Передплата 2024 «Добра кухня»

Пірнути в ополонку!

До Йорданської купелі треба готуватися з осені.

Сьогодні християни східного обряду відзначають свято Богоявлення Господнього, яке в народі називають Водохрещем. За традицією у цей день люди масово йдуть до ополонок, щоб зануритись в освячену воду, «змити» з себе гріхи і зміцнити здоров’я на весь рік. Щодо гріхів, то, як колись сказав мені один старий монах, їх можна позбутися тільки покаянням та молитвами, а занурення в ополонку взагалі вважав язичницьким обрядом… Так само немає однієї думки щодо оздоровлення холодною купеллю.

Про користь і шкоду моржування суперечки йдуть давно. Одні вважають, що така процедура добре зміцнює імунітет, тренує судини, загартовує організм перед сутичками з різними інфекціями та вірусами. Інші впевнені, що переохолодження відкриває ворота для різних хвороб.

- Чи збільшується у вас кількість пацієнтів або викликів до хворих після Водохрещенських купелей, поцікавилася я у сімейного лікаря з багаторічним стажем Ганни Гавришкевич.

- На щастя, ні. Люди швидше переохолоджуються та хворіють після тривалого очікування транспорту на зупинці, ніж після такої процедури. Я вам скажу, що в мене на дільниці є немало людей, які загартовуються холодом, пірнають в ополонки, але роблять це з розумом, поступово готуючи свій організм до занурення в крижану купіль. Знаю, що одна сім’я, де дідусь, батьки з дванадцятирічним сином влітку спеціа­льно їздять у Карпати, щоб купатися в досить холодній воді гірських річок. Інші — обливаються холодною водою, ходять босоніж по снігу.

Як зауважує Ганна Михайлівна, дуже важливо розуміти, якими б корисними не були холодові оздоровчі процедури, не можна плутати поступовий процес загартовування з одноразовою акцією моржування. Одна справа - повільно привчати організм до екстремальних температур, і зовсім інша - занурити його в крижану ополонку без жодної підготовки. Це може закінчитися сумно. При різкому зниженні температури і без того звужені кров’яні судини скорочуються ще сильніше, і в результаті - інсульт або інфаркт.

(Справді, у моїй журналістській практиці, на жаль, був такий прикрий випадок. Один з героїв мого репортажу про львівських «моржів» помер саме від інфаркту вже після газетної публікації. Разом з тим, в озерці Парку ім. Богдана Хмельницького і взимку, і влітку постійно купається чоловік, який переніс інфаркт. Лікарі забороняють, а він каже: «Скільки Бог мені відміряв віку, стільки й буде, та зимове купання кидати не хочу, бо почуваюся добре»).

А ще у малотренованих низькими температурами людей можуть постраждати органи малого таза, сечостатева система, яйники у жінок (або яєчка у чоловіків) і придатки, які вкрай чутливі до низьких температур; розвиваються запальні процеси, порушується робота локальних кровоносних судин.

Такої ж думки й лікар-уролог обласної клінічної лікарні Олег Артищук.

- У мене в одному з районів є колега, також лікар-уролог, який сам займається моржуванням, і ми з ним професійно обговорювали вплив льодової купелі на чоловіче здоров’я, - каже Олег Миколайович. — Головне - поступовість. Починати треба з літа і так перейти до зими, але процедуру треба виконувати щодня і певний час. Це дуже важливо. Інакше від переохолодження можуть бути різні урологічні неприємності, наприклад, гостра затримка сечі.

Загалом, для будь-якого організму зануритися в крижану воду - це, насамперед, стрес. І якщо для підготовленого «моржа» він має тонізуючий ефект, як чергове тренування, до для простого «сухопутного» може стати критичним. Якщо ви не впевнені у міцності свого організму, краще зайвий раз не ризикувати.

Та відчайдухам, як мовиться, закон не писаний. Вони або за компанію або, справді, щоб переконатися у своїй силі духу і оздоровити організм, пірнуть у зимову купіль. Тоді прислухайтесь до порад Анатолія Крука - людини, яка сповідує здоровий спосіб життя, ось уже двадцять років займається моржуванням, а ще — виїжджаючи в гори для катання на лижах, «купається» в снігових кучугурах.

- Перед зануренням в ополонку свідомість часто малює нам «страшилки»: як роздягнутися на морозі, як залізти в холодну воду. Тут головне - добре підготуватися морально і переконати себе, що вам це потрібно. Усі сумніви відразу зникнуть після першого занурення - ти подолав себе, свої страхи, зневіру. Зазвичай найскладніше роздягнутися при мінусовій температурі, а відчуття холоду у воді мине. Температура води під льодом завжди +5 градусів, частіше вище, ніж температура навколишнього повітря. А коли виходиш з води, стає гаряче, як у парильні.

- Як ви вважаєте, чи можна вважати холодну воду ліками?

- Простудні захворювання практично відступають перед холодною водою. Але щоб досягти лікувального ефекту, потрібно купатися регулярно, а не раз на рік на Водохреще. Я навіть не впевнений, що з точки зору медицини холодна вода корисна. Мені здається, що тут більше залежить від внутрішнього настрою. Хоча, звичайно, організм мобілізується і потім легше перебудовується у разі стресових ситуацій.

Якщо людина впевнена, що від купання в холодній воді у неї поліпшується здоров’я, так воно і буде. Можливо, у когось благотворного впливу від холодної купелі не буде, але на підсвідомому рівні йому хочеться вірити, що він вилікується. Ця віра й допомагає людині одужувати.

До теми

Саме сьогодні, як стверджують астрономи, Земля перебуває найближче до Сонця. Тому вода набуває особливих цілющих властивостей.

У жодному разі не вживайте алкоголь перед пірнанням “для сміливості”. Моржування і алкоголь несумісні! Спиртне спотворює відчуття, притуплює пильність, що в даній ситуації неприйнятно й небезпечно.

А ще знайте: релігійні догмати аж ніяк не диктують усім віруючим кидатися в холодні водойми. Для дотримання звичаю досить просто вмитися освяченою холодною водою на честь Хрещення Господнього.

Схожі новини