Передплата 2024 ВЗ

«Золота» кутя

Продавці запевняють, що пшениця та мак не подорожчали. Зате родзинки, цукати та волоські горіхи неабияк підстрибнули в ціні…

Напередодні Різдва кожна господиня має клопіт: як приготувати на Святий вечір смачний пісний стіл? Цього року язик не повертається назвати кутю дешевою як борщ. Через знецінення гривні та інфляцію продукти неабияк спустошують сімейний бюджет. Продавці ринків та супермаркетів запевнили журналіста «ВЗ», що основні складники куті (пшениця, мак) не подорожчали. Зате поповзли вгору ціни на мед, родзинки, цукати, курагу, чорнослив та волоські горіхи. У народі кажуть, перша кутя має бути багатою, тобто присмаченою цукатами, курагою, горішками. Друга кутя (на Хрещення) може бути скромнішою. Журналіст «ВЗ» вирушила на Привокзальний ринок, щоб дізнатися ціни на продукти до пісних страв. А також довідатися, чи економлять українці на інґредієнтах до куті та інших наїдків Святвечірньої трапези.

…Біля ринку процвітає тротуарна торгівля. «Панусю, купуйте в мене мак для куті по 10 гривень за склянку. Склянка пшенички теж по 10, - припрошує бабуся, пританцьовуючи на морозі. — На ринку буде дорожче і можете купити недобрий мак. В мене мак не гірчить». Деякі господині “на ура” купували у цієї бабці складники для куті. Кажуть, якби не мороз, то можна було б і по ринку походити, поторгуватися.

На самому ринку — «аншлаг»: ні просунутися, ні пройти. Добре, що взулася у старі чоботи. Бо за час торгівлі усі ноги обтоптали, та ще у бонус зробили «масаж» боків… При вході торгують міні-дідухами (25-35 гривень) та сушеними грибами. В’язка сушених білих — 45 гривень, а «вінегрет» на нитці (підберезники, підосичники та лисички) — 35. Продавчині припрошують купувати саме білі грибочки, мовляв, дуже пасують до смачної мачанки та підливи.

Півлітрова банка вимоченої (швидше вариться) пшениці для куті — 12 гривень. По сусідству продають на дві гривні дешевше. За склянку маку просять 10 гривень. Зауважила, цього року біля пшениці та маку немає цінників, написаних фломастером на шматку картону. Торгуватися продавчині навідріз не хочуть.

Для куті також потрібен мед. Півлітрова банка — 60-70 гривень. Ціни на сухофрукти для куті кусаються. Чорнослив — 65 гривень за кілограм, родзинки — 65-75, курага — 70, цукати — 85, волоські горіхи — 15-20 гривень за склянку.

Друга коронна страва Святого вечора — узвар. Для нього потрібні сушені фрукти. На ринку продають набір для узвару, куди входять кілька складників (яблука, груші, сливи, шипшина, родзинки) — 30 гривень за кілограм. На одній ятці побачила на п’ять гривень дешевше. Пройшла ще кілька рядів і побачила той самий компотний набір аж по… 40 гривень за кіло.

Фото автора
Фото автора

Йду в овочевий сектор, щоб придбати складники для пісного меню. За кілограм буряка просять 8 гривень, морква — 10, картопля — 5, цибуля — 12, білокачанна капуста — 10-12, квашена капуста — 7-8 гривень за півлітрову банку, головка часнику — 5 гривень, селера — 25 гривень за кілограм.

Дехто купує для святкового столу закрутки. Цього року вони подорожчали. Якщо торік півлітрову банку салатно-томатного міксу можна було придбати по 15 гривень, то цього року хочуть 25. За баклажани просять аж 30 гривень. В такому самому ціновому діапазоні і мариновані огірки, помідори, болгарський перець. «Пані, повірте, баклажани по 30 гривень — це ще не дорого, - обурюється продавчиня літнього віку на мою репліку про дорожнечу (торік такий салат на Привокзальному ринку можна було придбати по 20-25 гривень. — Авт.). — Ой, ви не розумієтеся в тому ділі. Та в тому салаті є і баклажан, і перець, і цибулька, і томатна паста. Йдіть, шукайте дешевше…».

Біля одного торгового ряду побачила величеньку чергу покупців. Там привезли рибу - щойно з озера. Запитую продавців, звідки товар. «З Городоцького району, з Дроздовичів. Там є рибкомбінат», - відповів пан Василь. За кіло коропа правлять 48 гривень, щуки — 75 гривень. «Чого це чотири щуки мені заважили на 250 гривень? — обурюється покупець років сорока. — Пане, переважте, а то піду на контрольну вагу. Це занадто дорого!».

Для святкового столу переважно купують всього потроху. Не економлять хіба що на овочах та фруктах. Їх беруть по два-три кілограми. Деякі покупці свіжу чи морожену рибу замінюють консервами.

Схожі новини