Передплата 2024 «Добрий господар»

За 15 гривень – обдертий лежак і... кишкова паличка

Журналіст «ВЗ» провела «ревізію» на популярному Винниківському озері.

Економічна криза змінила літні плани багатьох людей. Якщо раніше переважно відпочивали на морі, то тепер обирають економ-варіанти, зокрема озера.

“Не вистачає грошей, щоб поїхати зі сім’єю навіть у Болгарію, — бідкається львів’янка Катерина. — Живу неподалік “Медика”, тому в сонячні дні буду там біля басейну засмагати. Це дешевше, ніж найдешевший сімейний тур у Болгарію чи Одесу. Планую ще вибратися десь за місто на озера”. Журналіст “ВЗ” вирішила перевірити, чи є поблизу Львова водойми, де можна безпечно купатися та комфортно засмагнути на пляжі.

«Хочеш зекономити — лізь «зайцем» через «діру»...

На вихідні журналіст “ВЗ” вирушила на популярне місце відпочинку львів’ян — Винниківське озеро. Нещодавно Головне управління Держсанепідслужби Львівщини оголосило невтішні результати. У воді Винниківського озера знайдено кишкову паличку, вміст якої у 48 разів перевищує норму... Як пояснив “ВЗ” директор бази відпочинку “Винниківське озеро” Роман Таратула, очевидно, погані аналізи води “вилізли” після опадів. Нечистоти з пляжу та грунтові води потрапили у водойму. “Займаємося питанням очищення озера, — наголошує пан Роман. — Потім будуть повторні аналізи води”.

Сервісом на базі відпочинку задоволені одиниці. “Цього року за вхід на озеро беруть не 10, а 15 гривень. Якість не покращилася, — обурилася 20-річна львів’янка Анастасія. — За що платимо, невідомо. Вода брудна, душових кабін немає, туалети — в кущах... Лежаки настільки старі та обдерті, що хочеться їх спалити і не показувати. А за них ще й плату беруть”.

Роман Таратула запевнив “ВЗ”, що сервіс цілком відповідає ціні. Мовляв, на інших озерах за вхід платять дорожче. “Діти, інваліди та пенсіонери проходять безкоштовно, — каже пан Роман. — У нас працює охорона, рятувальний пост. Зараз немає нічого безкоштовного”.

Знайомий розповів, як можна зекономити. Для цього до Винниківського озера треба пройти не через касира, а через “діри”, яких біля лісу кілька. Вирішила не ризикувати, пройшла на озеро через прохідну. Про всяк випадок попросила квиток. Жінка, яка на прохідній збирає гроші, пішла у приміщення, і за мить повернулася. “Вибачте, але хтось забрав касовий апарат, — відповіла працівниця закладу. — Якщо вам дуже потрібен документ, то дамо вам пізніше”. За кілька годин до мене підійшов працівник відпочинкового комплексу, який дав квиток.

Пляж на Винниківському озері чистий, вдосталь смітників. Цього року туди завезли новий пісок. На пляжі є дві кабінки для переодягання. Завіса — із засмальцованого брезенту, який до того ж неакуратно обрізаний... Хтось із відпочивальників “приколовся” — обклеїв стіни наліпками від трусів жіночого купальника. Окрема тема — туалети. Хлопці на пляжі порекомендували мені туди не підходити навіть на п’ять метрів, щоб не вмерти від їдкого смороду. “Пані, краще підіть в кущі в лісі, або в... озеро”, — порадив відпочивальник.

Вода в озері має зеленуватий відтінок. Після обіду добре нагрівається на сонці. Посеред водойми — буйки. Запливати за них не можна. Якщо хтось із відпочивальників “перегинає палку”, черговий рятувальник вимагає повернутися у безпечну зону, лякає штрафами. Також забороняють плавати поблизу острова. На самому острові є чимало альтанок, де відпочивальники трапезують і засмагають на сонці.

Перекусити можна у генделиках, яких на пляжі Винниківського озера вдосталь. Ціни на харчі трохи вищі, ніж у магазинах та супермаркетах. Найдешевше морозиво — 8 гривень, кава по 8 гривень, чай — 6, пиво — від 13 гривень, квас — 15-30. Стограмова порція свинячого шашлику — 23 гривні, з курки — 15, хот-доги — 15, молода картопля з котлетою — 20, варена “німецька” сосиска — 20 гривень.

«Наші прибутки залежать від погоди»

Йду на “Медик”. Біля 50-метрового басейну відпочивальники засмагають на рушниках. Тих, які орендували лежак, — обмаль. За годину треба доплатити 20 гривень, за цілий день — 50. Пластикові лежаки чисті, не поламані. Персонал закладу запевняє, що їх щодня протирають дезінфікуючим розчином. Кіоск, де продають квитки — у жалюгідному стані. Побиті вікна заклеєні скотчем... На території закладу є душові кабіни, до туалетів від басейну треба йти орієнтовно двадцять метрів. Вода у відкритому басейні — із свердловини, її підігрівають. По поверхні плаває дрібне сміття з дерев, листочки. За годину перебування — 40 гривень, цілий день — 130. Якщо не вкладаєшся у куплений час відпочинку, то за кожні 15 хвилин треба доплатити 10 гривень. Ціни на оренду альтанок: година — 50 гривень, дві години — 80, повний день — 20. Щоб позасмагати на “Медику”, треба викласти з гаманця на день майже 200 гривень. І ще понад сотню, якщо орендувати альтанку.

Як розповів “ВЗ” адміністратор спортивно-розважального комплексу “Медик” Василь Юськів, цього року тарифи підняли лише на 20 гривень. Подорожчання пояснив економічною ситуацією в державі, бо усі складові тарифу на відпочинок поповзли вгору. Найбільше витрат (понад 50% тарифу) — на утримання басейну, зокрема, очищення та підігрів води.

Пан Василь каже, що їхні прибутки залежать від погоди. “У червні було кілька сонячних днів, де у нас був аншлаг, — продовжує розмову. — Складно сказати, чи в липні буде бум відпочивальників”.

Коментар для «ВЗ»

Олег КОГУТ, заступник начальника Держсан­епідслужби у Львівській області: «Якщо у водоймі знайдено кишкову паличку, то плавати в ній не можна, навіть, якщо відпочивальник не ковтає воду. Паличка небезпечна для шкіри. Її можна випадково занести на обличчя, а потім потрапить у рот. Крім Винниківського озера, не підписано паспорти пляжів ще на таких озерах: у Брюховичах, с. Лагодів Бродівського району, “Барбара” та “Задорожнє” в Миколаївському районі.

За результатами підписання паспортів пляжів та досліджень проб води і ґрунту, дозволено купатися у таких водоймах: в озері бази відпочинку «Майдан», що у Дрогобицькому районі; озері відпочинкового комплексу ТзОВ “Алексік” у Дрогобицькому районі; ставі в лісовому господарстві “Бухта Вікінгів”; ставі відпочинкового комплексу ТзОВ СОБ “Львівська швейцарія”, що у селі Давидові Пустомитівського району; ставі на території ТзОВ “Озерний край” м. Пустомити; озері “Верещиця” при Яворівському національному природному парку; озері готельно-відпочинкового комплексу ТзОВ “Узлісся” Перемишлянського району».

Де ще у Львові можна поплавати і засмагнути?

v Пляжний комплекс “Кавалєр бутік готелю” — Kavalier Beach Club. З понеділка по п’ятницю — 150 гривень з особи за день перебування, плюс 50 гривень за шезлонг. У вихідні тариф на відпочинок на 50 гривень дорожче.

v Біля 50-метрового спортивного басейну аквапарку “Пляж” відкрито літню терасу. Там є шезлонги для відпочинку і засмаги. Година перебування — 90 гривень, дві — 160, повний день — 210. Відпочинок за сімейним тарифом — 320 гривень за дві години, повний день — 420 гривень.

v Спортивний басейн СКА. Позасамагати можна біля бортика на рушниках. Шезлонги там не передбачені. Щоб стати клієнтом комплексу, треба пройти стандартний медогляд у поліклініці. Місячний абонемент коштує 280 гривень(10 занять).

Схожі новини