Передплата 2024 «Добрий господар»

«Сезон відкрили «Дівкою», а завершимо – «Марією Стюарт»

Режисер Олексій Коломійцев, якого вигнали зі Львівського драмтеатру ім. Лесі Українки, створив авторський театр в Одесі.

Де-юре у Львівському драмтеатрі ім. Лесі Українки два художні керівники. Це т. в. о. худкера, викладач кафедри театрознавства ЛНУ ім. І. Франка Євген Худзик і нещодавній директор театру, відомий режисер Олексій Коломійцев. Нагадаємо, у Галицькому райсуді Львова уже декілька місяців розглядається справа щодо визнання недійсним театрального конкурсу на посаду художнього керівника, у якому переміг Олексій Коломійцев. Судовий позов подало міське управління культури - на комунальну установу Театр ім. Лесі Українки як на юридичну особу. Худзик же призначений новим директором театру Миколою Павлівим («ВЗ» детально висвітлював тривалий конфлікт у Театрі ім. Лесі Українки у №№ від 25 червня, 6 липня, 18 серпня цього року та інших).

Під час останнього судового засідання Олексій Коломійцев попросив суддю Радченка перенести розгляд на інший день, оскільки, маючи на руках трьох малих дітей, через складне матеріальне становище лише зараз зміг домовитися з адвокатом, який би представляв його інтереси. «Юрист театру, - сказав режисер у суді, - незважаючи на мої численні прохання, так і не надала мені юридичної допомоги. Я обмежений у правах. Фактично зараз живу у різних друзів. Незважаючи на те, що я де-юре є художнім керівником, мене не пускають у театр, не виплачують зарплати». Суддя задовольнив клопотання Коломійцева і переніс засідання.

Протягом року, що пропрацював у Театрі ім. Лесі Українки, Коломійцев перетворив його із загумінкового на популярний заклад, у каси театру регулярно почали вишиковуватися черги за квитками. Після гучного скандалу, який завершився вигнанням з театру, режисер не опускає рук. Базується в Одесі, де зумів створити авторський «Театр Олексія Коломійцева». В Одесу зі Львова з ним поїхало дев’ятеро акторів, фактично «у нікуди». Там долучилися інші однодумці. Зараз трупа налічує 15 акторів. 21 листопада відкрили власний театральний сезон - виставою «Дівка» (із восьми вистав, які Коломійцев протягом року створив у Львові, це, мабуть, найкраща вистава).

«Планую оновити усі львівські вистави і завершити сезон потужною оперою «Марія Стюарт», - розповів Олексій Коломійцев журналісту «ВЗ». - Із глобальних планів - уже десять років підбираюся до теми Нестора Махна. Маю заповіт онука Махна - Віктора Єланського, якого знав особисто». «Цей ганебний традиційний шароварний театр, який панує в Україні, має бути знищений, переформатований, - веде далі Коломійцев. - Це непрофесійно, це нудно. Такий театр відштовхує молодь від самоусвідомлення, від національної самоідентифікації. Тому у нас люди не ходять у театри. 99% українських театрів - звичайні комунальні установи: що двірники, що служителі Мельпомени, і ті, і ті - комунальники. Комунальники мають підмітати вулиці. На основі цих театрів треба створити інші творчі осередки. У світі є багато моделей існування сучасних театрів - італійська, бродвейська… У театрі повинен бути аншлаг. Це може бути лише тоді, коли інтереси авторів і глядачів співпадають. Це і є здорова кон’юнктура. Це має бути актуально, сучасно і чесно».

Схожі новини