Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Диван, як у Джексона, туалетна розкіш, як в Януковича, картинна «порнографія», як у Пшонки...

Усе це добро в маєтку Ківалова сам Сталін стеріг.

Будинок Гаррі Поттера (як прозвали його за «гоґвартську» архітектуру) на одеській набережній давно на слуху був. То через скандал, пов’язаний з «прихватизацією» землі, на якій виріс цей нібито комплекс ківаловського гумуніверситету (МГУ), а насправді — а-ля межигірська резиденція «заслуженого Підрахуя». То через жмотські торги того ж МГУ за зменшення орендної плати (торгувалися по-одеськи, збиваючи вартість зі 60-70 тисяч доларів до... 1 гривні на рік!). То через законність самого будівництва ківаловського Гоґвартсу: комплекс звели просто на березі моря, перекривши вільний доступ до пляжу. Але, попри численні скандали з маєтком, екс-регіоналу Ківалову вдавалося виходити сухим з води. А його палац, документально замаскований під університетський Будинок прийомів, залишався неприступною фортецею для сторонніх очей (доступ — лише для «обраних»). Але так було доти, доки до маєтку нарешті не добралися активісти Автомайдану. Влаштувавши у будинку Гаррі Поттера день відчинених дверей, вони продемонстрували, що таке — жити по-ківаловськи.

Як не відхрещувався Ківалов від одеського Гоґвартсу (з усього, мовляв, лише деякі речі його — перевіз, каже, на час ремонту у сімейній квартирі), факти про інше свідчать. Галасуючи, який «бандитизм» розвели автомайданівці, увірвавшись до університетського комплексу, нардеп проговорився, що під час візиту активістів у будинку перебували його дружина й онук. Теж ремонт у квартирі пересиджували? Ось тільки обстановка у палаці зовсім не схожа на «чемоданну»: ніяких коробок, пакунків з домашніми речами — усе розкладено, обжито. Навіть дитяча кімната облаштована, і точно не для сімейних студентів з малечею. За інформацією одеських ЗМІ, крім ківаловського онука, у будинку Гаррі Поттера «чаклували» також чада синів Януковича. Президентське сімейство, мовляв, полюбляло гостювати у ківаловському Гоґвартсі.

А що: «межигірські» почувалися тут, як удома. До повного «розслабону» їм хіба що золотого унітазу бракувало. Зате Ківалов позолоченим диваном шиканув. Таким, як свого часу Майкл Джексон прикупив. Мабуть, надивившись російського серіалу «Бригада», де в одному з епізодів Космос вихвалявся ексклюзивною «тачкою» («Така тільки у мене й у Майкла Джексона»), Серьожа Підрахуй і собі вирішив під поп-короля «закосити». Розкішний дев’ятимісний диван, як у Джексона, від іменитого італійського дизайнера обійшовся у 150 тисяч євро. Загалом же, як писали одеські ЗМІ, лише умеблювання маєтку коштувало близько трьох мільйонів у євровалюті.

Золотою сантехнікою Ківалов не розжився, але на оздоблення ванних кімнат теж добряче розщедрився. В оформленні використали ексклюзивні колекції мозаїки відомого італійського преміум-бренду. Ціна питання — 300 євро за квадратний метр. І це лише за саму мозаїку, без вартості укладання. Таким же дорожезним декором викладений і басейн біля резиденції.

Та що там басейн чи сауна: у маєтку Гаррі Поттера навіть власний причал з яхтами і свій пляж є! А ще — шикарний тенісний корт (губернатор Одещини Саакашвілі, інспектуючи скандальний комплекс, встиг ракеткою тут поорудувати, заявивши, що давно мріяв зіграти на ківаловському корті), пляжний майданчик для гри у волейбол.

Інтер’єр палацу — під стать не Гоґвартсу, а пшонківським апартаментам. Така ж солянка з розкоші і несмаку. Все той же домашній «іконостас» з портретів господаря у різних іпостасях (Пшонка - вінценосний, Ківалов — орденоносний), меблі й оздоблення у стилі «головне, щоб подорожче», шкури й опудала тварин. Ось тільки одним експонатом у своїй «арт»-колекції Ківалов навіть Пшонку переплюнув: статуетки Сталіна в екс-генпрокурора не було, а в ківаловському палаці і для неї місце знайшлося.

А тим часом...

Після примусового «дня відчинених дверей» у будинку Гаррі Поттера Ківалов раптом заявив, що університет буцімто збирається продати цей комплекс. Мовляв, утримання надто дорого обходиться. Краще, продати і на виручені кошти побудувати в Одесі школу. Скромності Ківалову не позичати. Та за такі гроші, які вбухали у маєток, не одну, а десять шкіл можна збудувати! Зрештою, сумнівно, що палац таки продадуть. Перепишуть на підставного дядю чи фірму, а розповідатимуть, що все по-чесному.

Схожі новини