Передплата 2024 «Добра кухня»

Беззуба нація

Приблизно кожен третій українець до 25-30 років встигає «загубити» один-два зуби. До 50-60 – втрачає половину. До 70 – всі зуби...

“У 19 випадках з 20 проблем із зубами можна було би уникнути, якби люди правильно доглядали за ротовою порожниною і вели здоровий спосіб життя. Лише у 5% випадків винною є погана спадковість, екологія та інші фактори (наприклад, травма)”, - підрахували експерти ВООЗ. Приблизно кожен третій українець до 25-30 років встигає “загубити” один-два зуби. До 50-60 - втрачає половину. До 70 — всі зуби. В Україні 95% людей, старші 80 років, - повністю беззубі...

Стоматологи, які оглянули мобілізованих, що проходили військову підготовку на одному з українських полігонів, виявили проблеми... у 98% військових! Дев’ятьом з десяти не була проведена санація (лікувально-профілактичні заходи з оздоровлення ротової порожнини): не були видалені зуби, які не підлягають відновленню, не вилікуваний карієс, не замінені дефект­ні пломби, не проведене ортопедичне лікування (протезування) і лікування навколозубних тканин, не виправлений неправильний прикус, не видалений зубний камінь.

“Це разюча цифра, - каже голова обласного осередку Асоціації стоматологів України, член Правління Асоціації стоматологів України Андрій Гаук. - Чоловіки — різного віку (від 20 до 60-65 років), заможні і бідні, з міст і сіл. Санацію, як того вимагає закон, їм безкоштовно мали би провести у державних закладах — університетських клініках або комунальних стоматологічних поліклініках. Провели, але тільки на папері. 30-річних хлопців з відсутніми корінними зубами, з протезами медичні комісії визнали придатними до військової служби...

Скільки було випадків, що мобілізований їде на Схід, на тлі нездорового харчування та стресів у нього розвиваються запальні процеси, - і він їде у тил лікувати зуби замість того, щоб захищати Батьківщину? На Яворівському полігоні облаштували волонтерський стоматологічний пункт. Щодня оглядаємо і надаємо допомогу 30-40 чоловікам. Чергу хлопці займають з 4.00-5.00. Мусимо оглянути 10 тисяч військових — виконати ту роботу, за яку заплатили платники податків, але яка не була зроблена”.

Інститут стоматології національної медичної академії свого часу провів масштабне дослідження, метою якого було визначити, чи згадують українці про свої зуби до того, як ті почнуть боліти і випадати. Результати шокували лікарів. Виявилось, що регулярно (тобто двічі на день) чистять зуби лише 40% українців. Взагалі не чистять майже 4% українців. Ті, що чистять, у більшості роблять це неправильно — замість кругових і вертикальних рухів щіткою, виконують горизонтальні, пошкоджуючи емаль.

З дітьми ситуація — не менш катастрофічна. Половину дітей віком до шести років батьки не навчили користуватися зубною щіткою! Дорослі не вважають карієс молочних зубів проблемою. Зіпсуються — вилетять. Але карієс — це джерело хронічної інфекції в організмі, який з током крові може поширюватися в інші органи! Молочні зуби, які вчасно не були видалені, заважають рости постійним — у старшому віці доведеться витратити чимало грошей та часу, аби виправити кривизну.

У Києві лікарі провели масові огляди школярів, яким виповнилося 12 років. Майже у кожної дитини виявили по 4-6 зубів, уражених карієсом. 55% мали проблеми зі зубощелепною системою і потребували допомоги ортодонтів.

“Зараз дітей у садках і школах ніхто не оглядає. Хоча кошти з бюджету на це виділяються. Наша “безкоштовна” медицина — це моральний і фінансовий банкрут, - вважає Андрій Гаук. - Лікарі у державних медичних закладах не зацікавлені у тому, щоб проводити пацієнтам професійну гігієну. За пломбу візьмуть вдвічі більше, ніж за зняття зубного нальоту і каменя, а часу і зусиль витратять вдвічі менше. Також їм ніколи пояснювати, наскільки важливою є індивідуальна гігієна, адже за дверима чекає 20 нових пацієнтів. Візит до лікарів українці відтягують до останнього. Їх не привчили вчасно звертатися до фахівців, коли лікування - малозатратне, швидке, безболісне і ефективне. У Німеччині, Австрії, інших розвинутих країнах громадянин зобов’язаний двічі на рік з’явитися на огляд до стоматолога. Якщо цього не зробить — страховка не покриває вартість лікування. Але бачу хорошу тенденцію. Українці — рівняються на європейців, багато читають, вчаться дбати про себе. Реклама їх привчила до того, що зуби треба чистити двічі на день. Пригадую, як у 80-х рр. проводив огляди у школах. То був жах! Тепер батьки ведуть своїх дітей до стоматологів, тільки-но з’явиться перший зубчик. Не хочуть, щоб діти повторювали їхні помилки. Впевнений, що наступні покоління українців матимуть більш здорові зуби”.

Як зберегти зуби здоровими?

“Подбайте про профілактику”, - радить лікар-стоматолог Андрій Мисак.

l Двічі на рік відвідуйте стоматолога (якщо маєте імпланти — раз на три місяці). Якщо є проблема - вирішуйте її відразу.

l Зуби чистіть двічі на день: зранку після їжі щіткою середньої жорсткості, ввечері перед сном — жорсткою щіткою. Електричну щітку використовуйте не більше 2-3 разів на тиждень. Зубну пасту треба змінювати кожні два місяці (аби зуби до неї не звикали), зубну щітку — кожні три (навіть якщо щітка не втратила товарний вигляд).

l Після чищення зубів та після кожного прийому їжі прополощіть ротову порожнину антисептиком. Кожного місяця користуйтеся іншим. Якщо антисептика під рукою немає, сполощіть рот звичайною водою (вона під тиском механічно усуне рештки їжі).

l Користуйтесь зубними нитками (особливо якщо маєте сторонні тіла у ротовій порожнині — коронки, брикет-системи тощо).

Схожі новини