Передплата 2024 ВЗ

​В Україні інфікований... кожен десятий!

У групі ризику – всі, хто відвідував стоматолога, робив манікюр чи мав випадковий секс без презерватива.

Думаєте, на гепатити хворіють виключно наркомани? Якщо бодай раз у житті робили манікюр, педикюр чи пірсинг, набивали татуювання, відвідували стоматолога, мали випадковий секс без презерватива, користувалися чужими ножицями, бритвою або зубною щіткою, якщо вам робили операцію чи переливали кров, є велика ймовірність, що вірус міг потрапити у вашу кров. На погіршення самопочуття не скаржитесь, тому вважаєте себе здоровим? Гепатит не дарма називають “лагідним убивцею”. Від моменту зараження до появи перших симптомів може минути 10 і навіть 20 років...

Офіційна статистика доводить: хворих на хронічні гепатити В та С в Україні — близько 50 тис. Однак експерти підрахували: гепатитом С інфіковано 7-9% населення, гепатитом В - 3-5%. Кров на маркери вірусних гепатитів здають лише вагітні та пацієнти перед операцією. З 1996 року почали перевіряти донорську кров. Всі інші здають за бажанням. Первинний скринінг гепатитів В та С у приватній лабораторії обійдеться у середньому у 400 гривень - охочі у чергу не шикуються.

Серед хворих на гепатит В — 5-10% мають хронічну форму, на гепатит С — 80-85%.

Якщо недуга переходить у хронічну форму, з нею важче боротись. Лікування — тривале, затратне і з великою кількістю побічних ефектів. Лікуватися треба півроку-рік. Іноді — довше. Вартість терапії може сягати 17-18 тис. доларів. По державній програмі лікується кожен п’ятий хворий (оплачує лише вартість аналізів, які треба здавати двічі на місяць для моніторингу ефективності терапії та лікування побічних ефектів). На успішний результат противірусної терапії може сподіватися 50-65% хворих. Лікують вірусні гепатити комбінацією інтерферону і рибавірину. На їх придбання з держбюджету цьогоріч було виділено 156 млн. гривень (торік — 83 млн., а у 2013 — 32 млн.). Планували закупити софозбувір — цей препарат зменшує термін лікування і збільшує його ефективність. Але не вистачило коштів...

Дмитро Коваль — голова ВГО “Зупинимо гепатит” - про свою хворобу дізнався випадково: “Дружина (вона також лікар) порадила здати аналізи, які мав здавати щороку, але десять років цього не робив. Здав. Все у нормі — тільки АЛТ і АСТ були трохи підвищені. Дружина наполягла, щоб здав аналіз на наявність антитіл до вірусу гепатиту С. Результат — позитивний. Перша думка: “Цього не може бути!” Здав аналіз методом ПЛР для кількісного визначення вірусу — 7,5 млн. МО/мл. Не повірив, здав в іншій лабораторії — 6,95 МО/мл. Генотип — 1b (прогностично вважається одним з найгірших. - Авт.). Впав у депресію, бо знав, що таке гепатит С. Я ж лікар. Почав міркувати, де міг заразитися. Переливань крові мені не проводили, ін’єкційні наркотики не вживав. Може, під час чергувань в Інституті ендокринології, коли проводив реанімаційні заходи хворим на цукровий діабет (багато з них перебувало на гемодіалізі)? Чи коли працював у студентські роки в обласному ендокринологічному диспансері медбратом? Чи у стоматолога? Не знаю... На третій місяць лікування “полетіла” підшлункова та зуби, почався холецистит, проблеми зі шлунком, кишечником. З побічних дій препаратів проявилися майже всі. Боліли м’язи, суглоби і сухожилля.

На четвертому місяці лікування почав ходити з ціпком. Волосся поріділо — довелося змінити зачіску. Погіршилась пам’ять. Став роздратованим і нестриманим. Незважаючи на постійний біль, чоловік продовжив лікування, і йому вдалось побороти недугу!

Як вберегтися від інфікування?

“Ризик зараження у ме-­дичних закладах — невисокий, - каже завідувач гепатитного відділення Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Ігор Мартинюк. - Голки, шприци, скарифікатори, гінекологічні оглядові набори — усе тепер одноразове. Навіть скальпель пацієнти можуть свій принести. А от стоматологічні інструменти — багаторазового використання. І хоч їх стерилізують в автоклавах, ризик заразитися гепатитом у стоматологічному кабінеті залишається. Радив би відмовитись від татуювання і пірсингу — іноді людям доводиться платити надто високу плату за сумнівну красу. Манікюр-педикюр майстер хай робить вашими інструментами. Відмовляється — шукайте іншого. Ножиці та пилочки не позичайте нікому, навіть близьким людям. Поки не здадуть аналізи, не можете бути певні, що вони — здорові. Гострий період хвороби проявляється пожовтінням склер та шкіри, болем під правим ребром. Темніє сеча, знебарвлюється кал. Щоб недуга не перейшла у хронічну форму (і щоб ви не заразили інших), треба лягти у стаціонар в інфекційну лікарню. Іноді гострий гепатит має безсимптомний перебіг. Якщо людина у цей період живе звичним життям, захворювання перейде у хронічну форму. Затаїтися може на довгі роки. Будете почуватися здоровим, а вірус - непомітно руйнуватиме печінку”. Фінал — невтішний: цироз, а потім — рак печінки.

“Від гепатиту В можна вакцинуватися, - каже лікар. - А от від гепатиту С вакцини не існує. Вірус передається лише через кров - якщо не будете користуватися зубною щіткою, бритвою, ножицями хворого, не заразитеся. Ризик інфікуватися статевим шляхом — мінімальний. Періодично раджу здавати аналіз на маркери гепатитів”.

Схожі новини