Передплата 2024 ВЗ

Темне пиво з корицею, ваніллю і... політикою. Енергетичною

Шанувальники оригінального львівського пива, які відвідують Театр пива “Правdа”, ось-ось матимуть нагоду скуштувати нового виробу тутешніх броварів (хоча деякі щасливчики уже встигли продегустувати цей ексклюзив).

Його назва “Крим вночі” навіює романтичний настрій і пасувала би, радше, вину. Але це все-таки хмільне пиво, і замішане воно на... політиці.

Пиво і справді незвичне, ламає всі стандарти. Не тільки тим, що у нього додали кориці і ванілі. Оригінальне воно за своїм дизайном. На чорній етикетці поруч з назвою — стилізоване зображення... вежі лінії електропередач, на якій здіймається український прапор. Асоціація напрошується сама по собі. Своє ноу-хау автори пива присвятили найбільш резонансній події останніх днів - енергетичній блокаді окупованого півострова, що її влаштували громадські активісти України у відповідь на політичні репресії Кремля в окупованому Криму. Чорна етикетка мала би символізувати Крим у пітьмі...

Наші здогадки підтвердила Христина Василько, піар-менеджер Холдингу емоцій !FEST:

- “Крим вночі” - темне пиво, як нинішні кримські ночі. Наш театр пива “Правdа” має на меті у незвичний спосіб розповідати історію. А й справді, чому б на етикетках - так само, як журналісти на шпальтах газет, - не розповідати про якісь важливі події, які можуть інформувати світ про Україну. Тому й вирішили з допомогою пива зафіксувати те, що зараз відбувається на півострові... А щодо оформлення. У світі є лінія колекційних поштівок - суцільно чорний фон і на ньому написано, наприклад: “Амстердам вночі”, “Лондон вночі”. Ми вирішили зробити щось подібне у Львові. Про Крим.

Деякі подробиці з життя “політичного” пива. Зварили його для проби 200 літрів. У середу, 2 грудня, розлили у пляшки, поставили у темну теплу кімнату. Там воно відстоюватиметься, пройде певні технологічні процеси. Періодично пивовари відкорковуватимуть пиво і куш­туватимуть. Десь через два-три тижні, коли напій “дозріє”, його продаватимуть у пляшках у крамниці “Театр пива “Правdа” (вартість пляшки об’ємом 0,75 л становитиме приблизно 56 грн.). Пивоманам запропонують і пиво на розлив — його продаватимуть на вулиці гарячим. Така собі гаряча темна кримська ніч...

Українські користувачі соціа­льних мереж називають нове пиво ще одним креативним кроком підприємливих бізнесменів з мережі ресторанів “!FEST”. Мовляв, тримають ніс за вітром. До креативних львів’ян уже надзвонюють підприємці з Києва, Одеси, інших міст і просять: “Дайте нам “Крим вночі”! У Театрі пива “Правда” згодні постачати свою новацію навіть у Крим — було б це реально...

Ми запитали у пивоварів, чи не отримували вони “недружніх” дзвінків.

- Ні, таких не було, та й не бачимо для цього причин, - каже Христина Василько. - Наше пиво — “суспільно активне”. Будь-яка подія має право, щоб її в якийсь спосіб зафіксувати. Ми не хочемо подобатися всім. Наша мета — варити добре правдиве пиво і розповідати історію такою, яка вона є.

У Криму ще не відреагували на нове львівське пиво. А от у Росії аж киплять від злості. Вважають, що робити бізнес на таких чутливих речах, як енергетичний колапс, недоречно. При цьому забувають, що на продуктах самі давно роблять велику політику. Коли (на шкоду своїм же споживачам) блокують фури з українським салом-м’ясом, турецькими апельсинами, помідорами, коли бульдозерами чавлять польські яблука, євросоюзівські консерви, сири, коли закривають американські мережі “МакДональдсу” і “Кока-Коли”. “Каков привет — таков ответ”, - влучно з цього приводу каже мудра російська приказка.

А тим часом...

Президент Російської Федерації Володимир Путін ввечері 2 грудня напівтаємно прибув до знеструмленого українськими активістами Криму, щоб взяти участь у запуску першої нитки енергомосту, що з’єднує Краснодарський край РФ з окупованим півостровом. За даними російської влади, цей енергоміст, що його по дну Керченської протоки прокладає китайська компанія, дасть змогу постачати у Крим близько 350-400 Мвт електроенергії. Однак обіцяного світла кримчани не отримали — «через технічні збої».

Фото зі сторінки Олега Ониська у Твіттері

Схожі новини