Передплата 2024 ВЗ

На Мацеха повісили усіх собак...

Поки новий директор ЛКП «Лев» створює сучасну ветклініку, зоозахисники звинувачують його у негуманності

Львівське комунальне підприємство «Лев» завжди «славилося» конфліктами. За радянських часів було відоме як утильцех, де безжалісно вбивали тварин палицями або током, здавав трупи на переробку, хутро — на шапки... Останніми роками, передусім завдяки волонтерам і громадськості, ситуація значно покращилася. Небайдужі люди взялися лікувати і прилаштовувати тварин, переважно за власний кошт. Однак жоден директор на ЛКП надовго не затримувався, адже у мерії вимагають від них прибутковості, а який може бути прибуток від безпритульних псів?

Бунт волонтерів

Катастрофічну ситуацію із бродячими псами не вирішували ні гуманні ухвали міської ради, ні допомога іноземних волонтерів. На підприємстві хоч і запроваджували різні програми стерилізації тварин, особливого сенсу від них не було — на вулицях і далі повно бездомних тварин. Коли наприкінці лютого цього року директором ЛКП став відомий громадський діяч Олег Мацех, більшість зоозахисників зраділа, мовляв, людина із європейськими поглядами не дасть скривдити чотирилапих. За цей час на вулицях Львова візуально збільшилася кількість тварин із «кліпсами» на вухах (означає, що вони неагресивні, вакциновані, стерилізовані, відпущені у природне середовище). ЛКП “Лев” відкрило сторінку у соцмережах, де знайомить львів’ян із новими проектами, як-от облаш­тування «прозорого» пункту “адопції” (усиновлення).

Але скандалів, на жаль, уникнути не вдалося. У четвер, 30 липня, волонтери-зоозахисники на прес-конференції звинуватили Олега Мацеха у потуранні спалаху епідемії чумки серед собак, “грубому непрофесіоналізмі, моральному потворстві”, відмові звільняти з підприємства “зондеркоманду” (старих працівників, які колись вбивали собак палицями). І вимагали його звільнення з посади. Заступник директора ЛКП “Лев” Орися Бобришова оголосила про своє звільнення, бо директор обмежив її дії, вона не може займатися лікуванням і догляданням тварин, документацією. Каже, директор обіцяв не робити евтаназії, створити місця для сук із цуценятами, але досі нічого не зробив. Волонтери Юрій Микитюк і Орест Залипський звинувачували Олега Мацеха у “показусі”, Володимир Міщенчук — у тому, що на ЛКП не хочуть лікувати собак за бюджетний кошт, “спихаючи” їх на волонтерів.

На прес-конференцію прийшов і Олег Мацех. Він спростовував усю цю зливу звинувачень. Захід переріс у відверту сварку... Чи не єдиний конструктив пролунав із уст волонтера Володимира Міщенчука — якщо є так багато безпритульних собак, які не поміщаються на ЛКП “Лев”, треба звернутися у міськраду, щоб створили філіал цього підприємства, де собак лікуватимуть. Залишається лише сподіватися, що керівники з мерії знайдуть європейський алгоритм роботи, щоб ті, хто опікується безпритульними собаками, не “собачилися” між собою...

Безпритульного пса «притулять» на інтерактивну карту

Журналіст «ВЗ» навідалася на ЛКП «Лев», щоб подивитися, як там ідуть справи за нового керівництва. На воротах нова табличка: час роботи продовжено до 20.00. «Це для того, щоб сюди можна було прийти після 18-ї, погуляти зі собакою», - пояснює директор ЛКП Олег Мацех. Заходимо на подвір’я - тут суцільні ремонти, стоїть бетономішалка, будиночки перебудовують. Директор викидає з горищ сміття, яке накопичувалося роками. Має амбітні плани - створити на базі ЛКП сучасний ветеринарно-стерилізаційний центр, який вирішить питання гуманного поводження із вуличними тваринами. Грант на це у 200 тисяч євро надала Єврокомісія. Тут не лише лікуватимуть безпритульних собак, а й домашніх — за гроші. Кошти, які зароблятиме клініка, використають на лікування безпритульних тварин. Клініку планують відкрити до кінця жовтня.

“Будемо відловлювати усіх безпритульних, які є у Львові, виводити глисти, блохи, кліщі, стерилізувати, відсіювати агресивних, прилаштовувати в добрі руки, а якщо не вдасться - неагресивних відпускати на вулицю, - ділиться планами директор. - Таким чином протягом року усім безпритульним собакам Львова буде надано лікарську допомогу. Разом із представниками Naturewatch Foundation за спеціальною методикою підрахували кількість собак у місті — 506 особин. Навіть беручи до уваги 15% похибки, виходить максимум 582 безпритульні собаки. Це цілком контрольована цифра”.

Із новацій, які планує впровадити Олег Мацех, - «кліпси» на вуха із номерним знаком, вживлений внутрішній чіп, по якому можна буде побачити, коли пес вакцинований. За цим чіпом створять інтерактивну карту собак у Львові, на якій можна буде відстежувати, де знаходиться тварина, усі її дані.

Разом із директором ходимо по ремонтованих приміщеннях. Працює наразі лише операційна, там стерилізують собак. Стоїть сучасний німецький автоклав із герметично запакованими інструментами. Перед кожною кімнатою - поролоновий килимок, просочений дезрозчином. Поруч у кімнаті сидять у клітках дві собаки після операції. Прийшли підрядники, пан Олег домовляється з ними про облаштування у вольєрах нової бетонованої підлоги. У вольєрах, що на подвір’ї, - з десяток собак, поводяться спокійно. «Це новачки, яких відловили нещодавно, - пояснює директор. - А ті, що в будах, живуть тут роками”. На іншому подвір’ї декілька буд, там на ланцюгах прив’язані «двортер’єри”, які гавкають несамовито. «Це старі собаки, коли я прийшов, тут було їх десь тридцять. Вони блокували всю роботу ЛКП, бо «зависли» тут, - каже директор. - Ми їх прилаштували, залишилося менше 15-ти. Просимо усіх, кого можемо, забрати їх. За рахунок однієї собаки протягом року можна пролікувати 12 собак”.

За гавкунами доглядає студентка третього курсу Вет­академії Валерія Глотова. «Вони зовсім не злі, - каже, - це тільки на перший погляд так здається. Насправді, вони дружелюбні». У наморднику - Бурундук, той, що вискакує з диким гавкотом з буди - Тігра. Двічі на день усім тваринам треба давати корм, постійно міняти воду.

“Попередній директор Наталя Місьонг зупинила вбивства собак, - робить екскурс в історію Олег Мацех. - Рік Львів прожив без евтаназії. Але собаки катастрофічно розмножилися на вулицях, кусають людей. У такій ситуації більшість європейських країн повертаються до гуманної евтаназії. Щодо конфлікту з волонтерами. Вони ментально залишилися в старих часах, коли треба було захищати тварин, бо їх вбивали. Зараз їх ніхто не вбиває. Тепер завдання волонтера - соціалізація тварин (вигулювання, спілкування) і прилаштування в добрі руки. А директор має виконувати завдання міськради - забезпечити ефективне використання коштів львівської громади для реалізації затвердженої програми регулювання чисельності безпритульних тварин у місті. Коли я хочу відпустити стерилізованих собак на вулицю, волонтери піднімають крик, що їм там буде важко. Іншого шляху немає. Бо ця собака буде просто проїдати бюд­жетні кошти”.

n Ці “барбоси” живуть у вольєрах ЛКП “Лев”.

Їхні нашийники прикрашають... номерки з гардеробу,

які люб’язно надала Львівська філармонія.

Схожі новини