Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На відкриття пам’ятника Шептицькому чекають Порошенка

На урочистості приїдуть 50-70 тисяч прочан зі всієї України.

До святкування 150-річниці від дня народження Митрополита Андрея Шептицького залишився один день. Попри скептичні прогнози щодо зриву реконструкції площі та браку коштів на виготовлення скульптури, монумент встановили на площі Святого Юра минулих вихідних. Він накритий чорною плівкою — щоб зберегти інтригу до офіційного відкриття. Демонструвати роботу заздалегідь — погана прикмета... У понеділок, 27 липня будівельники мали закінчити замощення площі, її помиють. А у вівторок, 28 липня, там встановлюватимуть обладнання, парапети для розміщення гостей. На заході працюватимуть сімдесят волонтерів.

Головний інженер ЛКП “Зелений Львів” Володимир Чишинський розповів “ВЗ”, що до урочистостей на клумбах Святоюрської площі висадять 3,5 тисячі штук квітучих кущів. “Вже місяць працюємо над озелененням площі, — каже пан Володимир. — Біля пам’ятника будуть рости багаторічні рослини. На це витратять бюджетні кошти. Суму ще не підраховували”.

Як розповів на прес-конференції голова Львівської ОДА Олег Синютка, на урочистостях з нагоди відкриття пам’ятника Шептицького очікують президента України Петра Порошенка. Він має виступити з промовою на Святоюрській площі, а також відвідати святкові заходи в Оперному театрі. За словами Синютки, президент приїде до Львова вшанувати Шептицького лише в тому випадку, коли в зоні АТО не трапиться форс-мажорів.

Небуденна подія, кажуть у Львівській міськраді, збере 50-70 тисяч паломників зі всієї Львівської області та України. Серед VIP-гостей — Блаженніший Святослав (Верховний архієпископ УГКЦ), владики, депутати Верховної Ради України.

Програма урочистостей така. У середу, 29 липня, о 9-й ранку — Архієрейська Божественнна Літургія та урочисте освячення музею митрополита Андрея Шептицького за участі владики Венедикта, Єпископа-помічника Львівської архієпархії — у с. Прилбичах Яворівського району Львівської області. О 10-й — Архієрейська Божественна Літургія в соборі Святого Юра, яку очолить Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ. У літургії можуть взяти участь Єпископи з усіх єпархій України. Після цього процесія та вірні завітають у крипту церкви (місце під святилищем, де похований Андрей Шептицький), щоб помолитися за душу Митрополита. О 13-й — урочисте освячення пам’ятника Андрею Шептицькому на Святоюрській площі. Церемонія розрахована на одну годину. Після цього на Святоюрській площі відбудеться мистецька програма.

О 17-й годині — прем’єра ораторії Мирослава Волинського «Я тебе кличу» у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької. У четвер, 30 липня, у Національному музеї Львова стартує відкриття виставки «На пошану Основнику», яка буде присвячена Митрополиту Андрею Шептицькому.

28 та 29 липня для руху транспорту закриють вулиці прилеглі до площі Святого Юра. Недоступною для автівок буде вул. Озаркевича (зі сторони вул. Митрополита Андрея). 29 липня (з 7-ї ранку і до 20-ї години) рух транспорту буде закрито на вул. Озаркевича (зі сторони вул. Городоцької), вул. Шептицьких (від вул. Сєченова), вул. Митрополита Андрея (зі сторони вул. Бандери), вул. Устияновича (від вул. Рилєєва), вул. Листопадового Чину (від вул. Гоголя), вул.Новаківського (зі сторони вул. Листопадового Чину) та вул. Матейка (зі сторони вул. Листопадового Чину). Автомобілі, припарковані на площі Св. Юра, евакуйовуватимуть. 29 липня до Львова обмежать заїзд велокогабаритного транспорту.

Паломників просять приходити на урочистості без скляної тари, не паркувати свої авто в центрі міста. Начальник управління внутрішньої політики Львівської міської ради Євген Бойко зазначив, що на святкуванні 150-річчя від дня народження Шептицького будуть посилені заходи безпеки. Чергуватимуть міліціонери, ДАІ, СБУ, працівники управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради, ЛКП “Муніципальна дружина”, медична служба.

​Фото Юрія ДЯЧИШИНА та автора

Схожі новини