Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дерев’яні конячки і машинки – геть із площі!

А от з «лохотронами» перед Оперним театром у Львівській міській раді не дають собі ради.

Шумить-гуде Різдвяний ярмарок на проспекті Свободи, на площі Ринок… Поруч із дерев’яними будиночками підприємців-орендарів привертає увагу море різноманітних торговців і аніматорів - продавці цукрової вати, художники-шаржисти, екстрасенси і віщуни долі, «живі скульптури», каруселі, прокат машинок і поні, персонажі дитячих мультиків, які часто-густо не мають найменшого відношення до Різдва. Якщо фото із величезним Ангелом, Миколаєм чи хоча б із Білкою з «Льодовикового періоду» ще пасує до ситуації, то Міккі-Маус чи Сімпсони ріжуть око на цьому «святі життя». Такими персонажами повні усі літні курорти, то що їм робити взимку на площах європейського Львова?

Чи усі ці аніматори мають дозволи на свою діяльність і сплачують податки у міський бюджет? На останній сесії Львівської міської ради депутати теж зацікавилися цим. «Хочу звернути увагу на це «необліковане ковбойство», тобто на виїзну торгівлю, яку бачимо перед Оперним театром, - заявив депутат Петро Адамик. - Усе це ніби врегульоване, але насправді зовсім не врегульоване!».

«На площі перед Оперою вже кілька років функціонують ця гидотна карусель і прокат машинок, - підтримав колегу Тарас Чолій. - Якщо ми європейське місто, то нам це не пасує. Прошу департамент економічної політики подати інформацію про економічну вигоду такої діяльності».

Міський голова Андрій Садовий пояснив ситуацію: «Ковбойська торгівля» справді є, але право штрафувати цих торговців має тільки міліція. А поліція іноді каже, що не має таких повноважень. Даю доручення департаменту економічної політики системно опрацювати питання, щоб пояснити, на яких умовах працюють торговці. Машинки і каруселі треба прибирати з площі перед Оперним - однозначно і без дискусій!».

Журналісти «ВЗ» попрямували на площу перед Оперним театром, щоб подивитися, чи дискусії у сесійному залі якось вплинули на «ковбойську торгівлю». Реакції - нуль! Карусель крутиться, машинки їздять… І знову з’явилися так звані лохотрони. Ці атракціони привозять бізнесмени-гастролери, які працюють без дозволів. Вони дурять людей. Якщо, наприклад, вам пропонують проїхатися 20 метрів на велосипеді (виграти приз), то руль у цього велосипеда скручений так, що ви втратите рівновагу. Або вам пропонують підтягнутися на турніку, який насправді «із секретом», і ви не втримаєтеся на ньому більше кількох секунд. За участь у таких «конкурсах» треба викласти 20-30 гривень. Як правило, не виграє ніхто…

Про ці «лохотрони» «ВЗ» писав ще влітку. Після нашої публікації спритні ділки зникли з вулиць міста. А от тепер - знову з’явилися! Причому хитро маскуються у ярмарковому натовпі. Адже у ці святкові дні тут немає де яблуку впасти.

Цього разу побачили аж трьох «лохотронщиків», які спеціалізувалися на «кульковому дартсі». Атракціон простий як двері: з відстані 2-3 метрів треба дротиками для дартсу кидати у різнокольорові надувні кульки, розміщені у дерев’яному ящику. За участь у грі треба заплатити 20 гривень. Якщо без промаху вибив 6 із 6-ти кульок, отримуєш приз - пляшку вина, 200 гривень і коробку цукерок. Якщо 5 із шести кульок - тільки 200 гривень. Як правило, навіть 5 кульок поспіль не пробиває ніхто. Не виключено, що з дротиками провели якісь маніпуляції, щоб вони не потрапляли у ціль…

Попри це успіх цього «лохотрону» шалений. Особливо ведуться на нього діти і підлітки. Кульки так і лускають, а «лохотронщик» ледь встигає підносити і надувати нові. Навколо атракціону - чималий натовп, усі із зацікавленням спостерігають за грою. Із подивом бачимо, що у цьому ж натовпі стоять і два полісмени. «Чи знаєте ви, що ці люди працюють тут незаконно?» - звертаємося до них. «Так, знає­мо, але нічого їм зробити не можемо, - відповідає молодий хлопчина-полісмен. - Ми їх можемо затримати лише разом із представниками муніципальної поліції. До речі, власника цього атракціону ми уже затримували декілька разів, доправляли у райвідділ. Він там робив такий скандал! Неадекватний чоловік! І весь час показував якісь дозволи на свою діяльність…».

Коментар для «ВЗ»

Галина ШАРКО, начальник відділу торгівлі Львівської міської ради

У 2013 році депутати винесли ухвалу про те, щоб надати дозвіл на три роки фізичним особам-підприємцям Буряку і Кобилецькому перед Оперним театром на проспекті Свободи встановити атракціони. ФОП Буряк - це каруселька, а ФОП Кобилецький - дитячі машинки. Термін дії цих дозволів закінчився 1 листопада 2015 року. Відповідно, райадміністрація подала позови до суду на обох підприємців. Розгляд справи Буряка призначено на 12 січня, щодо Кобилецького був розгляд справи, і протокол повернуто на доопрацювання у Галицький райвідділ міліції. Але дев’ять машинок і один велосипед вилучені і зберігаються у Галицькому райвідділі міліції. Окрім того, на площі були розміщені машинки ФОП Спиридонова і ФОП Каламанюка. Ці машинки теж було вилучено. Але 21 грудня шість машинок Спиридонова виконавча служба повернула підприємцю. Однак Галицький райвідділ спільно із Галицькою райадміністрацією повторно вилучив у цих же підприємців, Спиридонова і Каламанюка, по 4 і 3 електромобілі відповідно, і зараз справа перебуває на розгляді в суді. Оскільки машинки виконавча служба повернула і далі вони стоять на площі, знову Галицький райвідділ складе протокол про вилучення і скерує його до суду. Щодо каруселі, то вона тут не стоятиме довго. Найближчим часом буде рішення суду, і ми її демонтуємо.

А тим часом…

Різдвяний ярмарок — не бізнес, а атракція

Говорячи про «ковбойську торгівлю» на проспекті Свободи, неможливо оминути теми Різдвяного ярмарку. Як уже писав «ВЗ», за участь у Різдвяному ярмарку підприємці мають викласти з кишені від 23 до 35 тисяч грн. А ось податки до міського бюджету від ТзОВ “Львівські ярмарки”, яке щороку організовує це свято, надходять символічні: 20 тисяч грн. за тисячу метрів квадратних. «Смішна» цифра викликає здивування і наштовхує на думки про певну корупційну складову…

«Насправді це символічні кошти. Але це не бізнес, це атракція, - прокоментував «ВЗ» міський голова Львова Андрій Садовий. - Ми не ставили собі за мету на цьому заробляти. Наше завдання — щоб львів’яни та гості нашого міста мали хороший настрій і Львів був у мережі історичних міст світу, які мають Різдвяні ярмарки. Підприємці (ТзОВ “Львівські ярмарки”. - Авт.) погодилися за власні кошти виготовити будиночки, зробити інфраструктуру, організувати прибирання, охорону. Вони беруть на себе проведення усіх мистецьких заходів Різдвяних свят навпроти Оперного театру. Можливо, з наступного року Різдвяний ярмарок стане більшим бізнесом, і тоді ми зможемо більше коштів залучати до місцевого бюджету. Але на сьогодні, зважаючи на ті навантаження, які вони на себе беруть, з точки зору атракції, яку вони організовують, на мою думку, плата цілком достатня. Якщо «душити» їх більшою сумою коштів до місцевого бюджету, вони автоматично почнуть перекладати їх на тих людей, які торгують у тих будках. Це призведе до подорожчання товарів, усі витрати ляжуть на покупця, а це відлякає гостей від ярмарку. Тому треба тримати баланс... Зрештою, ми так добре вміємо рахувати чужі кошти! Проведіть ґрунтовне журналістське розслідування, докопайтеся до суті. Якщо знайдете якісь факти корупції, я вам дам найбільший приз!».

​Фото Володимира ГАРМАША та Валерія ШМАКОВА

Схожі новини