Передплата 2024 «Добрий господар»

Контрастний жовтень

У вихідні Львів занурився в академічну, акустичну і «металеву» музику.

Львів — місто контрастів. І не лише тому, що тут відбувається однойменний фестиваль сучасної музики. Поки у Львівській філармонії музичні “гурмани” насолоджувались академічними творами у виконанні світових знаменитостей, в інших закладах міста стартували ще дві імпрези - метал-фестиваль “Завантаження” та його музичний “антипод” Lviv Acoustic Fest. Останні зібрали здебільшого молодіжну аудиторію. Журналіст “ВЗ”, відвідавши усі заходи, переконався у затребуваності нової української музики.

Світові прем’єри і напівпорожній зал

У Міжнародний день музики, який відзначають 1 жовтня, у Львові розпочались традиційні осінні “Контрасти”. ХХІ фестиваль сучасної музики вражає насиченою програмою: 39 подій і 12 світових прем’єр, серед яких твори як українських, так і знаних закордонних композиторів. Вже за годину до концерту-відкриття фестивалю у фойє Львівської філармонії збираються перші поціновувачі академічної музики. У розмовах пригадують, як започатковувались “Контрасти”, які легендарні композитори відвідували місто Лева у попередні роки.

Львівському камерному оркестру “Академія”, незмінному учаснику всіх “Контрастів”, випала честь відкривати цьогорічний фестиваль. Під орудою відомого бразильського композитора і диригента Рікардо Кальдероні у виконанні оркестру прозвучало кілька світових прем’єр. Зокрема і Double Concerto (для двох флейт і струнного оркестру) авторства маестро з Бразилії. Презентували і “Музику снів” Богдани Фроляк у виконанні “Академії” та канадського “Грифон Тріо”. Однак унікальною (чи не єдиною!) можливістю стати свідками першого виконання творів відомих композиторів львів’яни знехтували. Зал зяяв вільними місцями, хоча вартість квитків символічна — 30 гривень. Тішить, що навіть у напівпорожньому залі філармонії було чимало молоді. Це дає підстави сподіватись, що фестиваль матиме продовження.

“Контрасти” у Львові триватимуть до 10 жовтня. Для жителів та гостей міста організатори підготували чимало цікавих сюрпризів. Це і електронна музика у супроводі скрипки та віолончелі, і “Кава з композитором”. В арт-кав’ярні “Квартира 35” відбудуться ранкові зустрічі з Валентином Сильвестровим, Кармеллою Цепколенко, Мілєном Панайотовим...

«Все тіло болить. Значить, фестиваль вдався»

Геть іншою була атмосфера на фестивалі важкої музики “Завантаження”, який цього року відсвяткував своє 5-річчя. Без підтримки спонсорів, політичних чи комерційних організацій кільком львівським ентузіастам на чолі з Севастіяном Вонсом вдається організовувати наймасштабніший вітчизняний метал-фест. Концертний зал, заповнений вщерть, підтвердив затребуваність важкої музики в Україні (ціна квитка — в середньому 200 гривень).

Упродовж 11-ти годин “Завантаження” шалені танці і слем не вщухали ні на хвилину. Через високі ціни на алкоголь в івент-холі “Кіно” сп’янілих майже не було. Хто ж перебирав зайвого, опинявся на вулиці. Охоронці реагували вчасно і непомітно. Раділи поціновувачі альтернативної музики відродженню відомого львівського гурту “НіагАра”, що виступив після 4-річної перерви. Новий альбом представили рівняни з “Мерви”, який записували-перезаписували майже сім років. Зусилля не були марними — платівка “І-Цзин” здивувала філософськими підтекстами і нехарактерним для гурту звучанням. “Порвали” публіку важкими гітарними ритмами добре знані кожному поціновувачу металу “АННА” і Morphine Suffering. Гурт Jinjer з Горлівки (Донецька область) — найвпізнаваніший український метал-колектив за кордоном — на фестивалі чекали чи не найбільше. Музиканти на сцені впевнено підтвердили свій статус постійних учасників “Завантаження”.

О пів на третю ночі, у черзі до гардеробу, обмінюється враженнями від виступів і танців весела компанія. “Все тіло болить, - каже хтось з них. - Значить, фестиваль вдався”. Усі заливаються сміхом.

Для романтиків — акустика

Неділя у Львові пройшла під знаком фестивалю акустичної музики Lviv Acoustic Fest. У залі Палацу культури імені Гната Хоткевича чимало закоханих пар. Панує атмосфера романтики: приглушене світло, зі сцени звучать легкі гітарні мелодії, чутно навіть дихання виконавців. Публіка тепло зустрічає вже знані колективи “ПНД” і Zapaska. Додав дійству присмаку американсько-українського кантрі чернівчанин Саша Буль. З цікавим акустичним сетом виступили Женя Галич і Саша Солоха з відомого рок-гурту O.Torvald.

Фото автора.

Схожі новини