороба обов’язково дасть про себе знати. Хто мерзне швидше за інших? Люди з ослабленим імунітетом, з недостатньою масою тіла (жир захищає від переохолодження), діти і люди похилого віку, хворі на діабет, а також жінки, які після свят поспішили сісти на дієту (калорійна їжа необхідна для вироблення енергії, яка зігріватиме організм).

Сира і вітряна погода несе більшу загрозу, ніж сильний мороз. Промокле тіло швидше охолоджується і швидше віддає цінне тепло. Крім того, починають циркулювати віруси, які при мінусових температурах не виживають.

Чи можливо пережити зиму без рецидивів запальних захворювань, “ВЗ” розпитував професора кафедри терапії Української військово-медичної академії, к.м.н., доцента Мар’яну Селюк (на фото).

- У жінки — хронічний цистит. Трішки змерзне — з’являються неприємні симптоми. Невже їй доведеться ціле життя так мучитися?

- Хронічні хвороби, як відомо, не лікуються. Але можна уникнути загострень, позбавивши себе дискомфорту та болю.

У випадку запальних недуг необхідно уникати переохолодження, передусім тепло одягатися. Якщо у вас є хронічне запалення органів сечостатевої сфери, короткі спідниці взимку — не для вас. Улітку недуга також може нагадати про себе, якщо скупаєтесь у морі у купальнику-бікіні і будете чекати, коли обсохне на тілі.

Лікування треба розпочинати при перших проявах. Кожен день зволікання подовжить перебування на лікарняному і збільшить вартість терапії.

- Може, таким людям варто загартовуватись? Кажуть, клин клином вибивають...

- Ви про стрибки в ополонку? На Водохреще багато людей пірнали у крижану воду, і я не маю сумніву, що багатьом із них це вилізе боком. І 19, і 25 січня вода однаково холодна. Якщо в організмі присутній мінімальний запальний процес, зляжете неодмінно!

- Але ж загартовування — одна зі складових здорового способу життя?

- Не заперечую. Тільки братися до цієї справи треба у теплу пору року, коли ризик зазнати переохолодження мінімальний, поступово привчати організм до впливу холоду.

- Загартувавшись, зміцнимо імунітет і забудемо про хвороби, які кожної зими вибивають нас з робочої колії?

- Влітку, крім холодних обливань, треба багато часу проводити на сонці (у безпечні години, до 11.00 та після 16.00), щоб у шкірі синтезувався вітамін D (кальциферол). Цей вітамін впливає на ділянку кісткового мозку, яка відповідає за вироблення імунних клітин — моноцитів, тобто фактично зміцнює імунітет.

Восени необхідно їсти багато свіжих овочів-фруктів. Також не завадить вакцинуватися від грипу.

Капуста і огірки — корисні, але не замінять м’яса та риби. А без достатньої кількості білків та жирів клітини імунної системи не утворяться.

Синтетичні вітаміни радила б приймати у разі крайньої потреби, бо вони повною мірою не засвоюються. Альтернатива пігулкам — перетерта смородина.

Хворим на хронічний пієлонефрит (запалення нирок) рекомендую пити журавлинний морс (за умови, що не маєте гастриту чи виразки).

- Як ставитеся до імуномодуляторів?

- Імунний захист складається із багатьох фрагментів. Щоб дізнатися, який необхідно лагодити, треба здати імунограму (спеціальний аналіз для визначення стану імунної системи). Не беріться самостійно шифрувати результати — довірте цю справу імунологу. Якщо буде потрібно, лікар призначить імуномоделюючий препарат. Самому собі підбирати імуномодулятори — безперспективне і навіть небезпечне заняття.

- Хто ризикує нажити хронічне запалення? Кому б радили бути особливо пильним до свого здоров’я?

- Вагітним, хворим на діабет та людям з ожирінням (які мають надлишкову вагу понад 40% від нормальної маси тіла).

Схожі новини