Передплата 2024 ВЗ

«Друзі жартують: «Ти крута! Маєш особняк у центрі міста»..

В аварійному будинку на вул. Шевській, 10, й досі живе одна родина. У будь-який момент пам’ятка може рухнути...

У будинку на вул.Шевській, 10, на одному з вікон помітила штори. Невже хтось мешкає у цьому будинку? Адже пам’ятка архітектури багато років стоїть у занедбаному стані. І попри те, що будинок-розвалюха потребує негайної реставрації, проглядається уся його велич. Журналіст «ВЗ» познайомилася з єдиною родиною, яка живе в аварійній кам’яниці. Решту мешканців років п’ять тому міська рада відселила.

За польських часів у будинку був готель «Під трьома коронами» і ресторан, а також взуттєвий магазин. За часів СРСР — тир, а зараз на першому поверсі — крамничка з технікою і кав’ярня. Брама розмальована чудернацькою картиною авторства невідомого художника. Симпатична! Піднімаюся дерев’яними сходами на другий поверх. Всередині — катакомби, навколо будівельне сміття, і порохи - дихати немає чим! Світла у під’їзді немає. В одній з квартир роздягальня для майстрів. Чоловіки кажуть, був час, коли тут велися ремонтні роботи, а потім все зупинилося. «Напевно, гроші закінчилися», - припускають «роботяги». Стукаю у двері навпроти. «Хто?» - чую дитячий голос. Дівчинка дверей не відчиняє...

Ми зустрілися з пані Оксаною, яка мешкає у цій квартирі з донькою та чоловіком, через декілька днів. Сіли за столиком якраз навпроти її вікон (помешкання належить її батькам). «Ми запрошували знайомих фахівців визначити, чи безпечно тут жити. У будинку достатньо міцний фундамент, тож небезпеки немає, - запевняє мене пані Оксана. - Сусіди переїхали років п’ять-сім тому. Навпроти нас жила велика родина — всі отримали окремі квартири. Людей відселяли на вул.Скрипника, Топольну. Друзі жартують: «Ти найбільш крута в нашій компанії. Маєш особняк у центрі міста».

Родина сплачує за газ, світло, воду безпосередньо підприємствам, які надають послуги. У кожній кімнаті є автентичний австрійський п’єц. Взимку у помешканні так холодно, що у п’єц підкидають ... дрова. На Новий рік вибило світло — не витримала раритетна проводка. «Нас не цікавить квартира на периферії, - веде далі мешканка вул.Шевської. - Максимум — вул.Свєнціцького (біля польського консульства). Я народилася і виросла у центрі, тут працюю. В центрі моя дитина ходить до школи. Після того як весь будинок з’їхав, міська рада нічого нам не пропонувала»... Трикімнатна квартира має 84 «квадратів» (стеля — 3,50 м). Усі кімнати прохідні по колу. Жінка каже, хоче мати повноцінну заміну, з такою самою кубатурою.

Як на мене, нова квартира, наприклад, на Сихові — більше, ніж повноцінна заміна. На моє зауваження, не дай Боже, будівля рухне, пані Оксана відповідає лаконічно: «Будемо вирішувати проблеми у міру їх виникнення». Нещодавно у під’їзді прогулювалися якісь чоловіки, усе розглядали. Проте з проханням відкупити житло у цьому будинку до власників ніхто не звертався. За словами пані Оксани, колись цей будинок оцінювали у мільйон доларів. Нині його вартість — у рази вища. Однак вкласти у його відновлення треба чимало. Дах, який був аварійним і протікав, відремонтували власники ресторації Бачевських (сусідній будинок). Під час злив намокала і їхня відремонтована стіна...

Коментар для «ВЗ»

Юрій ГОЛЕЦЬ, начальник управління житлового господарства Львівської міської ради

Родині, яка мешкає на вул.Шевській, 10, неодноразово пропонували квартири для відселення. Зокрема, у 2002-2005 рр. їх вмовляли як тільки можна. Але вони категорично відмовлялися. На контакт не йшли... З 13 квартир відселили 12. Починаючи з 2008 р. місто не веде жодного будівництва. Відчуження квартир від забудовників заборонено законом. Реально міська рада зараз не має що їм запропонувати. У резервному фонді немає ніякого житла. Коштів на відселення не передбачено, і на ремонт цього будинку також грошей немає.

У 2002-2005 рр. на вул.Шевській, 10, 12, 14, проводили відновлювальні роботи (витрачено мільйон 929 тисяч грн.). Проводити капітальний ремонт з невідселеною квартирою — нереально. Спільно з Галицькою райадміністрацією будемо думати над тим, щоб вивести всі квартири на вул.Шевській, 10, з житлового фонду. Наступного року будемо ініціювати проведення аукціону. Вартість будинку на вул.Шевській — це мільйони доларів... Думаю, новий власник дванадцяти помешкань зможе домовитися з мешканцями однієї квартири. Ми неодноразово повідомляли власників, будинок може обвалитися (висновок комісії від 2002 р.).

Схожі новини