Передплата 2024 «Добра кухня»

Блукаючі зірки Клезфесту

У Львові триває VII Міжнародний фестиваль єврейської культури.

У Львові знову LvivKlezFest — традиційний фестиваль єврейської культури. До 30 серпня шанувальники мультикультурності Львова можуть насолоджуватися його різноманітними культурними заходами. Кульмінацією свята стане гала-концерт “Мазл Тов!”, який 30 серпня до пізнього вечора триватиме на площі Ринок. Зрештою, про потужну музичну складову фестивалю “ВЗ” вже писав. Цього разу — про інші культурні події Клезфесту, який вже “перевалив за екватор”. Організатори фестивалю - Всеукраїнський єврейський благодійний фонд «Хесед-Ар’є», Львівська міська рада, Холдинг емоцій «!Фест» та інші партнери. Гасло Клезфесту - “Євреї за мир і єдність України”.

Львівському єврейському театру на Клезфесті було присвячено декілька подій. В Історичному музеї відкрили виставку “Мандруючі зірки. Сторінки з історії львівського єврейського театру”. Адже юдейська театральна історія у Львові дуже багата. Її осердям був нинішній ТЮГ (Перший український театр для дітей та юнацтва), де у довоєнний час працював Львівський державний драматичний єврейський театр. У 1939 —

1941 рр. його директором була видатна акторка і режисер Іда Камінська (1899-1980), яку вважають «матір’ю єврейського театру». Про життя і творчість цієї володарки “Оскара” (1966) розповів історик Андрій Павлишин під час літературно-музичного вечора «Оскароносна Іда».

Традиції часів “Оскароносної Іди” 24 серпня продовжила творча команда Львівського єврейського благодійного фонду “Хесед Ар’є” у доброму старому жанрі — ревю (або, як казали в давнину, “ревія”) з ностальгійною назвою - “Тільки у Львові”. Автор тексту - відомий письменник-гуморист Михайло Євшин, режисер-постановник - директор фонду “Хесед Ар’є” Адель Діанова. На сцені ТЮГу ця музична вистава поєднала запальні танці ансамблю “Єврейські мініатюри” під керівництвом Наталі Мацієвської, дотепні скетчі театру “Дебют” і пісні вокально-інструментального гурту “Варнічкес-фолк”. Галицького колориту дійству надала участь відомої вокалістки Лесі Боровець та композитора Ростислава Демчишина, які неабияк доклалися до відродження львівської естради 1930-х років.

Цьогорічний фестиваль багатий на художні виставки. У Львові немає “офіційного єврейського художника”, але колоритність юдаїки надихає митців багатьох жанрів.

У галереї “Аrt-e-fakt” відкрився спецпроект Оксани Бондарук — виставка живопису Ірини Щербатенко і художніх фото Іллі Лєвіна. У їхній творчості єврейська тема посідає лише певну, але від того ще більш привабливу частку. Такий собі “художній цимес”... Ірина — професійний художник, працює у стилі примітив (наївне мистецтво). На її “єврейських” полотнах — бородаті клезмери (єврейські весільні музики) радіють життю у компанії оголених жінок. Ілля Лєвін — один із найбільш вишуканих львівських фотохудожників. Як сам жартує, “народився у Львові і збираюся тут померти”. Працює у жанрі мікрореалізму, творче кредо: “Видимість життя — і є моє життя”.

Схожі новини