Передплата 2024 «Добра кухня»

Цукровий діабет полює... навіть за трирічними дітьми!

Хвороба стрімко молодіє. «Через 15 років стане основною причиною смерті у світі», – прогнозують експерти.

У трирічної американки лікарі діагностували... цукровий діабет! Це — наймолодша пацієнтка у світі з таким діагнозом. Діабет ІІ типу — набутий, діагностується переважно у людей зрілого, старшого та похилого віку. “За останнє десятиліття недугу все частіше почали виявляти у молодих людей. Відомі випадки, коли такий діагноз ставили підліткам. Але щоб хвороба “зачепила” трирічну дитину — такого ще не було”, - каже головний дитячий ендокринолог Техаського університету Майкл Яфі.

«Це — світова проблема. Діабет ІІ типу більше не має вікових обмежень. Коли до мене на прийом потрапляє дитина з ожирінням, відразу перевіряю, чи не хворіє на цукровий діабет», - ділиться своїм досвідом лікар.

Дівчинку до ендокринолога привели її батьки. Дитина постійно хотіла пити, часто бігала у туалет (при цьому у неї завжди виділялася велика кількість сечі). Такі симптоми насторожили дорослих.

Пацієнтка доктора Яфі важила 35 кг (верхня межа для такого віку — 17 кг). Аналізи показали завищений рівень цукру у крові. Лікар спершу подумав, що у малої — діабет І типу. Це аутоімунне захворювання зазвичай діагностують у дитинстві. В організмі таких хворих не виробляється інсулін. Однак антитіла, які присутні при цій недузі, були відсутні.

Дитину посадили на дієту і призначили метформін (у рідкій формі, оскільки дівчинка, з огляду на вік, не могла ковтати таблетки). Через півроку, коли нормалізувалась вага, препарат відмінили. “Це свідчить, що діти можуть вилікуватися від діабету ІІ типу — за умови своєчасної діагностики, адекватної терапії і зміни способу життя”, - зазначив ендокринолог.

Як розповів “ВЗ” завідувач кафедри діабетології Національної медичної академії післядипломної освіти ім П. Л. Шупика, професор Борис Маньковський, “кожні сім секунд у світі діагностують два нові випадки діабету. Одна людина помирає через ускладнення цієї недуги. Хвороба стрімко молодіє. В Україні її дедалі частіше діагностують у підлітків. І це — загальносвітова тенденція”.

Цукровий діабет за поширеністю посідає третє місце у світі (після серцево-судинних і онкологічних захворювань). За прогнозами експертів, через 15 років ця хвороба стане основ­ною причиною смерті. За останні 30 років кількість хворих на цукровий діабет зросла... майже у 10 разів. Приблизно таку ж динаміку продемонструвало ожиріння. “Зайва вага — основна причина появи діабету ІІ типу”, - кажуть медики.

Діабет ІІ типу — хронічне захворювання, яке вкорочує людині віку приблизно на 10 років. Це пов’язано із ризиком виникнення ускладнень: інфарктів, інсультів (це стає причиною смерті кожного другого пацієнта), ампутацій (через недостатній кровообіг у нижніх кінцівках), ниркової недостатності (від неї помирає 10-20% хворих), діабетичної ретинопатії (через 15 років нездужання кожен п’ятдесятий хворий стає сліпим, а у кожного десятого виникають серйозні проблеми із зором), діабетичної невропатії (нерви уражаються у кожного другого), трофічних виразок. Пацієнти зазвичай звертаються до лікарів на 7-8-ий рік захворювання, коли недуга вже “набрала обертів”.

Хворіють переважно люди, які мають погану генетику і при цьому ведуть нездоровий спосіб життя. “Якщо на діа­бет хворів хтось із найближчих родичів, над вами вже висить дамоклів меч. Якщо ви — жінка, ризик ще більший. Якщо погладшаєте — ви приречені”, - лякають прогнозами ендокринологи. Закликають не переїдати, їсти здорову їжу (солодощі, випічка, солодкі газовані напої, жирна їжа, що містить насичені і трансжири, не провокують самої хвороби, але провокують ожиріння). Треба більше рухатися (науковці підрахували - майже кожен десятий пацієнт захворів через гіподинамію), уникати стресів і... висипатися. Недостатність сну учені також пов’язують з підвищеним ризиком виникнення діабету ІІ типу.

Давно не перевіряли рівень цукру у крові? Експерти ВООЗ радять здати аналіз вже завтра, якщо:

- ви старші 45 років;

- артеріальний тиск “перевалив” за 135/80 мм рт. ст.;

- цукровий діабет діагностували у найближчих родичів - батька, матері, сестри, брата, бабусі, дідуся, тітки, дядька, кузин;

- хворіли (або хворієте) на полікістоз яєчників;

- маєте зайву вагу. Визначити індекс маси тіла можна так: масу тіла у кілограмах розділіть на зріст у метрах у квадраті. Наприклад, якщо важите 70 кг, а ваш зріст — 1,65 м, 70 розділіть на 2,72. Ваш індекс маси тіла — 25,73. Це означає, що у вас — передожиріння (гладкість). Індекс менше 18,5 вказує на недостатню вагу; з 18,5 до 24,9 — на норму; з 25 до 29,9 — на передожиріння; з 30 до 34,9 — на ожиріння І ступеня; з 35 до 39,9 — ожиріння ІІ ступеня; понад 40 — ожиріння ІІІ ступеня. Ось чому перше, що порадить ендокринолог хворому на діабет, - це схуднути. Слід визнати, що багато пацієнтів ігнорують цю рекомендацію (“Мало того, що я хворий, то мене ще голодом хочуть заморити!”).

В Українському діабетичному союзі закликають бити на сполох, якщо:

- постійно мучить спрага;

- турбує часте сечовиділення;

- без видимої на те причини почали втрачати вагу;

- судомить литкові м’язи;

- погіршився зір;

- свербить шкіра і слизові статевих органів;

- рани довго не гояться;

- почуваєтесь втомленим, постійно хочете спати;

- турбує відчуття заніміння у ногах.

Схожі новини