Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Якому банку довірити свої гроші?

У п’ятірці лідерів найнадійніших банків – три з іноземним капіталом

За останній рік в Україні з понад 180 банків залишилось заледве 127 таких, що працюють. З них ще майже два десятки кандидатів на виліт. Попри це, надійних банків в Україні цілком достатньо, переконані у рейтинговому агентстві “Стандарт-рейтинг”, яке оприлюднило уже десятий рейтинг надійності банківських депозитів. “Підсумки рейтингу на основі публічної інформації показали, що, попри важку ситуацію в економіці, банківський сектор продовжив триматись на плаву, а суттєва частина тих, хто залишився, здатні пережити кризу і без підтримки акціонерів, якщо до кінця 2015 року ситуація в економіці поліпшиться”, — йдеться у звіті “Стандарт-рейтингу”.

Зважаючи на напругу у банківському секторі, агенція цього року посилила вимоги до учасників рейтингу (цього разу оцінили 70 банків). Агенція оцінювала капітал банку, якість кредитного портфеля, ліквідність, дохідність операцій, масштаб діяльності, підтримку акціонерів та якість кредитних програм. За кожен з показників банк отримував певні бали, які потім сумувались. Відтак найвищий бал отримав львівський «Кредобанк». Відповідно до висновків аналітиків “Стандарт-рейтинг”, «Кредобанк» завершив перший квартал 2015 року з чистим прибутком 8,54 млн. грн., а чистий процентний дохід банку зріс на 119,38% — до 122,95 млн. грн. І це при тому, що в цілому банківська система перший квартал закінчила зі збитками. Агентство також врахувало те, що банк дотримувався нормативів НБУ із запасом до їхніх нормативних значень. Зовнішню підтримку «Кредобанку» оцінили як найкращу з можливих, оскільки банк належить до найбільшої польської банківської групи з державним капіталом — PKO Bank Polski, яка є лідером польського банківського сектору. Для порівняння, загальна сума активів банку PKO Bank Polski дорівнює сумі 85% активів цілої банківської системи України.

У «Кредобанку» вважають, що першим місцем у рейтингу надійності завдячують насамперед підтримці материнської структури та поміркованій політиці банку. «Ми не є надмірними оптимістами, не кидаємось стрімголов за кожною можливістю отримати дохід, а йдемо до мети крок за кроком», — каже заступник голови правління ПАТ «Кредобанк» Даміан Раґан.

«Підсумки нинішнього рейтингу надійності банківських депозитів України підтвердили як правильність обраної «Кредобанком» стратегії, так і високий рівень підтримки банку та довіру клієнтів до нього, — каже голова правління ПАТ «Кредобанк» Дмитро Крепак. — Найвищий результат «Кредобанку» підтверджується не лише позитивним фінансовим результатом, зростанням доходів та дотриманням обов’язкових нормативів, а й надійною роботою за будь-яких умов».

Загалом з семи десятків у рейтингу (не включили до переліку банки, які не оприлюднюють результатів своєї діяльності, та ті, надійність депозитів яких експерти не змогли оцінити), дев’ятнадцять фінустанов визнали банками з високою надійністю депозитів. Серед них домінують банки з іноземним капіталом. Зокрема у першій п’ятірці рейтингу — три банки з європейським капіталом. До найнадійніших увійшли також три державні банки. Ще шістнадцять банків визнали банками з хорошою надійністю депозитів. Тобто загалом у нашій банківській системі на сьогодні є 35 банків, у яких заощадження будуть у безпеці. Як заявив директор рейтингового агентства “Стандарт-рейтинг” Андрій Нікітін, шторм у банківській галузі закінчується, система відновлюється, і люди почали повертати гроші у банки.

Схожі новини